Frutt sokovi od jabuke: Prirodni i ponosno proizvedeni u Maloj Brijesnici

http://backend.ekapija.ba/Uploads/Article/Images/frutt-sokovi-naslovna.jpg

Tržište Bosne i Hercegovine postalo je bogatije za još jedan domaći proizvod i to zdrav proizvod kojem će se obradovati svi oni koji vode računa o tome kakvu hranu i piće unose u svoj organizam.

Radi se o Frutt Sokovima, odnosno 100 posto prirodnim cijeđenim sokovima od jabuke što podrazumijeva čisti nektar iz prirode, bez aditiva, konzervansa i šećera, od najkvalitetnijeg domaćeg voća.

Proizvodnja soka je počela u oktobru prošle godine, a proizvodi ga kompanija Tahir Abad d.o.o. sa sjedištem u Doboj Istoku u Maloj Brijesnici.

Osnovni razlog za pokretanje ovakve proizvodnje bio je taj jer je tržište prezasićeno sokovima punih aditiva, konzervansa i nezdravih boja, te smo se odlučili na proizvodnju 100 posto prirodnog prešanog, odnosno cijeđenog soka”, kaže za eKapija direktor firme Tahir – Abad Ferid Hadžić Džino. Pojašnjava da se radi o moderniziranom i automatiziranom sistemu valjkaste prese pri cemu se iz ploda jabuke izdvajaju bioloski aktivne komponente te se na taj način očuva nutritivna vrijednost same jabuke kao i soka koji se dobije njenom preradom.

Poznato je da jabuke sadrže vlakna i druge materije koje pomažu poboljšanju zdravlja srca i regulišu nivo šećera u krvi. Antioksidansi, koji mogu štiti od neorološkog oštećenja koji se pridodaju stanju poput Alcheimerove bolesti, visoko su zastupljeni u crvenim jabukama naspram drugih sorti jabuka. S druge strane, zelene jabuke sadrže jabučnu kiselinu koja pomaže pri regulaciji probave, a pektin iz žutih jabuka pomaže u smanjenu aspsorpcije viška masnoća iz prehrane.

Dakle, zahvaljujući činjenici da se ne filtrira, ovaj je sok osobit jer uz vrhunski ukus obiluje visokovrijednim sastojcima koji blagotvorno utiču na zdravlje.

“Trenutno je u ponudi okus jabuke, ali je u planu unapređenje ponude novim okusima jagode, višnje, breskve, marelice, kruške, kao kombinacije od povrća koji će također biti samo cijeđeni i pasterizovani”, dodaje Hadžić, ističući bag-in-box ambalažu dizajniranu u BIH koju je idejno rijesenje pratio Nedžad Drndić iz Gračanice, a kartonsku ambalažu je izradila domaća firma CPA d.o.o iz Tojšića kod Kalesije. Pored njega, rade i flaširani program, a u planu je i ugostiteljski program od 2 dcl.

“Samim tim planiramo proširenje proizvodnje i uvođenje novih radnih mjesta”, kaže nam Hadžić, napominjući da je trenutni kapacitet proizvodnje na dnevnom nivou oko 4.000 litara zapakovanog proizvoda spremnog za prodaju.

Ističe da uglavnom koriste domaću jabuku koju uzgajaju voćari sa ovih prostora, od Gradiške pa na ovamo. “Dakle, domaća proizvodnja od domaćih sirovina, za domaći prozvod”, pojašnjava Hadžić.

Naglašava da su prvim reakcijama prezadovoljni, a proizvod je jako dobro primljen na tržištu. Sa svojim proizvodom kompanija Tahir Abad pokrila je tržište Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća, Prnjavora, Srebrenika, Gračanice, Kladuše, Zavidovića, a naći ćete ih u prodajnim centrima Penny Plusa, Hoše Comerca, Gomusa, Hece, a u pregovorima su i sa Bingom.

“Dakle, riječ je o manjim prodajnim objektima koji odmah plaćaju i za sada nam odgovara ovaj sistem, dok se u većim prodajnim lancima uglavnom radi o odgođenom plaćanju”, navodi naš sagovornik.

U dogledno vrijeme planiraju jaču promociju proizvoda, ali i izvoz u zemlje u EU za šta će im svakako trebati pomoć Vlade Tuzlanskog kantona, ali i Federacije.

Sok su predstavili na nedavno održanom gračaničkom sajmu Grapos-Expo i izuzetno su zadovoljni reakcijama posjetilaca i kupaca, što daje nagovještaj da u BiH kvalitet mora pobijediti da će on doći na svoje.

(eKapija.ba)

Previous Kako se pije kafa: Rahat lokum u Bosni i Hercegovini, kroasan u Francuskoj, a u Vijetnamu mlijeko
Next Povećanje proizvodnje: Poljoprivrednici u FBiH proizveli u martu robu vrijednu više od 10 miliona KM

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bostan iz Bosanske krajine

Naizgled zapuštena parcela na plodnoj zemlji u okolici Sanskog Mosta krije pravo slatko blago. Sakrivene u travi i korovu, sa zemlje se ubiru domaće, svježe sanske lubenice. U poljoprivrednoj zadruzi

MADE IN BOSNIA-387

Za potrebe “Apifrucht” sokova ove godine u obradi 150 tona domaćeg voća

U po­go­nu za proi­zvo­dnju so­ko­va “Apifrucht” u jeku je proi­zvo­dna se­zo­na, a ove godine planiraju da obrade oko 150 tona voća, kazao je za portal Akta.ba Edis Talić, direktor zadruge

Ekonomija/Biznis

Bosanske kompanije ugovorile vrijedne isporuke namještaja: Ostvareno preko 220 kontakata sa partnerima iz 48 zemalja svijeta

Kompanije koje izlažu na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine na Međunarodnom sajmu namještaja i enterijera IMM u Kelnu, koji traje od 16. do 22. januara 2017. godine, tokom četri dana