Huma hatun (plemenita) Kosača – Bošnjakinja koja je spojila dva svijeta

Huma hatun (plemenita) Kosača – Bošnjakinja koja je spojila dva svijeta

Njen djed sa očeve strane bio je Herceg Stjepan Kosača, a sa majčine sultan Bajazid II, a pradjedovi knez Vukac Kosača i sultan Mehmed Fatih. Baka sa očeve strane bila je kneginja Barbara Bavarska, a sa majčine Bulbul sultanija. Tetka sa očeve strane bila je Katarina Kosača, a sa majčine princeza Seldžuka, majka Gazi Husrev-bega. Njen dajdža je bio sultan Selim.

Neke opšte napomene iz života jedne od najznačajnijih Bošnjakinja u historiji

O Humi Kosači se u bosanskoj historiografiji zna veoma malo, s obzirom da nikad nije došlo do ozbiljnijeg proučavanja svih okolnosti prihvatanja islama od strane bošnjačkog plemstva u 15. i 16. stoljeću, a još manje su se u tom kontekstu isticale pojedine ličnosti. Njena pojava bila je posebna i krajnje simbolična s obzirom da je bila prva bošnjačka plemkinja koja je rođena kao muslimanka. Ono što je posebno interesantno jeste da Huma Kosača objedinjuje u svojoj ličnosti evropsko plemičko porijeklo od strane oca i osmansko od strane majke, što je jedinstven slučaj u historiji.

Ovdje ćemo navesti njeno rodoslovlje:

Huma-hatun Kosača kćer je Ahmed-paše Hercegovića Kosače i princeze Hundi-hatun. Otac joj je dao ime po Humu (Hercegovini). Njen djed sa očeve strane bio je Herceg Stjepan Kosača, a sa majčine sultan Bajazid II, a pradjedovi knez Vukac Kosača i sultan Mehmed Fatih. Baka sa očeve strane bila je kneginja Barbara Bavarska, a sa majčine Bulbul sultanija. Tetka sa očeve strane bila je Katarina Kosača, a sa majčine princeza Seldžuka, majka Gazi Husrev-bega. Njen dajdža je bio sultan Selim. Prvi rođaci: Ishak-beg Kotromanić, Katarina mlađa Kotromanić, Gazi Husrev-beg, Skender-beg Crnojević, sultan Sulejman itd.

Huma Kosača udala se za Mehmed-bega Alibegovića sa kojim je živjela do kraja života u Mostaru, gdje je podigla brojne vakufe. Interesantno je napomenuti da je imala tri brata, od kojih je Ali-beg bio prvi bošnjački pjesnik na orijentalnim jezicima, a drugi brat, Ahmed, prvi bošnjački hafiz. Nažalost, danas ni jedna ustanova, ili ulica u Bosni i Hercegovini, ne nosi ime Hume Kosače, niti je život ove Bošnjakinje ozbiljnije istraživan u našoj historiografiji.

Kenan Šurković, Akos.ba

Previous Otvorena Spomen soba u Bratuncu
Next ZENICA RIJEŠILA GRADSKI PROMET: Uspjeh projekta u koji je malo ko vjerovao (VIDEO)

You might also like

BAŠTINA

Zastava iz Mohačke bitke gotovo pet stoljeća čuva se u Tešnju

Zastava potiče iz bitke koja se 29. augusta 1526. godine vodila između osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i ugarskog kralja Ludovika II Zastava korištena tokom Mohačke bitke vođene 29. augusta 1526.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Dobri Bošnjanin – Mehmed-paša Sokolović

Iz knjige Historija Bošnjaka, prof. dr. Mustafe Imamovića: – Neophodno je dati još nekoliko napomena o devširmi, kao o navodnom najizrazitijem vidu “nasilne islamizacije.” Na prvom mjestu, nema osnove da

HISTORIJA

Na današnji dan 𝟏𝟖𝟑𝟏. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐳𝐚𝐯𝐢𝐬𝐧𝐚!

𝟏𝟐. 𝐒𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐚 𝟏𝟖𝟑𝟏. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞, 𝐧𝐚 𝐬𝐯𝐞𝐨𝐩ć𝐞𝐦 𝐬𝐚𝐛𝐨𝐫𝐮, 𝐢𝐳𝐚𝐛𝐫𝐚𝐧 𝐇𝐮𝐬𝐞𝐢𝐧 𝐤𝐚𝐩𝐞𝐭𝐚𝐧 𝐳𝐚 𝐯𝐞𝐳𝐢𝐫𝐚 𝐢 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐣𝐮-𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐢𝐥𝐢 𝐠𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐚𝐫𝐚 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐞 – 𝐭𝐨𝐠𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐮𝐦𝐚 𝐣𝐞 𝐮 𝐬𝐭𝐯𝐚𝐫𝐢 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐳𝐚𝐯𝐢𝐬𝐧𝐚! Pokret za autonomiju Bosne