Bosanska Krupa: Najljepši mali grad u Bosni i Hercegovini

Bosanska Krupa: Najljepši mali grad u Bosni i Hercegovini

Iako ima nebesku ljepotu, Bosansku Krupu oživila je metalska industrija mada se razvoj turizma tek očekuje

Bosanska Krupa na rijeci Uni još nekad davno nazvana je najljepšim malim gradom u Bosni i Hercegovini i tu tezu, za koju se ne zna ko ju je tačno postavio, krenuli smo provjeriti. Nekad se vozom stizalo u Krupu, a otkako je Unska pruga van funkcije, jedino su preostali loši putevi od Bihaća kroz kanjon Une, od Sanskog Mosta preko šumovite Lušci-Palanke, preko Stijene od Cazina te od brdovitog Bužima. U njoj živi 30 hiljada građana, a od čega 16 hiljada u samom gradu. Sa pet italijanskih firmi u poslovnoj zoni, vodeća je općina u izvozu i metalskoj industriji kantona.

Svi naši umjetnici

Čuvene su njihove “Krupa kabine” za autobuse i velika vozila, zatim “Bosna car” šasije za traktore, radna i priključna vozila.

U centru Krupe, u krugu od stotinu metara dominiraju zidine starog grada, tornjevi pravoslavne i katoličke crkve te minaret džamije. Kako je čak i za Bosnu i Hercegovinu rijetka mogućnost da sva tri hrama stanu u jednu fotografiju, možda je i ova ugodnost doprinijela njenom već pomenutom epitetu.

A stari grad zovu Grbalija ili mali Pset, jer Pset je srednjovjekovni naziv za sve stare gradove i utvrde na Pounju, od Martinbroda do Bosanskog Novog. Najljepši mali grad u Bosni i Hercegovini svakako bi morao imati i rijeku ljepoticu, a Krupa ima čak dvije, Unu i Krušnicu, koje se kod gradskog stadiona na predivan način spajaju.

Iz ovog mjesta je i prvi reisu-l-ulema, čuveni Džemaludin Čaušević, imenovan 1915. godine. Iz Krupe je i Murat Šuvalić, pjesnik, satiričar i pripovjedač iz tog vremena, kao i slikar Lazar Drljača. Pored ovih velikana iz prošlog stoljeća, moderni krupski umjetnici koji su ovaj grad stavili na mapu bivše Jugoslavije bili su grafičari Enver Krupić i Boško Karanović, kao i pisac Branko Ćopić. Danas su krupski umjetnici slikar Admir Mujkić, pjesnik Enes Kišević, pisac Faruk Šehić i mnogi drugi.

Svi oni svojim radovima opisali su ljepotu rodnog grada. I ove godine imali su likovnu i grafičku koloniju, internacionalnu horsku i folklornu smotru, te Ćopićeve književne susrete.

– Svakom putniku preporučio bih da posjeti sami centar našeg grada, ali i prelijepi izvor Krušnice, zatim Unu koja ovdje pravi 11 plodnih riječnih ostrva, kao i manje poznate stvari poput činjenice da imamo 15 mostova u Krupi, kazao nam je Salih Suljanović, uposlenik Doma kulture, gradske galerije i gradske biblioteke.

Punih 35 godina Salih radi u kulturi, piše muziku i volonterski se bavi slikarstvom. U ratu je učestvovao u operaciji Spržena oluja, ali je napisao i pjesmu za svoju 511. slavnu brigadu koja je tada odoljela okupaciji. Jer samo je još Lenjingrad imao opsadu na dva mostobrana, a imali su tek kilometar slobodne teritorije lijeve obale Une.

Raj za šetnju

A obale Une su neprestano pune šetača, naročito po lijepom vremenu, kada je moguće vidjeti i utrke čuvenih unskih lađara, graditelja brzih, tankih i dugih plovila koja su jedinstvena za Krupu.

Nama je Krupa ostavila utisak najljepšeg mjesta i zbog toga što bilo gdje u gradu možete pristupiti obali. Svaki privatni posjed je uređen i otvoren za šetače i prolaznike. Za razliku od drugih mjesta, ovdje se niko ne usuđuje zagraditi ovakvu nebesku ljepotu, već je tek uljepšati klupama i ostalim pogodnostima koje pripadaju svima.

– Možda se vama čini da je u pitanju tradicija, ali to je po mjeri svih Krupljana zbog osjećaja slobode, otvorenosti, lokalnog mentaliteta i gostoprimstva, kazao nam je Suljanović.

Izvor: Oslobođenje

Previous Tabloidna histerija u Srbiji zbog pobjede Donalda Trumpa
Next Promocija knjige "Pišem ti bosančicom"

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Kravica spremna za sezonu – vodopad osvijetljen, korito očišćeno

U sklopu priprema za turističku sezonu, radnici Javnog poduzeća „Parkovi“ d.o.o Ljubuški i članovi ronilačkog kluba „Šrek“ Ljubuški organizovali su čišćenje korita rijeke Trebižat na području vodopada Kravica. Iz korita

BH RAZGLEDNICA

Konjanici krenuli iz Sarajeva na 508. Dane Ajvatovice (VIDEO)

  Konjanici Konjičkog kluba “Hidalgo” krenuli su jutros iz At mejdana u Sarajevu da bi u nedjelju prisustvovali vjerskoj manifestaciji “508. Dani Ajvatovice”, a ni kiša nije pokvarila raspoloženje.

BH RAZGLEDNICA

Topla jesen u Sarajevu izmamila šetače na Darivu

  Sunčano vrijeme i temperature do 20 stepeni Celzijusa razlog su što je veliki broj građana Sarajeva odlučio subotu provesti u lokalnim parkovima i izletištima, javlja Anadolu Agency (AA). Jesen