Domaći programeri pretekli IT giganta sa aplikacijom za prevođenje govora

http://ainsert.com/TFS/glavna/design/menitraka.png

Zajednička suradnja programera iz Sarajeva i Niša rezultirala je izradom aplikacije koja služi za prevođenje govora u realnom vremenu. Ovo zapravo znači da će osobe koje govore različitim jezicima biti u mogućnosti voditi razgovor putem videopoziva. Iako je sličnu aplikaciju Microsoft najavljivao za Skype čini se da su ih pretekli naši domaći programeri.

Naime, Microsoft je nedavno lansirao tek preview verziju Skype Translatora, koja u realnom vremenu dekodira razgovore na četiri jezika.

Hamdo Kentra, jedan od programera, koji je radio na ovoj aplikaciji za ekapija.ba kaže su prošle godine imali gotovu beta verziju baš kada je Microsoft najvljivao da će raditi svoju aplikaciju. Uspjeli su je završiti i sada je ona dostupna svima koji je žele koristiti.

To je, kaže nam, aplikacija koja radi sa Skypom i Windows-om (Windows 7, Windows 8, Windows 8.1., Windows 10).

“Potrebno je da imate Skype, instaliranu aplikaciju koju smo izradili, namjestite postavke jezika koji govorite i na koji jezik želite da vaš razgovor bude preveden. Sedam megabajta je težina aplikacije U sklopu ove aplikacije možete podesiti i naglasak kojim govorite. Nakon što postavite svoj naglasak odaberete jezik na koji hoćete da prevodite. Kada se povežete sa Skypom dok pričate u prozoru za konverzaciju ćete vidjeti prijevod onoga što ste rekli”, kaže nam Kentra.

Bitno je, napominje, da govorite jasno i izražajno kako bi prijevod bio ispravniji. Aplilkacija ne trpi napola izgovorene riječi te se korisnici moraju truditi pravilno izgovorati rečenice.

Težina aplikacije je sedam megabajta.

Smatra da aplikacija korisnici mogu koristiti i za dalje usavršavanje jezika.

(eKapija.BA/mb)

Previous Zvornik: 23. godišnjica od zločina nad Bošnjacima Snagova, ubijeno i dvogodišnje dijete
Next Početak zločina u Prijedoru: Bošnjaci su kuće morali označiti bijelim krpama

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ministar Dedić posjetio Čapljinu: Prioritet je povećati proizvodnju hrane

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio poljoprivredne proizvođače i projekte na području općine Čapljina čiju realizaciju prati i podržava ministarstvo kroz strukturne mjere podrške.   Na

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studentima koji upisuju I ciklus IT studijskih programa troškove studija snosit će Kanton Sarajevo

Svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u narednoj akademskoj 2022/2023. godini bit će upisani

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Zenici bio domaćin Državnog takmičenja u robotici

Univerzitet u Zenici (UNZE) bio je domaćin Državnog takmičenja u robotici, na kojem je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” sudjelovalo 18 ekipa iz Sarajeva, Zenice i Tuzle. Pobjednici u sve