Hiljade stranaca studira u našoj zemlji: ‘Država koja se može pohvaliti kvalitetnim obrazovnim sistemom’

Hiljade stranaca studira u našoj zemlji: ‘Država koja se može pohvaliti kvalitetnim obrazovnim sistemom’

Hiljade stranih studenata različitih kultura, tradicija, shvatanja i načina života posljednjih godina sve češće biraju Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u kojoj će se obrazovati.

Iz Evrope, Afrike, Azije, Amerike i svih dijelova svijeta, dolaze u našu državu po svoju diplomu na engleskom jeziku, koja im je, kako kažu, vrednija nego one na maternjem jeziku.

Mnogi u BiH vide priliku za napredak, pa se nakon diplomiranja odluče ostati i na postdiplomskom studiju. Nerijetki su i oni koji stupe u brak, osnuju porodicu, te nastave život u BiH.

Daleko od porodice

Souleymane Almam Ouedraogo, 26-godišnji student četvrte godine Međunarodnih i javnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), došao je u BiH 2012. godine iz zapadnoafričke zemlje Burkine Faso.

Iako je odrastao u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, gdje gotovo polovina djece u dobi od pet do 14 godina više vremena provodi u rudnicima nego u školskim klupama, Souleymane na fakultetu u Sarajevu postiže zavidne rezultate i ruši sve predrasude. Jedini je u porodici, u kojoj ima još jednog brata i četiri sestre, dobio priliku studirati izvan zemlje.

– Prvih dana života u Sarajevu, prije svega, morao sam se naviknuti da su oko mene bijelci, jer dolazim iz države u kojoj je gotovo svaki čovjek crne kože – prisjeća se Souleymane, te nastavlja:

– Roditelji su mi uvijek govorili da na svijetu ne postoji neka superdržava gdje je svima dobro, već da je u svakoj najvažnije naučiti živjeti i snaći se u društvu. I eto, tako sam i ja naučio živjeti u BiH, daleko od svojih najbližih, svoje kulture i tradicije. Iskreno sam zavolio BiH i narod u njoj. Nažalost, veoma je mali broj mladih iz Burkine Faso koji imaju mogućnost obrazovati se vani.

Inače, najveći broj stranih studenata u BiH je na IUS-u. Kako saznajemo, svake godine upiše se oko 2.000 studenata, a više od polovine su strani državljani. Podsjećamo, 2006. godine na IUS je upisano tek 60 studenata.

– Oduvijek sam želio studirati vani i prije nego sam došao u BiH, čuo sam da je to država koja se može pohvaliti kvalitetnim obrazovnim sistemom, u šta sam se i uvjerio protekle četiri godine – naglasio je Souleymane.

Na pitanje da li BiH vidi kao zemlju u kojoj bi volio živjeti i raditi u budućnosti, Souleymane nam odgovara da ne razmišlja mnogo o tome šta ga čeka sutra, ali kroz smijeh ističe da će svakako ostati u BiH ako ovdje pronađe svoju buduću suprugu.

Syed Shayan Gilani, student Mašinstva na IUS-u, prošle godine došao je u BiH iz Pakistana.

– BiH je zemlja u kojoj se možeš opustiti, a u isto vrijeme puna je života i prelijepe prirode. Najviše volim što ne moram brinuti oko hrane, jer je halal meso dostupno svuda. Volim BiH i vidim sebe u budućnosti kako živim i radim ovdje, ali dug je put do toga – rekao nam je Shayan, koji je u Sarajevo došao nakon što mu je otac dobio posao u Ambasadi Pakistana u BiH.

Dozvole za boravak

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, prošle godine u BiH su odobrena 3.782 boravka po osnovu školovanja, od čega su 2.063 stranca produžila boravak, a 1.719 ih je dobilo dozvolu za privremeni boravak radi obrazovanja. U 2014. godini izdato je 2.176, a godinu ranije 2.375 dozvola za boravak stranim studentima.

– Najveći broj studenata u BiH je iz Turske i naših susjednih država. Također imamo i veliki broj studenata iz evropskih zemalja, Amerike, Afrike i Saudijske Arabije. Stranim državljanima dozvole boravka radi obrazovanja izdaju se na godinu, a zahtjev za produženje privremenog boravka podnose najranije 60 dana, a najkasnije 15 dana prije isteka perioda odobrenog boravka – pojasnili su za Faktor iz Službe za poslove sa strancima.

Školarina od 1.000 do 5.500 eura

Cijene studija na engleskom jeziku na privatnim i državnim fakultetima u našoj zemlji kreću se od 1.000 do 5.500 eura godišnje, zbog čega brojni strani studenti i dolaze u BiH.

S druge strane, na međunarodnim univerzitetima u državama članicama Evropske unije cijene studija kreću se između 2.000 i 20.000 eura, dok školarina na vodećim univerzitetima u Velikoj Britaniiji doseže i do 35.000 eura godišnje.

Previous Bosanski i albanski jezik u osnovnim školama u Turskoj
Next Arapski investitori: Ljudi u Bosni i Hercegovini su gostoljubivi, a zemlja prelijepa

You might also like

NAŠI DANI

Poruke iz UK parlamenta: Ne možemo sramno nedjelovati kao što je bilo prije 26 godina

U Domu lordova UK (Gornji dom parlamenta UK), govorilo se o našoj državi… Lord Bourne: “Suočavamo se s ozbiljnom prijetnjom sprskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji pokušava da napravi

NAŠI DANI

Sutra stiže avion sa pomoći iz Azerbejdžana

Na molbu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa, odazvala se i Republika Azerbejdžan, piše Avaz. Danas su iz diplomatskog predstavništva Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini

NAŠI DANI

U Bosnu iz Njemačke vraćeno 69 studenata

U Bosnu i Hercegovinu jutros su stigla dva autobusa sa 69 bosanskohercegovačkih studenata koji su boravili na privremenom radu u Njemačkoj. Na put su krenuli juče iz Štutgarta, a prevoz