General Izet Nanić – bosanski heroj, ponos Krajine i države rođen je na današnji dan

General Izet Nanić – bosanski heroj, ponos Krajine i države rođen je na današnji dan

Historija nas uči da oni koji zaborave svoju prošlost i svoje velikane da ne zaslušuju da žive budućnost. Tako su danas predstavnici Izvršne i Zakonodavne vlasti ali i predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Bužim, saborci,  predsjedavajući i dopredsjedavajući  Općinskog vijeća općine Bužim Safet Ljubijankić i Ramiz Kišmetović, te zastupnik u Skupštini USK-a Nisvet Jusić, novoizabrani vijećnici Armin Velić i Šefik Veladžić, zajedno sa novoizabranim načelnikom općine Bužim Zikrijom Durakovićem posjetili su Turbe generala Izeta Nanića i šehida 505.Viteške brigade (5. korpus ARBiH) gdje su proučili fatihu. Nakon toga su posjetili i porodicu Nanić, te razgovarali sa majkom Rasimom.

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE GENERAL IZET NANIĆ

Bužim i danas drži do svog generala, neprežaljenog komandanta, vođe i ponosa Krajine ali i cijele Bosne i Hercegovine. Da je sudbina bila drugačija danas bi naš general Izet Nanić imao 51. godinu. Neka mu je vječni rahmet i lahka zemlja bosanska.

Izet Nanić je rođen 04.10.1965.godine u Bužimu. Srednju Vojnu školu završio je u Zagrebu 1984.godine, Vojnu akademiju 1987., dobitnik je najvišeg ratnog peiznanja značke “Zlatni ljiljan”.

Po dolasku u rodni Bužim iz bivše JNA, odmah se uključuje u jedinstveni stroj patriotski opredijeljenih Bužimljana i daje ogroman doprinos u organizovanju odbrane i formiranju prvih vojnih jedinica. Posebno radi na jačanji svijesti i podstiče na borbu kao jedini način opstanka muslimansko-bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

Svojim iskustvom, izuzetnih vojničkih, ali nadasve ljudskih kvaliteta stvara jedinstveni front sa hiljadama istomišljenika. Brzo stiče povjerenje među borcima i narodom Bužima. Ubrzo postaje oslonac i uzdanica bošnjačkom narodu Bihaćkog okruga. Brigadu vodi iz pobjede u pobjedu, a u svakoj njenoj pori ostavio je upečatljiv trag. Sa izuzetnim organizatorskim sposobnostima stvara jedinstven kolektiv i postavlja sve na svoje mjesto. Poseban pečat daje načinu izvođena borbenih dejstava Brigade jednim specifičnim nastupanjem.nanic

Pokazalo se da u uslovima totalnog okruženja i nije bilo drugog načina ratovanja. Filigranskim pripremljenim operacijama oslobodjani su kilometri okupirane teritorije Republike Bosne i Hercegovine, zapljenivane ogromne količine prijeko potrebnog naoružanja i tehnike. Pod njegovom komandom krenulo se i u prvo privremeno okupiranje teritorije R BiH na Ćorkovači. I od tog dana Brigada nije znala za poraz. Brigadir Izet Nanić je bio čovjek koji je predodređen da pobjeđuje. Čovjek ogromne energije i neuništivog duha.

Njegove starješinske kvalitete najbolje su zapamtili malobrojni preživjeli četnici u operaciji „Munja ‘93” i ratni zločinac Ratko Mladić koji je septembra ‘94 jedva izvukao živu glavu sa Radoča. Bježali su četnici ispred Izinih zlatnih vitezova od Banjana, Bos. Krupe, Otoke, Grabeža, Lohovskih brda do Velike Kladuše. U historiji osobodilačke borbe koju vodimo zasigurno će ući istina o 505. viteškoj brigadi i njenom komandantu, jer historija poznaje samo činjenice.

Činjenica je i to da je Brigada na čelu sa brigadnim Nanićem od početka rata pa do danas uspjela sačuvati sve dostignute položaje. Nikad nije izgubila ni milimetra teritorije u svojoj zoni odgovornosti, a činjenica je i to da su bužimski vitezovi oslobodili preko 300 kilometara kvadratnih okupirane teritorije.

Posebno treba istaknuti momenat začetka ideje tzv. autonomije kada je zasigurno komandant Nanić odigrao odlučujuću ulogu i sačuvao narod Bihaćkog okruga od izdaje. Tih dana sve oči stanovnika Okruga bile su usmjerene prema Bužimu, prema komandantu Naniću. Svima je bilo jasno da bužimska riječ neće izdati narod i državu Bosnu i Hercegovinu.

Komandant Nanić je dobro znao šta radi. Čvrsto opredijeljen i sa jasnim ciljem probudio je otpor i ponos krajiški prema izdajnicima. Kasnijim tokom dešavanja došlo je do žestokih oružanih sukoba u kojima 505. viteška brigada na čelu sa njenim komandantom bilježi klasične vojničke pobjede.

(ckbuzim.ba/MiruhBosne)

Previous U Sarajevu promovisana knjiga "Kćeri magle": Priča o Gorancima, narodu koji je svačiji i ničiji
Next Medunjanin: Želimo da odemo na Svjetsko prvenstvo 2018.

You might also like

NAŠI DANI

Mali Stevan iz Vojvodine: Ja sam Bosanac! (VIDEO)

  Zanimljiv video uplakanog dječaka Stevana iz Vojvodine koji objašnjava zašto želi da bude Bosanac…  

NAŠI DANI

Hadžići: Na Brezovači obilježena 25. godišnjica od pogibije Čedomira Domuza

U prisustvu oko 300 poštovaoca lika i djela Čedomira Domuza, danas je na brdu Brezovača obilježena 25. godišnjica od pogibije tog ratnog heroja. Predsjednica Udruženja “Grom u njedrima Igmana” Sanja Sadiković

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica oslobađanja logora Liplje

Pitanje je da li će se ikada saznati koliko je žena i djevojaka silovano u zloglasnom logoru u selu Liplje kod Zvornika, koji je samo zahvaljujući nadljudskom hrabrošću lokalnih mještana,