Crni Labudovi: Obilježavanje godišnjice pogibije heroja Hodžića i prisjećanje na herojski put jedinice (FOTO)

Crni Labudovi: Obilježavanje godišnjice pogibije heroja Hodžića i prisjećanje na herojski put jedinice (FOTO)

 

U tuzlanskom kraju i Sarajevu danas su se prisjetili heroja Mehdina Senada Hodžića i herojskog puta elitne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine ‘Crni Labudovi’…

SAPNA

U Zaseoku kod Sapne je danas, u organizaciji Mjesne zajednice, upriličeno obilježavanje 23. godišnjice od pogibije narodnog heroja Mehdina Senada Hodžića, poznatog po nadimku ‘Crni labud’.

10. maja 1992. godine, pokrenuta je ofanziva na selo Zaseok od strane četničkog agresora, potpomognuta JNA, sa ciljem da se zauzme selo i uništi bošnjački narod. Zahvaljujući hrabrim braniteljima Zaseoka, na čelu sa legendarnim Kapetanima Senadom i Hajrom, ofanziva je zaustavljena, i tom prilikom su zarobljeni tenk T-55, samohotka i uništeno komandno vozilo, prvo zarobljeno oružje u Bosni i Hercegovini. Komandant Mehdin Hodžić i njegovi saborci su sačuvali narod ovog kraja, a ujedno je sačuvana i cijela slobodna teritorija Teočaka i Zvornika. Nažalost, u smiraj bitke, poginuo je i junak Mehdin Senad Hodžić. Četnički snajperista ga je pogodio tačno u srce. Zajedno sa njim poginula su još tri borca Armije BiH.

Mehdin Senad Hodžić posthumno je odlikovan ordenom Heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

http://bportal.ba/wp/wp-content/uploads/2015/05/crni-labud-zaseok.jpg

Nakon njegove pogibije saborci odlučuju da ime “Crni labud” daju i njegovoj jedinici koja postaje elitna jedinica za specijalne namjene Armije RBiH ” Crni labudovi”.

U Zaseoku, u sklopu obilježavanja dana pogibije ‘Crnog labuda’ danas je upriličen vjerski program, polaganje cvijeća, kao i posjeta šehidskom mezarju. Na mjestu pogibije danas su se okupili saborci, predstavnici lokalne vlasti, Tuzlanskskog kantona i Federacije BiH.

TUZLA, KALESIJA

Fondacija “Crni Labud” na Slanoj Banji u Tuzli tradicionalno je obilježila 10. maj, dan pogibije Senada Mehdina Hodžića.

Nakon polaganja cvijeća na Slanoj Banji i odavanje počasti Senadu Mehdinu Hodžiću i drugim poginulim borcima, proučen je tevhid u džamiji u Hemlijašima u Memićima (kod Kalesije), gdje je Crni Labud sahranjen.

Fondacija “Crni Labud – Narodni heroj Senad Mehdin Hodžić” nosi ime narodnog heroja iz odbrambeno oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 2008. godine sa sjedištem u Tuzli, a djeluje na području Federacije Bosne i Hercegovine i šire. Porodica je zaštitila ime narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića ali je također ustupila ime Fondacije na korištenje, pri čemu se Fondacija obavezala da će štititi lik i djelo narodnog heroja.

SARAJEVO

U Sarajevu su ‘Crni Labudovi’ obilježili godišnjicu formiranja na Špicastoj stijeni.

Svi koji su preživjeli opsadu Sarajeva znaju za Špicastu stijenu koja se nalazi na području općine Stari Grad. S tog mjesta Sarajevo se vidi kao na dlanu, a posebno Sedrenik i druga stara naselja grada. Upravo s tog mjesta agresor je svakodnevno pucao iz snajpera i tzv. sijača smrti.

Pripadnici jedinice “Crni labudovi” učestvovali su u akciji “Špicasta stijena” 1994. godine. Zajedno sa odredom Lasta oslobodili su taj dio Sarajevo, a dva vojnika su poginula. Danas je organizirana svečanost povodom godišnjice ovog događaja, osnivanja jedinice Crni labudovi, te je otkriven spomenik poginulim Labudovima majoru Veizu Mujkiću i kapetanu Fahrudinu Mujagiću.

