Novi državni rekord Bosne i Hercegovine u streljaštvu: Ema Škaljo bolja od olimpijske pobjednice Virginie Trasher

Segmedina Bjelošević, Ema Škaljo i Ejla Kalabušić

Treće kolo Premijer lige BiH u streljaštvu održano je u nedjelju u Trebinju, a takmičili su se najbolji strijelci i ekipe iz cijele BiH u disciplinama vazdušna puška i pištolj za žene i muškarce.

Svjetski vrijedan rezultat postigla je takmičarka Streljačkog kluba Zenica Ema Škaljo. Ona je postavila novi državni rekord od 416,4 kruga. O kakvom se rezultatu radi govori i činjenica da je za ulazak u finale na Olimpijskim igrama u Riu bilo dovoljno 415,9 krugova, a da je olimpijska pobjednica Virginia Trasher, USA, imala 416,3 kruga. 

Ovaj rezultat samo potvrdjuje, kao i prethodni Emini rezultati, da je Streljački savez BiH neopravdano izostavio ovu mladu takmičarku prilikom predlaganja za dobijanje pozivnice za Olimpijske igre u Riu 2016. godine.

U ekipnom takmičenju nije bilo većih iznenađenja. U gađanju vazdušnom puškom kod muškaraca i žena najbolji su bili strijelci Streljačkog kluba Sarajevo, a u disciplini pištolj strijelci iz SK Geofon.

Pojedinačne pobjede pored Eme Škaljo, ostvarili su Siniša Petković, pištolj, sa 566 krugova i Nedžad Fazlija, puška, sa 613,2 kruga.

 Tehnički rezultati

U gađanju vazdušnom puškom Ema Škaljo sa novim državnim rekordom, 416,4 kruga, bila je bolja od bh. olimpijke Tatjane Đekanović iz SK Geofon, koja je imala 412,7 krugova, i Ejle Kalabušić, SK Sarajevo, koja je imala 409,9 krugova.

U ekipnom plasmanu takmičarke SK Sarajevo nisu dozvolile nikakvo iznenadjenje i sa pogođenih 1215,8 krugova ubjedljivo pobijedile i osvojile novih 10 bodova ispred takmičarki SK Geofon Teslić koje su imale 1194,7 krugova i osvojenih 9 bodova. Treće mjesto su osvojile takmičarke SK Zenica sa 1148,9 krugova kojima je pripalo 8 bodova.

Kod muškaraca u gađanju puškom najbolji je bio Nedžad Fazlija, SK Sarajevo, sa 613,2 kruga, ispred klupskog kolege Emira Memiševića koji je pogodio 610,3. Treće mjesto osvojio je Bakir Spahić, SK Zenica, koji je imao 607,1 krug.

Takmičari SK Sarajevo ubjedljivi su bili i u ekipnom plasmanu osvojivši novih 10 bodova sa pogođenih 1827,9 krugova, ispred ekipe 1805,1 krug i osvojenih 9 bodova, dok su takmičari SK Igman, Hadžići, osvojili treće mjesto i 8 bodova sa pogođenih 1740,2 kruga.

Kod muškaraca pištoljem prvo mjesto je osvojio Siniša Petković, SK Geofon, sa 566 krugova, ipred Belmina Mešanovića sa 563 kruga koji je zauzeo drugo mjesto, te Branka Kovačevića, SK Geofon, koji je imao 561 krug.

Ekipnu pobjedu i 10 bodova osvojili su takmičari SK Geofon sa 1684 kruga, ispred takmičara SK Visoko 1660 krugova što im je bilo dovoljno za osvajanje 9 bodova. Takmičari SK Sarajevo osvojili su 8 bodova sa pogodjenih 1620 krugova.

Previous Godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića: Branio je i odbranio rodnu grudu, svoje Goražde i Podrinje
Next Reprezentacija dočekuje Kipar: Džeko lovi rekord legendarnog Ševčenka

You might also like

SPORT

Karatisti Bosne i Hercegovine prvaci Balkana!

Pobjedama nad reprezentacijama Bugarske 3:0, Srbije 2:1 i Turske 3:1 naši karatisti osvojili su titulu najboljih na Balkanskom prvenstvu koje je održano u Čačku (Srbija). Pod selektorskom palicom Denisa Muhovića

SPORT

Reprezentativac Švicarske istetovirao ljiljane

Harisa Seferovića, nažalost, ne gledamo u dresu sa državnim grbom Bosne i Hercegovine, ali reprezentativac Švicarske nikada nije skrivao ljubav prema zemlji u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Fudbaler koji

SPORT

Barca, Real, Bayern – najbolji se otimaju za Pjanića

Miralem Pjanić nalazi se na radaru madridskog Reala. Vijest je to koju danas na svojoj naslovnici donosi španska Marca, medij koji je jako blizak klubu sa Santiago Bernabeua. Marca piše