IFIMES: Pod krinkom borbe protiv terorizma MUP RS-a realizira završnu fazu genocida u Bosni i Hercegovini

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, analizirao je posljednja hapšenja Bošnjaka u RS-u u okviru akcije “Ruben” te ih je okarakterizirao kao “politički motivirane”.

U analizi pod nazovom: “Bosna i Hercegovina: Završna faza genocida?”, navode kako su postojeći mir i stabilnost u BiH krhki.

– Radi se o građanima, koji su tokom rata u BiH 1992-95.godine bili protjerani sa svojih ognjišta. Akcija je dugo pripremana operacija vlasti iz Republike Srpske na čelu sa predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom i predstavlja kontinuitet djelovanja vlasti u RS-u. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas na nesrpske povratnike i njihovu imovinu na području RS-a je izvršeno i zabilježeno skoro 2.000 napada, koji nisu krivično sankcionirani – navodi se u analizi.

Međunarodna zajednica snosi veliku krivicu

Hapšenja koja su uslijedila nakon ubistva policajca u Zvorniku 26. aprila 2015. godine su samo nastavak organiziranog napada od strane vlasti RS-a i predstavljaju svojevrsni državni terorizam, kojeg realiziraju političke elite u RS-u od potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

IFIMES naglašava da u sigurnosnom sektoru RS-a rade pojedinci, koji bi morali biti predmet obrade sigurnosnih službi. Upravo iz Policijske stanice Zvornik znatan dio zaposlenih policajaca sudjelovao u počinjenim ratnim zločinima, pojedinci su odgovorni i za počinjeni genocid u Srebrenici jula 1995. godine.

– Paradoks je, da u sigurnosnom sektoru rade pojedinci sa hipotekom počinjenih ratnih zločina i nezamislivo je, da osobe koje bi trebale biti predmet obrade sigurnosnog sektora rade u tom sektoru. Radi se o svojevrsnom obliku državnog terorizma, koji se rijetko bilježi u povijesti političkih sistema, dok međunarodna zajednica na čelu sa Uredom visokog predstavnika (OHR) nije uspjela da zaštiti povratnike i osigurati realizaciju Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se.

U analizi nadalje stoji: “Policija iz Republike Srpske, koja je presudama najviših međunarodnih sudova proglašena, između ostalog, odgovornom za zločine genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini danas pod krinkom borbe protiv terorizama realizira završnu fazu genocida u BiH, odnosno brižljivo planiranim hapšenjima nastoji etnički očistiti teritoriju RS-a i osigurati dodatni uslov “etnički čiste teritorije”, koji proizlazi iz referendumske deklaracije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojene na kongresu ove stranke 25. aprila 2015., koja govori o referendumu o nezavisnosti RS”.

– Degutantno je, da Milorad Dodik, koji prebrojava krvna zrnca građanima bošnjačke nacionalnosti izjavljujući, da muslimani ne mogu biti sudije, a poslije ode na proslavu pobjede nad fašizmom u Moskvu 9. maja predstavljajući sebe kao deklariranog (anti)fašistu. Radi se o pojavi društvene mimikrije, kada se pojedinci pretvaraju. Postoje, jer se pretvaraju, da su nešto što uistinu nisu, ostavljaju utisak da nisu ono što stvarno jesu. Dodik je eklatantan primjer društvene mimikrije – navodi IFIMES.

IFIMES u svojoj analizi oštro kritikuje i međunarodnu zajednicu, čije se institucije u BiH navode, samo oglašavaju saopćenjima za javnost povodom usvajanja deklaracije Hrvatskog narodnog sabora i SNSD-ove nedavne deklaracije, umjesto da “poduzimaju ovlasti predviđenim Dejtonskim mirovnim sporazumom i sankcioniraju navedene akcije na razbijanju BiH, najviši predstavnici međunarodne zajednice se ponašaju kao svojevremeno UNPROFOR u BiH, što može imati opasne posljedice po sigurnost i ugrožavanje opstojnosti BiH”.

