Rukometna reprezentacija večeras u sarajevskoj Skenderiji: Pobjeda protiv Austrije otvara vrata ka Evropskom prvenstvu

Rukometna reprezentacija večeras u sarajevskoj Skenderiji: Pobjeda protiv Austrije otvara vrata ka Evropskom prvenstvu

Rukometaši Bosne i Hercegovine najavljuju pobjedu u 2. kolu kvalifikacija za Euro protiv Austrije, te pozivaju navijače da dođu u što većem broju

U okviru drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. u grupi 3 rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine dočekuje Austriju u sarajevskoj Skenderiji. Selektor reprezentacije Bilal Šuman na početku se dotakao prvog meča i poraza od Španije (21:30), te istakao da smatra da smo imali dosta dobrih segmenata igre.

Iznenađujući poraz

– Imali smo utakmicu u Španiji, osjetili smo kako sve to izgleda. Mogu da kažem da smo imali dosta segmenata igre koji su bili zadovoljavajući, poput odbrane s igračem manje, napada s igračem manje… Iznenađujući poraz Austrije u meču s Finskom neće nas zavarati. Austrijanci u Skenderiji hvataju zadnji voz. Pogledali smo tu utakmicu, ima mnogo stvari koje smo uočili i mislim da znamo kako ćemo ih dočekati. Iz tranzicije i polukontri imamo velikih mogućnosti da ostvarimo pobjedu. Očekujemo odbranu 6-0. Fokus naše igre bit će na našoj jakoj, čvrstoj i agresivnoj odbrani, kazao je Šuman, koji je dodao da će biti promjena u sastavu, a iako to nije otkrio na pres-konferenciji, saznali smo da će svoj debi u nacionalnom timu ubilježiti i Saša Marjanac, srednji bek rumunskog CSM-a.

Selektor je iskoristio priliku i da pozove publiku da u što većem broju dođe u Skenderiju.

– Očekujemo mnogo gledalaca i veliku podršku s tribina, jer nam publika mnogo znači, a pobjeda protiv Austrije otvara vrata ka Evropskom prvenstvu, rekao je bh. selektor.

Iskusni Muhamed Toromanović kazao je da nam treba više golova iz kontri i polukontri.

– Slažem se da je bilo dosta dobrih stvari protiv Španije, ali i slabosti koje želimo popraviti.

Treba nam više laganih golova iz kontre i polukontre. Austrija je iznenađujuće izgubila od Finaca, ali to ništa ne znači jer se moramo fokusirati na nas i našu igru. Očekujem tvrdu odbranu. Želimo ponoviti igru iz prvog poluvremena protiv Španije kada je protivnik nezasluženo ostvario veliku prednost. Pobjeda protiv Austrije nam otvara velika vrata ka Evropskom prvenstvu, riječi su Toromanovića.

Jedini desni bek u našem timu i najbolji strijelac u meču sa Španijom (šest golova) Marko Panić smatra da se naš tim mora fokusirati na svoju igru.

– Imali smo problem u napadu i rupu od 15 minuta kada su Španci napravili seriju od 7:0. Oni nisu zaslužili šest golova razlike u prvom poluvremenu. Austrija nam je glavni konkurent za drugo mjesto u grupi bez obzira na poraz od Finske. Moramo se koncentrisati na našu igru. Mislim da smo se spremili i da uz pomoć publike možemo ostvariti pobjedu, rekao je Panić.

Pomoćnik selektora Zdravko Grbavac smatra da sami odlučujemo o svojoj sudbini.

– Mislim da smo iz utakmice protiv Španije izvukli pouke. Dobre stvari iz te utakmice moramo ponoviti u Skenderiji. Ovaj rezultat Austrije nas je doveo u situaciju da samo odlučujemo o sebi. Igramo na domaćem terenu, mislim da smo kvalitetnija ekipa i uz maksimalno zalaganje možemo do pobjede. Osobno smatram da imamo kvalitetu. Prvu utakmicu smo bili u grču, nismo dali sve od sebe, kada je u pitanju individualni kvalitet, koji nije previše došao do izražaja, ali kroz ovih par dana i treninga smo dobro prostudirali Austriju. Shvatamo važnost utakmice i uz podršku navijača, pobjeda neće doći u pitanje, zaključio je Grbavac.

Utakmica Bosna i Hercegovina – Austrija igra se večeras u dvorani “Mirza Delibašić” s početkom u 20 sati.

Podrška rukometašima stizala je sa svih strana, a SFK 2000 Sarajevo, FK Sarajevo i FK Željezničar, te kapiten naše fudbalske reprezentacije Edin Džeko poslali su pozive navijačima da podrže rukometaše u večerašnjem meču.

Srcem za državu

– Svaka reprezentativna selekcija naše zemlje treba podršku navijača, jer svi mi igramo za državu u kojoj smo rođeni i za naše roditelje, za vaše, za vas! Igramo srcem za državu i branimo njene boje u cijelom svijetu! Našim rukometašima je sutra protiv Austrije potrebna pomoć navijača i zato dođite i podržite ih, napunite Skenderiju, poručio je jučer Džeko.

Izvor: Agencije

Previous Promovisan 5.491 diplomant i magistranat Univerziteta u Sarajevu - BBI banka će zaposliti najbolje
Next Prof. Kovačević o potrebi države da podnese tužbu za agresiju protiv RH (VIDEO)

You might also like

SPORT

Srbija se pribojava Bošnjaka i Albanaca u dresu Švicarske

Jedan od najiskunijih fudbalera Švicarske porijeklom je iz Bosne, što često voli da istakne, piše srbijanski portal Mondo, koji podsjeća na porijeklo ovog igrača… Reprezentacija Srbije večeras (20:00) igra meč

SPORT

Emir Muratović, bosanski plivač sa prebivalištem u SAD isplivao normu za Olimpijske igre

Emir Muratović (22), reprezentativac Bosne i Hercegovine u plivanju prošlog vikenda isplivao je B normu za Olimpijske igre koje se 2020. godine održavaju u Tokiju, kao i za Svjetsko prvenstvo

SPORT

Vodeći bosanski fudbaleri se protive prijateljskom meču s Rusima

Odluka Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) o igranju prijateljske utakmice sa Rusijom izazvala je oštre reakcije u javnosti u Bosni i Hercegovini i šire, a najveće zvijezde nacionalnog