Vojna vježba na Manjači (VIDEO)

Vojna vježba na Manjači (VIDEO)

Vježba “Brzi odgovor”, koja je održana na Manjači kod Banja Luke, pokazala je da su snage EUFOR-a zajedno sa partnerima iz NATO-a i Oružanih snaga BiH spremne i sposobne da brzo i efikasno odgovore na svaku eventualnu prijetnju bezbjednom i sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz EUFOR-a.

Za vrijeme trajanja vježbe u šatorskom naselju bilo je smješteno više od 750 vojnika i više od 70 vozila iz sastava Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Taktičkog manevarskog bataljona iz NATO misije KFOR-a i suprotstavljenih snaga iz turske čete EUFOR-a.

Tokom petodnevne vježbe učesnici su imali zajedničku obuku i razmjenjivali vještine i iskustva.

To je bila provjera ovih objedinjenih snaga veličine brigade koja se sastojala iz tri faze, raspoređivanje, zajednička obuka i povratak u matične jedinice.

“Za EUFOR je, isto tako i za rezervne snage EUFOR-a, od ključnog značaja da budu konstantno upoznati sa sigurnosnom situacijom u cijeloj BiH. Elementi KFOR-a su prošli kroz južna područja, zatim su se njihovi vojnici rasporedili na sjeveru, gdje je kroz zajedničku obuku svih jedinica došlo do kulminacije vježbe na Manjači”, navodi se u saopćenju.

Tokom završne faze vježbe, britanski konvoji su se preko sjevera Bosne i Hercegovine vratili u matične jedinice u Veliku Britaniju.

Iz EUFOR-a pominju da je vježba održana u skladu sporazumom “Berlin plus”, te da su prvi put mogli koristiti Taktički manevarski bataljon iz NATO misije KFOR-a iz Prištine na području za obuku na Manjači kod Banja Luke.

U saopćenju se napominje da će se, kada bi u slučaju neke krizne situacije trebalo da djeluju snage predvođene EU uz pomoć NATO sredstava i kapaciteta, EU i NATO pozivati na takozvani Sporazum “Berlin plus”.

https://www.youtube.com/watch?v=Aq4mgbECKQc

(MiruhBosne/bhrt.ba)

Previous Sestre Ahmetović za šest mjeseci razvile proizvodnju i prodaju torbi: 'Mi smo dokaz da se rezultati mogu postići uz dovoljno zalaganja'
Next Bijela tabija, Sarajevo

You might also like

NAŠI DANI

Anđeo leti vi(Soko) – Ko mu omogućava da ozbiljno pleše i pliva u ozbiljnim kriminalnim radnjama?

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Jugosloven i najveći borac za legitimno predstavljanje, ne svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, već sebe, rekorder je po broju sudskih procesa koji su vođeni

NAŠI DANI

Beč: Tegeltija zahvalio Kurzu na vakcinama

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u Beču, na marginama Samita o zapadnom Balkanu, razgovarao sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom.  Tegeltija je rekao da

NAŠI DANI

Salih Brkić: Naša jedina domovina je Bosna i drugačiji nemore biti

‘Nešto posebno i bit će tako dok sam živ’ – govori poznati novinar iz Tuzle Salih Brkić za Hayat TV o tome šta njemu znači Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.