Uskoro modernizacija i proširenje kapaciteta tuzlanskog aerodroma

Uskoro modernizacija i proširenje kapaciteta tuzlanskog aerodroma

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla danas su prezentirani kapitalni investicijski projekti za njegovu modernizaciju i proširivanje kapaciteta. Radi se o infrastrukturnim projektima proširivanja kapaciteta aerodromske zgrade putničkog terminala, izgradnje objekta Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije BiH i carinskog skladišta za avio-gorivo, ukupne vrijednosti oko 7 miliona KM.

Razlog za sve ove aktivnosti je ekspanzija avio – saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla i očekivanje da aerodromske usluge naredne godine koristi između 500.000 i 600.000 putnika.
„Kako bi Aerodrom mogao odgovoriti na sve zahtjeve koji se s tim u vezi pred njega postavljaju neophodno je uraditi rekonstrukciju postojećih objekata pristanišne zgrade, tehničkog objekta, izgraditi neke nove objekte, te dodatni parking prostor” rekao je u uvodu direktor Aerodroma Rifet Karasalihović.
Sve ovo podrazumijeva proširenje aerodromskog hola, prostornih kapaciteta u odlascima i dolascima, veći broj šaltera za registraciju putnika, adekvatan caffe bar, restoran, agencije za iznajmljivanje vozila, sortirnicu prtljaga, povećanje prostornog kapaciteta za potrebe uprave i administracije i dr.

MAT_futur_interior.jpg

„Vrijednost radova koje će provoditi Aerodrom u cilju proširivanja svojih kapaciteta iznosi oko 4,5 miliona KM. Oko 50% tih sredstava osigurat ćemo iz kredita, a preostali dio sredstava očekujemo kao pomoć Vlade Tuzlanskog kantona i Vlade FBiH” rekao je direktor Karasalihović, ističući da će se uporedo sa svim ovim aktivnostima na aerodromu nesmetano odvijati putnički saobraćaj.
Prateći razvoj tuzlanskog aerodroma i odgovarajući na zahtjeve koji se stavljaju pred prateće službe, prije svega Upravu za indirektno oporezivanje i Graničnu policiju, predstavnici Uprave su danas prezentirali i idejno rješenje svog objekta, čija je izgradnja nedavno najavljena prilikom posjete direktora Uprave Mire Džakule Tuzlanskom kantonu. Vrijednost ove investicije iznosi oko 2 miliona KM.
„Ovo je realizacija svih onih aktivnosti koje smo mi već ranije najavljivali. Razvoj Aerodroma i njegova ekspanzija pred nas je stavila nove obaveze. Nas raduje da razvoj Aerodroma u svim ovim aktivnostima prati i Uprava za indirektno oporezivanje i ohrabruju nas najave izgradnje kapitalnog objekta u kojem će biti smještene sve službe potrebne za kvalitetan rad ove zračne luke koja je ujedno i granični prijelaz. Što se tiče ovog dijela proširivanja kapaciteta Aerodroma, Kantonalna vlada će u narednoj godini nastojati da osigura dio potrebnih sredstava za ovaj projekat, jedan dio očekujemo od Vlade Federacije BiH, a preostali dio će se osigurati kreditnim aranžmanom” rekao je premijer Gutić ističući da je Međunarodni aerodrom Tuzla strateški projekat Vlade Tuzlanskog kantona.

Na kraju današnje prezentacije istaknuto je i da se projekat izgradnje prilaznih svjetala trenutno realizira i da se njegovo okončanje očekuje polovinom ovog mjeseca.
Današnjoj prezentaciji idejnih rješenja budućih investicija na Međunarodnom aerodromu Tuzla osim svih članova Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Granične policije BiH – naveli su iz Vlade TK.

-S tuzlanskog aerodroma realizuju se letovi na 10 destinacija, a od marta mjeseca predviđeno je još šest destinacija.

(MiruhBosne)

 

Previous Nakon protesta i razgovora sa CIK-om iz Inicijative za Stolac poručuju: Mi nećemo stati!
Next Rukometna reprezentacija otvara kvalifikacije za EP večerašnjom utakmicom protiv Španije

You might also like

Ekonomija/Biznis

FBiH: 11 hiljada više zaposlenih nego prije godinu dana

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozdravio je činjenice iznesene u izvještaju Poreske uprave FBiH za period januar – oktobar 2019. koje svjedoče o snažnom povećanju javnih prihoda i

Ekonomija/Biznis

Rast bosanskog izvoza u zemlje CEFTA – pokrivenost uvoza izvozom 102,8 %

U razdoblju januar-mart 2022. godine izvoz je iznosio 4 milijarde 292 miliona KM, što je za 39,9 % više nego uistom periodu 2021. godine, dok je uvoz iznosio 6 milijardi

MADE IN BOSNIA-387

Prevent grupacija otvara prvi proizvodni pogon u Stocu

  Vodeći poslodavac u BiH, Prevent grupacija u vlasništvu Nijaza Hastora s početkom naredne godine otvara proizvodni pogon u Stocu što je ujedno i prva tvornica ove grupacije na području