IGK: Nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije BiH

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 23. godiišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovinehttp://instituteforgenocide.org/en/wp-content/uploads/2015/04/armiya-bih-armiya-rbih.jpg

Danas, na godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine {RBiH}, Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} poziva sve građane i narode BiH da odaju počast svim herojima koji su dali svoje živote da bi danas bili slobodni.

Armija RBiH je formirana i opstala kao jedina zvanična i legalna oružana snaga u BiH, čiji je cilj bio očuvanje BiH u njenim granicama, te zaštita njene suverenosti i neovisnosti.
Slijedeći Ideju Bosne i Bosanski duh kao bosanskohercegvački odgovor svim izazovima egzistencije čovjeka, civilizacije, društva, države, odgovor koji je često kopiran od Evrope i Svijeta, multietnička struktura Armije RBiH okupila je sve patriote, koji su zajedno stali na prvi front odbrane RBiH, bez obzira na etničke, vjerske ili druge razlike. Dijelili su ideju slobodne i nezavisne države, te su branili narod kojem su istočni i zapadni susjedi otvoreno prijetili nestankom i uništenjem.

Međunarodna zajednica, iako je prihvatila rezultate referenduma za suverenu i nezavisnu BiH i međunarodno je priznala, nažalost, nije zaštitila RBiH, žrtvu oružane agresije i genocida. Umjesto toga, Vijeće sigurnosti UN, služeći interesima velikih sila, ne samo što je propustilo da brani BiH, već joj je uskratilo neotuđivo pravo da se brani od agresije i genocida.

Žrtve genocida, najviše Bošnjaci su, nažalost, zbog svoje nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, bile lišene prava na samoodbranu embargom na oružije koji je bio nezakonit i bez pravne snage, jer je lišio jednu suverenu zemlju, članicu UN-a, njenog prirodnog prava na samoodbranu. Ipak, BiH je opstala zahvaljujući hrabrom otporu njene antifašističke Armije.

Baš zato što je branila teritoriju, državni suverenitet i integritet zemlje koja konstantno gaji Ideju Bosne i Bosanski duh, dajući tako nadu za bolju budućnost čovjeka i civilizacije, Armija RBiH je dobila rat. U toku odbrambenog rata RBiH se odbranila od brutalne velikosrpske i velikohrvatske agresije. Nauka, historija, istraživački instituti neka pamte da su borci Armije RBiH ustali protiv osmišljenog i organiziranog udruženog zločinačkog poduhvata i plana za genocid nad građanima BiH, prije svega Bošnjacima. Oni su ustali kao predstavnici jedne vizije oličene u Ideji Bosne i Bosanskom duhu, koja jedino može slobodno bitisati u nezavisnoj i suverenoj bosanskohercegovačkoj državi, protiv druge vizije, koja se temeljila na uništenju Ideje Bosne i Bosanskog duha.

U tako teškom historijskom trenutku, Armija RBiH se nije svetila i vraćala istom mjerom za zločine agresije i genocida. Ona je pokazala najviši stupanj morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost, koja se u BiH tako plemenito zove Ideja Bosne i Bosanski duh.

Odbrambeni rat je u ljeto 1995. bio na pragu potpunog uspjeha, baš zato što je bio odbrambeni, što nije težio osvajanju tuđih teritorija, nego samo za odbranu svojih teritorija i svoje suverene, međunarodno priznate države. Kad je završni uspjeh bio na pomolu zaustavljen je Daytonskim mirovnim sporazumom, koji je legalizirao osvajački rat protiv RBiH i genocid nad Bošnjacima, te nametnuo rješenja koja nisu u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima. Na žalost bosanskohercegovački, posebno bošnjački politički establišment nije pratio pobjednički hod Armije RBiH. Daytonskim sporazumom je priznata zločinačka i genocidna tvorevina koja se zove entitet Republika Srpska {RS}, koja ne može opstati jer je u permanentnom sukobu sa Idejom Bosne i Bosanskim duhom.

Deklaracije zakonodavnih organa takozvane RS, rezolucije političkih subjekata takozvane RS samo doprinose jačanju bosanskog inata kao osnovnog, strateškog elementa Ideje Bosne i Bosanskog duha. Onima koji i dalje jurišaju na bosanskohercegovačku državu, društvo, teritoriju, zemlju, onima koji negiraju genocid i agresiju i tako pokušavaju očuvati legalizovane rezultate agresije i genocida, poručujemo, Armija RBiH je uvijek spremna braniti i odbraniti BiH.

Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije BiH. Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo savremenu i demokratsku državu BiH u kojoj neće biti nepravedno, nehumano, suprotno pravdi i istini agresijom i genocidom legalizovanih teritorija.

IGK poziva akademski, naučno istraživački, politički i kulturni establišment da čuvaju sjećanje na časnu i hrabru Armiju RBiH, njene simbole i tradiciju, koji predstavljaju temelj opstojnosti države BiH. Istovremeno IGK poziva prije svega bosanskohercegovačku mladost da preuzme odgovornost za nastavak misije Armije BiH, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu državu BiH.

Sretan dan Armije BiH..

Emir Ramić
Direktor Institutaza istraživanje genocida, Kanada

Previous Priča iz dijaspore: Ishak Imamović, prvi Bošnjak u Australiji
Next U Mostaru obilježena godišnjica Armije RBiH: Od golorukih dobrovoljaca do vojne sile (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

Nobilo o slučaju studenata: Izgled i boja kože bila presudna

Gostujući na N1 televiziji u Zagrebu advokat Anto Nobilo je govorio o slučaju studenata iz Nigerije koji su završili u izbjegličkom kampu u Bosni i Hercegovini. “Nema migranta za kojeg

NAŠI DANI

Katar šalje med. pomoć našoj zemlji najvećim avionom koji može sletjeti na aerodrom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je primila telegram od Njegovog Visočanstva, Tamama bin Hamada Al Thanija, emira Države Katar u kojoj je

NAŠI DANI

Plata duplo veća: Medicinari iz RS sve više dolaze na rad u FBiH

Osim zemalja Evrope, medicinari iz RS odlaze da rade i u Federaciju BiH, u prvom redu zbog plata koje su tamo kudikamo veće nego u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Iz sindikata koji okuplja zdravstvene