Domaći programeri pretekli IT giganta sa aplikacijom za prevođenje govora

http://ainsert.com/TFS/glavna/design/menitraka.png

Zajednička suradnja programera iz Sarajeva i Niša rezultirala je izradom aplikacije koja služi za prevođenje govora u realnom vremenu. Ovo zapravo znači da će osobe koje govore različitim jezicima biti u mogućnosti voditi razgovor putem videopoziva. Iako je sličnu aplikaciju Microsoft najavljivao za Skype čini se da su ih pretekli naši domaći programeri.

Naime, Microsoft je nedavno lansirao tek preview verziju Skype Translatora, koja u realnom vremenu dekodira razgovore na četiri jezika.

Hamdo Kentra, jedan od programera, koji je radio na ovoj aplikaciji za ekapija.ba kaže su prošle godine imali gotovu beta verziju baš kada je Microsoft najvljivao da će raditi svoju aplikaciju. Uspjeli su je završiti i sada je ona dostupna svima koji je žele koristiti.

To je, kaže nam, aplikacija koja radi sa Skypom i Windows-om (Windows 7, Windows 8, Windows 8.1., Windows 10).

“Potrebno je da imate Skype, instaliranu aplikaciju koju smo izradili, namjestite postavke jezika koji govorite i na koji jezik želite da vaš razgovor bude preveden. Sedam megabajta je težina aplikacije U sklopu ove aplikacije možete podesiti i naglasak kojim govorite. Nakon što postavite svoj naglasak odaberete jezik na koji hoćete da prevodite. Kada se povežete sa Skypom dok pričate u prozoru za konverzaciju ćete vidjeti prijevod onoga što ste rekli”, kaže nam Kentra.

Bitno je, napominje, da govorite jasno i izražajno kako bi prijevod bio ispravniji. Aplilkacija ne trpi napola izgovorene riječi te se korisnici moraju truditi pravilno izgovorati rečenice.

Težina aplikacije je sedam megabajta.

Smatra da aplikacija korisnici mogu koristiti i za dalje usavršavanje jezika.

(eKapija.BA/mb)

Previous Zvornik: 23. godišnjica od zločina nad Bošnjacima Snagova, ubijeno i dvogodišnje dijete
Next Početak zločina u Prijedoru: Bošnjaci su kuće morali označiti bijelim krpama

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Hoše komerc na ljeto otvara fabriku slatkiša – U jedan od najmodernijih pogona u regiji biće uloženo 3 mil. KM

  Jedan od najstarijih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini – Hoše komerc, i ove godine nastavlja ulaganje u sopstvenu proizvodnju i to otvaranjem fabrike slatkiša u Sarajevu. Izgradnja pogona

MADE IN BOSNIA-387

Prestižno takmičenje u SAD-u: Dvije bosanske mineralne vode među najboljima

Kada je u pitanju mineralna voda Bosna i Hercegovina ima pravo bogatstvo. Potvrđeno je to na prestižnom takmičenju održanom u američkom Berkeley Springsu. Čak dvije flaširane mineralne vode iz Bosne

MADE IN BOSNIA-387

Zagarantovan otkup uljarica u Bosni i Hercegovini, u planu aktivacija 500.000 ha neobrađenog zemljišta

  Bosna i Hercegovina je bogata plodnim zemljištem pogodnim za uzgoj mnogih kultura, ali ima i oko 500.000 hektara neobrađenih parcela, koje bi mogle da se dovedu u obradivo stanje.