MSŠ Kalesija prva u BiH: Solarnim kolektorima zagrijavaju vodu u školi i fiskulturnu salu

MSŠ Kalesija prva u BiH: Solarnim kolektorima zagrijavaju vodu u školi i fiskulturnu salu

Mješovita srednja škola u Kalesiji je prva obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini, koja korištenjem sunčeve energije zagrijava vodu i svoje prostorije.

Naime, krajem prošle godine je pušten u rad pogon za zagrijavanje sanitarne vode i fiskulturne sale u ovoj obrazovnoj ustanovi. Nosilac ovog projekta, čija je izgradnja koštala preko 60.000 maraka, je Udruženje za razvoj NERDA, a finansiran je od strane Evropske unije iz sredstava IPA fondova.

– Dakle, ovo je prva škola u BiH kada je riječ o ugadnji solarnih kolektora i GEO bunara za potrebe škole. Imamo uštedu energije, a ona se ogleda u tome da imamo toplu vodu tokom cijele godine i imamo dogrijavanje fiskulturne sale u zimskom periodu – govori za Faktor.ba Mersad Hasanović, direktor Mješovite srednje škole Kalesija.

Dodaje da je iskoristivost kolektora u toku ljeta 90 posto, a u toku zime 30 posto. U svakom slučaju, primjena kolektora donosi uštede i korist ovoj školi.

– To se posebno odnosi na subotu i nedjelju, kada su mnoge aktivnosti sportskih klubova i škole. Tada mi ne ložimo u našoj kotlovnici, a sala je, zahvaljujući kolektorima, topla – ispričao nam je Hasanović.

Navodi da je rukovodstvo škole ranije imalo problema, jer radijatori nisu mogli zagrijati kompletnu salu. No, sada, uz solarne kolektore i kalifere, sala se zagrije, a sportistima je ugodnije obavljati svoje aktivnosti.

Hasanović najavljuje da će ova školi i u budućnosti pokušati da realizuje slične projekte.

– Vodili smo razgovore sa jednom privatnom firmom, koja želi da iznajmi ravan krov i da postavi kolektore. Imamo veliku površinu ravnih krovova. S tom firmom smo napravili sporazum zahvaljujući kojem bi i naša škola imala koristi – ispričao nam je direktor.

Previous Bošnjačka plemena iz pokrajine Nubija u Africi
Next Dva sata za 18-godišnji posao: Sarajlija sa timom postigao kompjutersko dostignuće godine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Maslinovo ulje proizvedeno u Hercegovini među najkvalitetnijim maslinovim uljima u svijetu

Ovih dana održana je 11. po redu promotivno-ocjenjivačka izložba i znanstveno-stručna radionica “Dani masline i maslinova ulja 2022.” koja je, po riječima, direktora Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) iz Mostara Marka

Ekonomija/Biznis

Bračni par Talić iz Sanskog Mosta: Izrađuju bosanske papuče koje svi rado kupuju

Emira Talić iz Sanskog Mosta vlasnica je obrta “Sehara“ koja se bavi proizvodnjom bosanske papuče, muške, ženske, dječije kao i klompica. Prije desetak godina bračni par Talić je došao na

MADE IN BOSNIA-387

Stolice proizvedene u Hadžićima na naslovnicama njemačkih kataloga

Rukovodstvo kompanije “Adana Co” nastavlja svoju uspješnu poduzetničku priču započetu u Hadžićima 1997. godine, gdje su krenuli sa proizvodnjom dizajnerskih stolica za zahtjevno njemačko tržište. Priča je danas puno veća,