Domaći programeri pretekli IT giganta sa aplikacijom za prevođenje govora

http://ainsert.com/TFS/glavna/design/menitraka.png

Zajednička suradnja programera iz Sarajeva i Niša rezultirala je izradom aplikacije koja služi za prevođenje govora u realnom vremenu. Ovo zapravo znači da će osobe koje govore različitim jezicima biti u mogućnosti voditi razgovor putem videopoziva. Iako je sličnu aplikaciju Microsoft najavljivao za Skype čini se da su ih pretekli naši domaći programeri.

Naime, Microsoft je nedavno lansirao tek preview verziju Skype Translatora, koja u realnom vremenu dekodira razgovore na četiri jezika.

Hamdo Kentra, jedan od programera, koji je radio na ovoj aplikaciji za ekapija.ba kaže su prošle godine imali gotovu beta verziju baš kada je Microsoft najvljivao da će raditi svoju aplikaciju. Uspjeli su je završiti i sada je ona dostupna svima koji je žele koristiti.

To je, kaže nam, aplikacija koja radi sa Skypom i Windows-om (Windows 7, Windows 8, Windows 8.1., Windows 10).

“Potrebno je da imate Skype, instaliranu aplikaciju koju smo izradili, namjestite postavke jezika koji govorite i na koji jezik želite da vaš razgovor bude preveden. Sedam megabajta je težina aplikacije U sklopu ove aplikacije možete podesiti i naglasak kojim govorite. Nakon što postavite svoj naglasak odaberete jezik na koji hoćete da prevodite. Kada se povežete sa Skypom dok pričate u prozoru za konverzaciju ćete vidjeti prijevod onoga što ste rekli”, kaže nam Kentra.

Bitno je, napominje, da govorite jasno i izražajno kako bi prijevod bio ispravniji. Aplilkacija ne trpi napola izgovorene riječi te se korisnici moraju truditi pravilno izgovorati rečenice.

Težina aplikacije je sedam megabajta.

Smatra da aplikacija korisnici mogu koristiti i za dalje usavršavanje jezika.

(eKapija.BA/mb)

Previous Zvornik: 23. godišnjica od zločina nad Bošnjacima Snagova, ubijeno i dvogodišnje dijete
Next Početak zločina u Prijedoru: Bošnjaci su kuće morali označiti bijelim krpama

You might also like

Ekonomija/Biznis

Informacioni sistem bosanske kompanije na tunelima autoputa u Srbiji

Bosanskohercegovačka kompanija “BS Telecom Solutions” iz Sarajeva, uspješno je završila ugradnju vlastitog saobraćajnog informacionog sistema i softvera za upravljanje i kontrolu saobraćaja “BS Husky” na tunelima u sklopu južnog kraka

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina bilježi snažan rast robnog izvoza: U martu izvoz veći za čak 22,9 posto u odnosu na mart 2016.

Bosna i Hercegovina je u martu ostvarila najveći poslijeratni mjesečni izvoz od 945,4 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Ostvareni izvoz je veći

MADE IN BOSNIA-387

Pogledajte kako će izgledati naselje ”Nova Ilidža”

Naselje za 40.000 stanovnika / Vrijednost 4 mlrd KM https://www.youtube.com/watch?v=C9Ec2Rn5ltM Rezidencijalno naselje, stambene zone, poslovni centri, parkovi, šetališta i još mnogo sadržaja futurističkog izgleda, mogli bi u bližoj budućnosti da promijene