 

“Vrlo je važno da čuvamo i njegujemo kulturu sjećanja. Ovdje kada su nam ruke bile svezane imali embargo na naoružanje. Kada smo bili osuđeni na nestanak, ljudi svih nacionalnosti suprotstavili su se fašizmu, branili i odbranili svoje gradove i BiH. Naša zemlja nikada nije upamtila tako odvažnu i hrabru generaciju koja je tako voljela svoju domovinu kao tada. Oni su bili najpotrebniji BiH. Mnogi naši prijateljici i borci utkali su svoje živote da bi sačuvali domovinu”, rekao je Haris Dučić tokom manifestacije.

Skupu su prisustvovale brojne delegacije među kojima je bila porodica poginulih, Udruženje građana Crni labudovi, ministar za boračka pitanja KS Hase Tirić, načelnik Općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić, Udruženje maloljetnih boraca ARBiH Hadžići, delegacije iz Tuzle i brojni borci, kao i njihova djeca.

“Malo je poznato da su Crni labudovi bili sastavljeni ne samo do boraca iz BiH, nego i iz Evrope (Turska, Belgija, Francuska, Italija i Engleska), koji su se borili za našu BiH. Mi smo na Špicastu stijenu došli na poziv rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića i ovdje su dva naša pripadnika, najbolja borca, izgubili život. Ratovali smo jer nam je to bila dužnost, a ne što smo očekivali vile i gradove poslije rata”, kazao je Tirić, osnivač Crnih labudova.

Komandant Prvog korpusa ARBiH Vahid Karavelić prisjetio s ratnih dešavanja, dana kada je bio zarobljen i hrabrosti pripadnika Crnih labudova koji su odlučno došli da pomognu u deblokadi Sarajeva.

“Tirić mi je rekao telefonom iz Zagreba: Dolazim tebi. Ako ne mognem ući u Sarajevo, ja ću biti pored i boriti se i kad-tad ću doći do tebe’. Došao je Hase u Tarčin sa svojom jedinicom. Sve vrijeme 1992. i sredinom 1993. godine bili su bitku na Igmanu, Bjelašnici i drugim prostorima kako bi pomogli u deblokadi Sarajeva s vanjske strane. Nekoliko puta su ulazili i izlazili iz Sarajeva. Na direktnoj vezi su bili s komandantom Rasimom Delićem. To govori kakva je to jedinica i od kojeg povjerenja i značaja je bila. Gdje god su se bile bitke, ta jedinica je učestvovala. Trebamo punim srcem biti ponosni na njih”, kazao je Karavelić.

General Atif Dudaković uputio je pismo okupljenima zahvalivši se Crnim labudovima u ime Krajišnika na pomoći koju su im pružili u oslobađanju Grmča i Sanskog Mosta.

Podizanje spomenika poginulim Mujkiću i Mujagiću finansirala je Općina Stari Grad. Svečanost je upotpunjena nastupom hora Hazreti Hamza.

 

(mb/bportal.ba/bhstring.net/klix.ba)

Previous Državni simboli Srbije: Šta simbolizira Bosanski ljiljan pod nogama dvoglavog orla?
Next Vispakova espresso kafa od sada će se piti i u Egiptu

You might also like

NAŠI DANI

U Goraždu obilježena 30. godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića i saboraca

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) “Zlatni ljiljan” u Goraždu je danas obilježena 30. godišnjica pogibije načelnika štaba 43. drinske udarne brigade Ferida Dizdarevića Dizdara i

OTPOR BOSNE

Poruke iz Podrinja: ‘Ovo je država Bosna i Hercegovina. Ne dajte vašu imovinu, vašu kuću’

Kula Grad – 8. april 2023. godine – obilježavanja manifestacija “Dani otpora Zvornik – Kula Grad 2023.” Još jedna, 31., tužna ali i ponosna godišnjica pružanja otpora četrvtoj sili Evrope

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Danas se navršava 26 godina od pogibije kapetana Hajrudina Mešića (Video)

  Na današnji dan prije 26 godina u plemenitoj misiji pokušaja spašavanja Srebreničana poginuo je ratni heroj Hajrudin Mešić, poznat kao kapetan Hajro. Hajrudin Mešić iz Ugljevika služio je u