Dva sata za 18-godišnji posao: Sarajlija sa timom postigao kompjutersko dostignuće godine

Sarajlija i profesor u SAD-u Seid Korić prošle je godine oborio svjetski rekord u korištenju superkompjutera, a danas radi na novim tehnološkim dostignućima.

Seid Korić sa kolegama (drugi s desna)

Korić trenutno radi u Nacionalnom centru za superkompjutere na Univrezitetu Illinois gdje rukovodi jednim tehničkim timom koji radi sa industrijskim aplikacijama kompjuterske tehnologije. Također, on je pridruženi profesor na Mašinskom fakultetu u Illinoisu gdje radi na velikim simulacijama koje su moguće na superkompjuterima.

U novembru prošle godine Korić je učestvovao na glavnoj svjetskoj superkompjuterskoj konferenciji u New Orelansu, a njegov je tim je zajedno sa ekipom iz Barcelone postigao superkompjutesko dostignuće godine.

“Mi smo prvi put u svijetu sa inžinjerskim programom Alya koji je ‘skalirao’ na 100.000 CPU jezgri riješili tri praktična problema iz medicine i industrije. To znači da bi trebalo 18 godina da se kalkulacije riješe na običnom kompjuteru, a mi smo ih riješili za manje od 2 sata sa Alyom na suprekompjuteru Blue Watres”, rekao je Korić koji je primio i nagradu za svoj uspjeh.

Blue Watres

Nažalost, superkumpjuterska industrija bila je prije nekoliko godina pogođena recesijom, ali sve se brzo završilo i ovi uređaji su sada traženi više nego ikada jer su nezaobilazni u mnogim oblastima moderne nauke i industrije.

Karić svake godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu gdje sa kolegama sa Mašinskog fakulteta održava niz predavanja iz raznih oblasti.

“Sa profesorom Murisom Torlakom sam nedavno sarađivao na jednoj velikoj simulaciji iz mehanike fluida, a on će prezentirati naš rad na velikoj internacionalnoj konferenciji računarske mehanike fluida koje će se pod pokroviteljstvom Kemala Hanjalića održati u Sarajevu ove jeseni”, rekao je Korić koji vjeruje da BiH ima potencijal razvoja u oblasti u kojoj je on stručnjak.

Koliko znam, dva glavna resursa imamo – jeftinu električnu eneregiju i prilično razvijenu fiber-optičku mrežu koja bi omogućila pristup korisnicima u regionu a i šire. Takav projekat bi trebao biti zajednički organizovan od strane države, akademije i privatnog biznisa i uz pomoć međunarodnih donacija. Da li je to realno ostaje da se vidi“, objasnio je Korić.

Kvantni računar kompanije D Wave

Bosanskohercegovački stručnjak se u razgovoru za Klix.ba osvrnuo i na budućnost kvantnih računara čiji je razvoj trenutno u povoju.

“Kvantni ačunari u kompanijama kao što je ‘D Wave’ rade na vrlo niskim temperaturama, što je naravno tehnički problem za sebe, a koriste ponekad i čudne zakone kvantne fizike za procesiranje podataka. Do sada su se koristili za računanje sa cijelim brojevima, dok naravno većina aplikacija radi sa decimalnim brojevima. Velika sredstva se ulažu u istraživanje razvoj ovih računara, a da li ce biti plodova teško je reći”, zaključio je Korić.

Previous MSŠ Kalesija prva u BiH: Solarnim kolektorima zagrijavaju vodu u školi i fiskulturnu salu
Next Bosna i Hercegovina u prvih 10 država u svijetu po proizvodnji električne energije iz OI

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

“Zlatni student” Nusmir Mekić – želi pridonijeti razvoju Bosne i Hercegovine (VIDEO)

  Student elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, Nusmir Mekić, rodom iz Banovića, diplomirao je s ocjenom 9,7 i odlučio je ostati u Bosni i Hercegovini. Podučava mlade studente, pronalazi inovacije i

NAŠI LJUDI

Hrabrost i plemenitost: Kako je Bosanac Sinan zadivio Nijemce

Sinana H. opisuju kao “stablo od čovjeka” jer je 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji živi i radi u Minhenu, neobično korpulentan. U srijedu je nagrađen za ono što je

NAŠI LJUDI

Slovo o Bosni: Priča o posljednjem bosanskom vitezu (VIDEO)

  Priča o posljednjem bosanskom vitezu – čovjeku koji ljubav prema bosanskoj tradiciji prenosi i na prijatelje u novoj domovini – Americi. Izvor: RSE