Promocija knjige “Pišem ti bosančicom”

Promocija knjige “Pišem ti bosančicom”

Promocija knjige “Pišem ti bosančicom” bit će održana u utorak, 15. novembra, u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum.

Knjiga „Pišem ti bosančicom“ nastala je kao finalni proizvod projekta Pišem ti bosančicom koji je ULUPUBIH realizovao tokom 2015. i 2016. godine u okviru programa „Dijalog za budućnost“, koji su implementirali UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.
Projekat je osmislila prof. mr. Amra Zulfikarpašić, a u realizaciji su učestvovale 4 akademije likovnih umjetnosti, ALU Sarajevo, ALU Trebinje, ALU Široki Brijeg i FLU Cetinje (Crna Gora), uz koordinaciju ULUPUBIH-a.
Dio projekta je bila izložba nastala nakon održanih radionica na akademijama i raspisanog javnog konkursa na kome su dodijeljene nagrade za najbolje radove.

Knjiga se u stručnom kontekstu bavi historijatom pisma bosančica. Napisana je u popularnoj formi, uz objašnjenja gegrafske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje Bosne i Hercegovine. Drugi dio knjige čine 2 naučna rada prof. dr Lejle Nakaš „Bosančica kao varijetet ćirilične minuskule“ i „Hrvatsko-bosanska ćirilična korespodencija 16. i 17. stoljeća“.
Treći dio knjige posvećen je radovima koji su bili izloženi nakon konkursa, kao i dio autorskih radova Amre Zulfikarpašić.
Knjiga je iz oblasti grafičkog dizajna, shvaćeno u širem smislu istraživanja naslijeđa u oblasti rukopisne umjetnosti i upotrebe pisma.

Knjiga je objavljena na 200 strana, formata 21,5×28,5mmm, štampana u punom koloru u tvrdom povezu, sa 160 ilustracija i reprodukcija nekih od najznačajnijih dokumenata regionalne i bosanskohercegovačke baštine koja svjedoči o hiljadugodišnjoj historiji jezika, pismenosti i likovnog oblikovanja i izražavanja.

(MiruhBosne/Agencije)

 

Previous Bosanska Krupa: Najljepši mali grad u Bosni i Hercegovini
Next Branioci Hercegovine - Obilježavanje 24. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Cazin: Zanimljiva izložba na otvorenom povodom Dana državnosti

Danas su Cazinjani pozitivno iznenađeni jedinstvenom izložbom na otvorenom koja je “osvanula” u samom centru grada Cazina. Riječ je o izložbi autora-slikara i umjetnika Husnije Topića, a koja je postavljena

KULTURA I UMJETNOST

Povodom rođendana Hajrudina Krvavca: Šibin film “Most” prodat je u sve zemlje svijeta

Na današnji dan prije 91. godinu rođen je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih filmskih autora Hajrudin Šiba Krvavac. Autor je na desetine dokumentarnih i pet igranih filmova. Svi njegovi igrani filmovi,

KULTURA I UMJETNOST

Obilježeno 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića

U toku života objavio je 173 bibliografske jedinice, a posthumno mu je publicirano još 11 napisanih radova… kao njegova kapitalna djela izdvajaju se Bosanski pašaluk, postanak i podjela, prevod Putopisa