Zahtjevi za preustroj Bosne i Hercegovine: Pored Brčkog, distrikti Stolac-Neum i Srebrenica

Zahtjevi za preustroj Bosne i Hercegovine: Pored Brčkog, distrikti Stolac-Neum i Srebrenica

Na pomolu je novi prijedlog o teritorijalnom preustroju Bosne i Hercegovine. Prijedlog o “tri distrikta u BiH” nakon Općinskih izbora 2016. neformalno su pokrenuli akademski i nevladini krugovi iz Washingtona i Bostona.

FENA je kontaktirala predstavnike međunarodne zajednice i političke dužnosnike istražujući o čemu je riječ. Prema ponuđenoj zamisli, preustroj Bosne i Hercegovine nakon izbora koji su ponovo izazvali nacionalne tenzije, trebao bi ići u pravcu stvaranja dva nova distrikta – pored Brčko Distrikta BiH formirala bi se distrikt Srebrenica i distrikt Stolac-Neum!

Distrikt Srebrenica pravnu, političku i društvenu podlogu, objašnjavaju Fenini sagovornici, nalazi u presudama Haškog tribunala – činjenici počinjenog genocida, stresnim političkim prilikama nastalim nakon izbora i društvenom značaju vezanom za neophodni i zahtjevni proces pomirenja.

– Srebrenica je opće mjesto nedjeljivosti BiH i takvu općost trebalo bi utvrditi posebnim pravnim i političkim statusom – smatra naš sagovornik iz jedne od ključnih međunarodnih organizacija koje djeluju u Sarajevu.

Distrikt Stolac-Neum, s druge strane, poništio bi postojeći model za koji naši sagovornici tvrde da je “temeljno segregirajući, etnički eksluzivistički i civilizacijski neodrživ”.

– U principu, rješavanje pitanja Stoca odlučuje i u kojem će smjeru kretati država BiH, ka integraciji ili etničkog dezintegraciji. Dodatno, distrikt u Hercegovini bi imao i pozitivan utjecaj na razvoj demokratskih procesa u izborno zamrznutom i društveno podijeljenom Mostaru. Izgradnja magistralnog puta Stolac-Neum stvara neophodne prometne uslove za realizaciju ove zamisli. Otvaranje kancelarije OSCE-a u Stocu unijeće neku vrstu sigurnosti, ali tek na kraći rok – kaže naš diplomatski izvor.

Cilj ovakvog preustroja, dodaje, težio bi političkoj efikasnosti, a svoj osnov bi nalazio u pravednosti i demokratičnosti.

– “Tri distrikta” predstavljala bi ključne demokratske i multietničke tačke na obodu Bosne i Hercegovine. Distrikti na Savi, Drini i Jadranskom moru ojačali bi unutrašnju koheziju i ukupni demokratski kapacitet. Zapravo, “to je rješenje u korist Bosne i Hercegovine, ali, čini se, i Sjedinjenih Američkih Država – navodi naš diplomatski sagovornik i dodaje da bi to bio “realan ispit iskrenosti i dobre volje i za susjede Bosne i Hercegovine”.

Na pitanje koliko je takav scenarij realan, naš sagovornik kaže kako bi oduzimanje teritorije od entiteta i političkih elita koje teže secesiji i disoluciji predstavljalo težak zadatak, ali bi direktno doprinio pravnom i društvenom biću BiH.

– Svaki budući izbori ponovo će unijeti nemir i zaprijetiti krizom u Srebrenici i Stocu, u krajnjoj konsekvenci – krizom u cijeloj BiH. Većinu u oba grada su činili Bošnjaci, imamo to u vidu. Distrikt Brčko je ostvario demokratski model dobrodošlice i razvoja za sve, dok Srebrenica i Stolac postaju mjesta najreakcionarnijih balkanskih nacionalističkih i secesionističkih snaga – dodaje naš sagovornik.

Delkić: Ideja o distriktima ima čvrstu podlogu i u duhu je reformske agende

Tragom ovih informacija kontaktirali smo Washington. Direktorica Savjetodavnog vijeća za BiH Ajla Delkić, Vijeća koje djeluje u američkom glavnom gradu – i, ne treba zaboraviti – distriktu. Delkić je potvrdila da se i u različitim vašingtonskim krugovima čulo za ovu inicijativu, da se o njoj i razgovara i razmišlja.

– Ideje su da se iznose, a onda se o njima i raspravlja. Ne treba ništa zabranjivati, posebno slobodno mišljenje. Ako se već raspravlja o sudskim presudama, referendumima, otcjepljenjima i trećim entitetima, treba se raspravljati i o ovome. Meni se čini da ideja ima čvrstu podlogu i jedan novi model koji traži ozbiljnu pravnu i političku analizu. Mislim da je ona u duhu reformske agende i da je u skladu sa svim onim šta za Bosnu i Hercegovinu znače EU i NATO – kazala je za Fenu Delkić.

I Ambasador BiH u Washingtonu Haris Hrle potvrdio je da je upoznat sa ovakvim razmišljanjima.

– Prijedlog ne predstavlja stav vašingtonske administracije, ali Bosna i Hercegovina je iskra u oku velikom broju akademika, pravnika, političara. Svakako treba sačekati kraj izbornog procesa u SAD-u i vidjeti da li iznesene ideje predstavljaju početne, akademske sugestije za nadolazeću američku administraciju. Sve što je u interesu mira i pomirenja, građana i naroda, što je u skladu sa evropskim principima i NATO standardima, to će biti pozdravljeno – kazao je za Fenu ambasador Hrle.

Previous Bratunac: U skupštinskoj sali sa zločincem koji joj je s kućnog praga odveo muža
Next Javna tribina 'Hrvatska politika prema Bosni od 1992. do 1995. godine'

You might also like

NAŠI DANI

Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Uz zvuk sirene koja je u vremenu rata u Mostaru značila opasnost po građane te tradicionalnim skokom bez aplauza s novog luka i bacanjem cvijeća u rijeku simbolično u 10:16

NAŠI DANI

Sutra počinje suđenje Dodiku i Lukiću 

U Sudu Bosne i Hercegovine za sutra je zakazano ročište na kojem bi se predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike srpska Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika tog entiteta Miloš

NAŠI DANI

Svečanom sjednicom GV Tuzla obilježen 4. april 1992., datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Tuzla obilježen je 4. april 1992. godine, datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle, kada je tadašnja Skupština opštine Tuzla, donijela Odluku o organizaciji i