Reprezentacija dočekuje Kipar: Džeko lovi rekord legendarnog Ševčenka

Reprezentacija dočekuje Kipar: Džeko lovi rekord legendarnog Ševčenka

Džeko je trenutno na brojci od 20 golova, a u kvalifikacijama od njega je više zabio samo legendarni Ukrajinac Andrij Ševčenko (26)

Edinu Džeki još sedam golova treba da bude najbolji evropski strijelac u historiji kvalifikacija za svjetska prvenstva.

Naime, Dijamant je trenutno na brojci od 20 golova, a u kvalifikacijama od njega je više zabio samo legendarni Ukrajinac Andrij Ševčenko (26).

Džeko je u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi zabio devet golova, a u onim za Brazil deset, dok je jedan gol dodao i u ovim kvalifikacijama kada je pogodio protiv Estonije.

Džeki je za 20 golova trebalo 24 utakmice, dok je Ševčenko do brojke od 26 golova stigao iz 40 utakmica, podsjeća Goal.

Iza Džeke na listi su Portugalac Pauleta i reprezentativac Švedske Zlatan Ibrahimović, koji su zabili gol manje od bosanskohercegovačkog napadača.

Edin Džeko je ubjedljivo najbolji strijelac naše reprezentacije u historiji – postigao je 47 golova u 81 odigranoj utakmici.

Nijedan napadač iz susjednih zemalja ne može se mjeriti s našim Dijamantom kada je riječ o postignutim golovima za nacionalni tim, Davor Šuker iz Hrvatske je najbliži.

Večeras naša reprezentacija igra susret trećeg kola kvalifikacija za SP, od 20:45 na Bilinom polju u Zenici dočekaćemo Kipar.

Prilika je to za Džeku da postigne još koji gol, ali prije svega prilika svima da isprave onu lošu noć iz Belgije i gorak okus poraza. Pobjedom bi Bosna i Hercegovina ostala u igri za plasman na Mundijal, odnosno, ostala bi u borbi za drugo mjesto koje donosi baraž – jer teško je očekivati da će Belgija posustati i izgubiti prvu poziciju u grupi.

Trenutni poredak u našoj grupi…

tabela.PNG

(MiruhBosne)

Previous Novi državni rekord Bosne i Hercegovine u streljaštvu: Ema Škaljo bolja od olimpijske pobjednice Virginie Trasher
Next Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta: Sjećanje na heroje i žrtve borbe za slobodu

You might also like

SPORT

PK Bosna osvojio 28 medalja i dva pehara na Maximare Cupu u Njemačkoj

Mladi takmičari Plivačkog kluba Bosna iz Sarajeva osvojili su proteklog vikenda 28 medalja i dva pehara u konkurenciji 34 plivačka kluba i 500 takmičara na 5. Maximare Cupu u njemačkom

SPORT

Almedin Ziljkić, novi reprezentativac: Iskoristiću svaki minut koji dobijem

Igrač “Borca” Almedin Ziljkić je takođe jedan od fudbalera iz Premijer lige koji se našao na spisku selektora Bajevića za predstojeće utakmice protiv Irana, Holandije i Italije. „Kao i svakom

SPORT

Zmajevi u ovoj godini igraju s Italijom, Engleskom, Njemačkom, Holandijom, a moguće i na Euru!

Italija je najavila prijateljske utakmice protiv Turske u Bologni 4. juna, a potom će ugostiti našu Bosnu i Hercegovinu u Empoliju 8. juna. Ovo su posljednje probne utakmice u pripremi za EURO 2024. u