Košarka: Juniorsku reprezentaciju na Eurobasketu predvodit će Musa i Čampara – Pandža selektor

Košarka: Juniorsku reprezentaciju na Eurobasketu predvodit će Musa i Čampara – Pandža selektor

Pred našom ekipom je Evropsko prvenstvo, a Džanana Musu i njegove kolege predvodit će provjereni dvojac koji nam je donio dosta radosti u prošlosti

Košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine ne mogu se pohvaliti dobrim rezultatima na posljednjim takmičenjima i kvalifikacionim ciklusima.

Neuspjesi su došli kao grom iz vedra neba i to u trenucima kada smo vjerovali da se ovaj loptaški sport ponovo vraća tamo gdje mu je mjesto.

Ipak, sve naše reprezentativne selekcije zakazale su i brzo je u zaborav pala čak i zlatna medalja koju su u Bosnu i Hercegovinu donijeli kadeti nakon Eurobasketa u Litvaniji. Sada kada je izgledno da brod tone, pojavilo se svjetlo na kraju tunela.

Naime, naše košarkaše do 18 godina očekuje Evropsko prvenstvo u Istanbulu, a turnir je na rasporedu od 16. do 22. decembra.

Bosanskohercegovačka selekcija smještena je u grupu s Latvijom, Litvanijom i Izraelom, a imena naših protivnika dovoljno govore o tome koliko nas težak posao očekuje. Ipak, ono što je zanimljivo jeste podatak da naša reprezentacija trenutno nema selektora! Ovu selekciju privremeno je vodio Enes Numanović, koji je “uskočio” umjesto tada bolesnog Marka Trbića, a sada je na Upravnom odboru Košarkaškog saveza BiH da odluči ko će nas voditi na predstojećem prvenstvu Starog kontinenta.

Kako su nam potvrdili iz krovne kuće bh. košarke, selektora ćemo dobiti najkasnije do ponedjeljka, ali vrlo je moguće da njegovo ime bude objavljeno već danas u poslijepodnevnim satima.

– Radimo intenzivno na tome i već danas bismo mogli znati ko će nas voditi u Istanbulu. O imenima ne bih govorio da ne bi bilo nekih problema, ali mogu vam kazati kako je riječ o domaćem treneru. Bitno je da sve ide kako procedura i Statut nalažu, a imena kandidata standardno su predložili članovi Stručnog savjeta – rekao nam je direktor reprezentacija Siniša Kovačević.

Bh. sportsku javnost posebno je obradovala objava mladog košarkaša i seniorskog reprezentativca Džanana Muse na jednoj društvenoj mreži, gdje je saopćio lijepe vijesti.

– Ako budem zdrav, igrat ću za reprezentaciju BiH na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina – piše u objavi jednog od najtalentiranijih košarkaša na svijetu, a osim njega, u Istanbulu mogu nastupiti i svi iz generacije koja je prošle godine pokorila Stari kontinent (Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Aljoša Janković…).

Musa će biti prava opasnost za sve rivale bosanskohercegovačke selekcije, a mladu zvijezdu u Zagrebu su posjetili i čelnici KSBiH.

– Nedavno sam se čuo s Musom, a bili smo kod njega u Zagrebu. Nadamo se da ćemo okupiti najbolje igrače. Kada je u pitanju Musa, to je momak koji je svjestan svojih kvaliteta i obaveza i u svakom momentu je na raspolaganju svakoj selekciji. On ima neupitnu želju i volju da igra i učestvuje na svim takmičenjima i sigurno je najsvjetlija tačka bh. košarke i njena budućnost – rekao je Kovačević.

Iako čelnici KSBiH nisu željeli govoriti o imenima, od veoma pouzdanih izvora saznali smo kako će mladu selekciju preuzeti dvojac Josip Pandža i Enes Numanović. Sigurno da je to pravi potez, s obzirom da oni iza sebe imaju rezultate i da itekako dobro poznaju sve igrače. Vremena je malo i bilo bi nelogično nekom drugom povjeriti ovako veliki izazov, dok njihovim imenovanjem neće biti nikakvih problema za adaptaciju. Igrači uživaju raditi sa ovim stručnjacima i to je još jedan od razloga za optimizam pred naredne pohode.

Naš izvor otkrio nam je i plan kratkotrajnih priprema, a nedugo po okupljanju zakazane su dvije kontrolne utakmice u Svetom Martinu. Tamo će snagu odmjeriti sa Hrvatskom i Slovenijom, a nekoliko dana prije Evropskog prvenstva odgirat ćemo i meč sa domaćinom Turskom. Dovoljan je to broj mečeva pred veliko takmičenje, koje bismo trebali dočekati u potpunosti spremni.

-Podsjetimo da su juniori na prethodnom Eurobasketu došli do polufinala. Ovaj put, predvođeni zlatnim kadetima, mogli bi napraviti dodatni iskorak. Sretno!

(Faktor.ba/MiruhBosne)

Previous Irska novinarka: Zašto sam se zaljubila u Bosnu i Hercegovinu?
Next Bivši reprezentativac Vedin Musić: Utakmice iz prošlih kvalifikacija za SP trebaju biti primjer kako da odigramo i u ovim

You might also like

SPORT

Taekwondo: Džejla Makaš seniorska viceprvakinja Evrope do 21 godine

Džejla Makaš postala je seniorska viceprvakinja Evrope, na U21 Evropskom prvenstvu u taekwondou, koje se održava u Bukureštu u Rumuniji. Naša takmičarka je u prvoj borbi, rezultatom 2:0, savladala predstavnicu

SPORT

Častan poraz hrabrih Zmajica od Francuske, Jonquel Jones oborila rekord EP svih vremena

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od favorizovane Francuske u četvrtfinalu Eurobasketa rezultatom 80:67, a nevjerovatnu partiju pružila je Jonquel Jones koja je oborila rekord broja skokova u

SPORT

Bosna gostuje Engleskoj u prvom međusobnom meču dvije selekcije

Englezi će se suočiti sa Bosnom i Hercegovinom i Islandom uoči UEFA EURO 2024 . – potvrdila je Fudbalska federacija kolijevke fudbala. St James’ Park Newcastle Uniteda bit će domaćin susreta s