Promovisan 5.491 diplomant i magistranat Univerziteta u Sarajevu – BBI banka će zaposliti najbolje

Promovisan 5.491 diplomant i magistranat Univerziteta u Sarajevu – BBI banka će zaposliti najbolje

Direktor BBI banke (Bosna Bank International) Amer Bukvić najavio je na današnjoj ceremoniji dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu da će BBI banka zaposliti najbolje diplomante koji su tokom školovanja dobili Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, kao i posebnu liniju finansiranja s posebnim uslovima za nastavno osoblje ovog Univerziteta.

Linija će omogućiti stambeno zbrinjavanje mladih kadrova na fakultetima te staviti na raspolaganje finansiranje za njihovo daljnje usavršavanje i ostale potrebe.

Zapošljavanje najboljih diplomanata koji su tokom školovanja dobili Zlatne značke nastavak je projekta koji BBI banka kao društevno odgovorna institucija provodi na jačanju ekonomije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz BBI banke.

– Nadam se da ova generacija koja danas prima diplome neće napustiti našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. BBI kroz brojne aktivnosti i projekte kontinuirano radi na tome da omogući mladim ljudima da ostanu u BiH – kazao je Bukvić, dodajući da ovom prilikom žele potvrditi da će BBI banka nastaviti projekt stipendiranja 500 studenata i đaka iz Fonda “Sheikh Saleh Kamel”.

Pojasnio je da se iz ovog fonda već šestu godinu za 500 stipendista isplaćuje 600.000 američkih dolara godišnje te da su za stipendije do sada dali oko četiri miliona dolara.

– Činimo sve što smo u mogućnosti da pomognemo mladim obrazovanim ljudima da pokrenu vlastiti biznis i postanu poduzetnici – izjavio je Bukvić i naglasio da vjeruju i podržavaju sistem meritokratije, odnosno da daju prednost onima koji imaju znanje i koji ostvaruju najbolje rezultate.

Direktor BBI banke je diplomantima i magistrima preporučio da prvih pet godina nakon završetka studija rade za privatni sektor i bave se poslovima koji su teži, ali gdje se više može naučiti, jer će to znanje i iskustvo koristiti čitav život.

– Nakon toga, radite za sebe. Cilj nek vam bude poduzetništvo, da imate svoj biznis, da vi zapošljavate druge a ne da vas zapošljavaju – poručio je Bukvić.

Pozvao je sve imaju biznis ideju ili projekt da se jave BBI banci, a za najbolje banka će omogućiti predstavljanje investitorima na Sarajevo Business Forumu.

– Svečana promocija i dodjela diploma za 5.491 diplomanta i magistranata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) održana je danas u olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.

Diplome su uručene svim svršenim studentima prvog i drugog ciklusa studija, a na svečanosti je 166 najuspješnijih studenata dobilo posebna priznanja Univerziteta – Zlatna značka, Srebrna značka i Povelja Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj kazao je u obraćanju da je njih 5.491 završilo studij na najstarijem univerzitetu u osni i Hercegovini.

“Na univerzitetu koji je, uprkos teškim događajima u bliskoj prošlosti ostao najveći i najznačajniji univerzitet u BiH i koji sa 25 fakulteta i akademija, pet naučnih instituta, četiri pridružene članice, tri univerzitetska centra i pet ostalih članica predstavlja jednu od najvažnijih institucija u BiH ali i regiji u cjelini”, pojasnio je Škrijelj.

Podsjetio je da je do danas, sa današnjom dodjelom, promovisano više od 160.000 diplomanata, preko 16.000 magistranata i 3.000 doktora nauka.

“Na svom putu ka EU BiH treba ispuniti značajan broj uslova koje predstavlja EU, a među najvažnijim je razvoj ustanova visokog obrazovanja sa ciljem približavanja evropskom prostoru visokog obrazovanja i istraživanja”, poručio je Škrijelj.

U 21. vijeku, nastavio je, nova očekivanja i novi zahtjevi prema evropskim univerzitetima rapidno rastu i od njih se očekuje da postanu jaki, autonomni, inkluzivni i da pružaju obrazovanje koje se temelji na istraživanju te na ovaj način omoguće učenje koje će predstavljati odgovor predstojećim izazovima.

Obraćajući se diplomantima i magistrantima Škrijelj je kazao da su “oni danas u središtu svečanosti”.

Izvor: Agencije

Previous Zlatan Nalić o kvalifikacijama za SP: Bosna i Hercegovina se ne treba odricati prvog mjesta u grupi
Next Rukometna reprezentacija večeras u sarajevskoj Skenderiji: Pobjeda protiv Austrije otvara vrata ka Evropskom prvenstvu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Građevinarstvo: Bosanske firme grade region!

Slovenski i hrvatski građevinski sektor doživio je potpuni slom, a bosanskohercegovačke kompanije postaju lideri u građevinarstvu u ovom regionu. Podsjetimo da su prije desetak godina slovenske firme, poput SCT-a i

MADE IN BOSNIA-387

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu: Učestvuje 310 izlagača

Svečano je otvoren 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, prenosi AA. Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dugogodišnji prijatelj Gradačca, premije TK Denijal

Ekonomija/Biznis

Bihać – Gotov projekat uređenja aerodroma “Golubići”, investicija vrijedna 26 mil KM (FOTO)

  Gradska uprava Bihaća nedavno je federalnom premijeru Fadilu Novaliću predstavila projekat uređenja aerodroma “Golubići”, kako bi se on mogao osposobiti za civilne letove. S obizorm na to da je