Manifestacija ‘Dani Otpora’ u Goraždu: Sjećanje na početak opsade i herojsku odbranu (FOTO)

Manifestacija ‘Dani Otpora’ u Goraždu: Sjećanje na početak opsade i herojsku odbranu (FOTO)

 

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“. 04 (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i pet minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine.

Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 4. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda – iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Među brojnim delegacijama cvijeće na spomen obilježje ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, položila je i delegacija Općine Goražde na čelu sa načelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, o važnosti ovog datuma prisutnima su govorili komandant 31. drinske brigade Abduselam Sijerčić Pelam i premijer Vlade BPK-a Emir Oković.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa obilježavanja ovoga značajnog datuma, nastupili su učenici OŠ Husein ef. Đozo i OMŠ Avdo Smailović.

 

Za ovu Manifestaciju predviđen je čitav niz sadržaja i aktivnosti. Između ostalog, danas je položeno cvijeće na centralnom mezarju šehida u Kolijevkama, nakon čega će se u okviru Programa sutra održati izložba ratnih fotografija i naoružanja iz kućnih radionica, zatim će se položiti cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj i nastradalo djeci 1992. – 1995. godine, dok će se, također, održati i hitorijski čas na temu ”Formiranje ratnih brigada i njihova uloga u odbrambeno-oslobodilačkom ratu”, te predavanje mr. M. Džananovića ”Zločin nad civilima Goražda za vrijeme opsade 92-95, s posebnim osvrtom na zločine nad djecom”.

U srijedu 6. maja u okviru Programa planiran je obilazak mezarja šehida i poginulih boraca u BPK-a Goražde i okolnim općinama RS, zatim obilazak radova na sanaciji ”Mosta ispod mosta”, a 08. maja u sklopu Programa obilježit će se i ”Dan pobjede nad fašizmom” i ”Dan zlatnih ljiljana”. Za 09. maj planiran je tradicionalni pohod ”Tragom drinskih brigada”.

(gorazde.ba/mb)

Previous Bihać: Počela rekonstrukcija Starog grada Sokoca (FOTO)
Next U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo: Upriličen Dan otvorenih vrata Tunela D-B

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena sedma godišnjica smrti generala Rasima Delića

Članovi porodice, prijatelji i predstavnici vlasti danas su se, u povodu sedme godišnjice od smrti, prisjetili armijskog generala Rasima Delića koji je bio komandant Generalštaba Armije Republike Bosne  i Hercegovine. 

NAŠI DANI

Skokom bez aplauza obilježena 22. godišnjica rušenja Starog mosta (FOTO)

Uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Elmir Sarić, danas je u 10.16 sati obilježena 22. godišnjica od rušenja Starog

NAŠI DANI

Posljednja počast hrabrim policajcima Šehoviću i Vujinoviću (VIDEO)

  Veliki broj kolega, prijatelja i građana Sarajeva te članovi porodica danas su na zajedničkoj komemoraciji odali počast brutalno ubijenim hrabrim policajcima, sinovima, muževima i očevima Adisu Šehoviću i Davoru