Goražde: Održana promocija knjige ‘Smrt na putu spasa’

Goražde: Održana promocija knjige ‘Smrt na putu spasa’

U Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu večeras je organizovana promocija romana “Smrt na putu spasa” autora Salima Kurta koji je jedinstvena memoarska hronika najtežih ratnih vremena i iskušenja kroz koja su prošli Bošnjaci fočanskog i goraždanskog kraja.

Promocija je okupila veliki broj građana, a o knjizi su govorili njeni promotori, Fatmir Alispahić i Kerim Švrakić, te sam autor.

Salimu Kurtu ovo je druga knjiga, a ranije je izdao knjigu “Grebak u zoni sumraka”. Sudionik je ovog djela, a na romanu je radio tri godine. Priča se temelji na nadi i preživljavanju jednog naroda uz pomoć Hasana Turčala.

Kako sam autor ističe roman “Smrt na putu spasa” radio je iz inata i prkosa Podrinjaca što su sve zaboravili i zapostavili, i historiju i patnju naroda iz Goražda i Foče i Drine. Glavni lik romana je Hasan Turčalo, čovjek koji je prelazio Drinu i dolazio na Grebak. Predvodio hiljade civila na putu po hranu i vraćao. Išao je kroz neprijateljske položaje, zaobilazio stotinu staza. Kako naglašava autor njegova smrt je zagonetna i o tome je pisao u ovom romanu. Naziv romana se odnosi na put kojim su prelazili civili s Hasanom u potrazi za hranom, municijom. Na tom “putu spasa” živote je izgubilo oko 1.000 ljudi. Riječ je o putu dugom oko 80 kilometara u jednom pravcu kojim je išao narod Goražda, a nisu znali hoće li se vratiti i svojoj djeci donijeti kilogram brašna naglasio je autor tokom večerašnje promocije.

Autor romana Salim Kurt je rođen u Foči 1963. godine, a osim pisanja bavi se i slikarstvom. Kako je rekao na večerašnjoj promociji u Goraždu, njegova velika želja je da njegove knjige budu osnova za scenario po kome bi nastao film o Grebku, o ”putu spasa”.

Na kraju promocije, prisutnima se obratio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, koji je pozdravio sve prisutne i poželio im dobrodošlicu, nakon čega je u svom obraćanju uz čestitke i riječi zahvalnosti autoru ukazao na važnost i ulogu Hasan Turčala tokom rata 1992. – 1995. godine, kao i o tome da je bio jedan od pokretača ideje da osnovna škola u Ilovači upravo nosi ime legendarnog Hasana Turčala Brzog.

Izvor: gorazde.ba

Previous Bosanski kraljevski grad - VISOKI
Next Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine: Nadam se da počinjemo novu eru bh. rukometa

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bogat opus bosanskog pjesnika Mile Stojića predstavljen u knjizi ‘Muze i Erinije’

Promocija knjige sabranih pjesama bosanskohercegovačkog pjesnika Mile Stojića pod nazivom “Muze i Erinije” upriličena je sinoć (ponedjeljak) u okviru Manifestacije Dani Kantona Sarajevo. Knjiga donosi kompletan pjesnički opus poznatog i

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Promovirana knjiga “Bošnjaci od Načertanija do Memoranduma”

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, Udruženjem građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begovom bibliotekom u Sarajevu večeras je

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Selimović je ponajbolje opisao duševnu prazninu ljudi koji odu iz Bosne

–Ali što sam se više udaljavao od Sarajeva, i od Bosne, obuzimala me sve veća malodušnost i gotovo strah. Naročito pred veče, i noću. Nije postojao vidljiv razlog, nisam se