Upravo je događaj u Zvorniku jasan signal međunarodnoj zajednici i OHR-u, da je sigurnosni sistem u BiH rascjepkan i da je potrebno izvršiti reformu policijskog sektora stvaranjem jedne policije BiH slično kao što je urađeno sa Oružanim snagama BiH. Izbjegavanjem reforme policijskoj sektora i neuspostavljanje jedinstvene i efikasne policije može doći do ugrožavanja sigurnosti u regiji ali i EU, toji u analizi.

Neadekvatan kadar – Fahrudin Radončić

– Slučaj ubojstva i ranjavanja policajaca u Zvorniku se idealno uklopio u nastavak etničkog čišćenja nesrpske populacije sa teritorija RS-a, ali i za paralelno jačanje MUP RS-a odnosno (para)vojnih formacija u RS-u. Također, Dodik pokušava da preko navedenog slučaja iz Zvornika formira svoju obavještajnu službu unutar RS-a, odnosno pokušava da razbije dvije državne agencije (OSA i SIPA) i njihove ovlasti prebaci na entitetski nivo u cilju formiranja entitetskih obavještajnih službi. Izazov za međunarodnu zajednicu je, da ne dozvoli rasparčavanje ionako rascjepkanog sigurnosnog sistema u BiH, zaustavi velikodržavne akcije Dodika na entitetskom nivou i preko izbora najboljih kadrovskih rješenja u agencijama za provođenje zakona osigura profesionalan i zakonit rad navedenih agencija – navodi se.

Dodik pokušava projicirati situaciju iz 1991. godine, navodi IFIMES, ali posrnula Srbija sa Aleksandrom Vučićem nije spremna podržavati sulude akcije Dodika i njegovih političkih marioneta. Svaka neposredna podrška Dodiku je ustvari podrška ruskim interesima na Zapadnom Balkanu. Stvara se utisak, da bošnjačka politika zbog unutarnjih slabosti i rascjepkanosti propušta povijesni poziv na međunacionalni dijalog jednog od najjačih srpskih lidera u novijoj srpskoj povijesti, zaključuju u analizi.

– U posljednjih nekoliko godina smo upozoravali na urušavanje sigurnosnog sistema i neadekvatnim kadrovskim rješenjima počevši od imenovanja Fahrudina Radončića za ministra sigurnosti BiH do nižih nivoa u sigurnosnoj hijerarhiji i povezanosti pojedinaca u sigurnosnom sistemu BiH sa Moskvom – navodi se u analizi.

Napeta atmosfera u Bosni i Hercegovini i ratnohuškačka retorika najviše štete nanosi potencijalnim stranim investitorima, ali i otvara mogućnost za ukidanje bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine zbog oružanih napada u pojedinim dijelovima te države. Nitko neće ulagati u napetoj atmosferi, u neizvjesnost, koja može prerasti u trajnu nestabilnost. Dodiku odgovara kreiranje konstantnog konflikta, jer mu omogućava političko preživljavanje, zaključuju u IFIMES-u.

(Faktor.ba)

Previous Kad život pobijedi smrt
Next Bratunčani poručili da nisu zaboravili genocid - Sutra dženaza za deset civilnih žrtava (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

Gabriel Escobar: Rata u Bosni neće biti, Dodik štiti svoju moć i bogatstvo

Gabriel Escobar (Gabrijel Eskobar), zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta, uoči dolaska u posjetu Bosni i Hercegovini, izjavio je kako želi da građanima te

NAŠI DANI

Sapna: Otkriveno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH

Povodom obilježavanja 28. godišnjice od formiranja 206. viteške brigade i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u Sapni svečano otkriveno novoizgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH, prenosi Faktor. Izgradnju

NAŠI DANI

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika eniteta Republika srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika tog BH entiteta Miloša Lukića. Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje