Promocija knjige “Pišem ti bosančicom”

Promocija knjige “Pišem ti bosančicom”

Promocija knjige “Pišem ti bosančicom” bit će održana u utorak, 15. novembra, u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum.

Knjiga „Pišem ti bosančicom“ nastala je kao finalni proizvod projekta Pišem ti bosančicom koji je ULUPUBIH realizovao tokom 2015. i 2016. godine u okviru programa „Dijalog za budućnost“, koji su implementirali UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.
Projekat je osmislila prof. mr. Amra Zulfikarpašić, a u realizaciji su učestvovale 4 akademije likovnih umjetnosti, ALU Sarajevo, ALU Trebinje, ALU Široki Brijeg i FLU Cetinje (Crna Gora), uz koordinaciju ULUPUBIH-a.
Dio projekta je bila izložba nastala nakon održanih radionica na akademijama i raspisanog javnog konkursa na kome su dodijeljene nagrade za najbolje radove.

Knjiga se u stručnom kontekstu bavi historijatom pisma bosančica. Napisana je u popularnoj formi, uz objašnjenja gegrafske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje Bosne i Hercegovine. Drugi dio knjige čine 2 naučna rada prof. dr Lejle Nakaš „Bosančica kao varijetet ćirilične minuskule“ i „Hrvatsko-bosanska ćirilična korespodencija 16. i 17. stoljeća“.
Treći dio knjige posvećen je radovima koji su bili izloženi nakon konkursa, kao i dio autorskih radova Amre Zulfikarpašić.
Knjiga je iz oblasti grafičkog dizajna, shvaćeno u širem smislu istraživanja naslijeđa u oblasti rukopisne umjetnosti i upotrebe pisma.

Knjiga je objavljena na 200 strana, formata 21,5×28,5mmm, štampana u punom koloru u tvrdom povezu, sa 160 ilustracija i reprodukcija nekih od najznačajnijih dokumenata regionalne i bosanskohercegovačke baštine koja svjedoči o hiljadugodišnjoj historiji jezika, pismenosti i likovnog oblikovanja i izražavanja.

(MiruhBosne/Agencije)

 

Previous Bosanska Krupa: Najljepši mali grad u Bosni i Hercegovini
Next Branioci Hercegovine - Obilježavanje 24. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevski umjetnik u brazilskim školskim knjigama

  Sarajevski umjetnik Nijaz Gojak postao je dijelom brazilskog sistema obrazovanja i izučavanja modernog slikarstva. Da li je to još jedna priča o tome kako se domaći rad više cijeni

KULTURA I UMJETNOST

Tanović: Islamska umjetnost u Evropi prisutna je i prepoznatljiva

Pisati knjigu o islamskom graditeljskom naslijeđu u Evropi izuzetno je zahtjevno i izazovno, kaže autor knjige Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi Adis Tanović, priznajući kako je za potrebe knjige obišao

NASLIJEĐE

Mali muzej Bosne i Hercegovine: Bosanski kraljevi, bosančica i Ahdnama pored Miljacke

  Narod bez tradicije i kulture je kao drvo bez korijena, govori nam Dežamal Šurković, osnivač unikatnog muzeja nedaleko od sarajevske Vijećnice, dok pokazuje eksponate koje je skupljao ili pravio godinama.