Zlatna medalja za bh. učenike: Izumom oduševili Indonežane (FOTO)

Zlatna medalja za bh. učenike: Izumom oduševili Indonežane (FOTO)

Uz pomoć profesora Armina Trešnje, nakon nekoliko mjeseci istraživanja, pristupili su izradi i za jedan mjesec uspjeli napraviti savršen dron koji im je na ovom prestižnom takmičenju donio pobjedu.

Srednjoškolci Rijad Babović i Mehmed Tarik Mušić na takmičenju naučnih projekata u Indoneziji prošle sedmice osvojili su zlatnu medalju.

Od zanimljivih projekata iz cijelog svijeta, sudijama iz Indonezije za oko je najviše zapao upravo izum sedamnaestogodišnjih Sarajlija. Naime, Rijad i Mehmed Tarik, učenici trećeg razreda Tursko-bosanskog Sarajevo koledža, došli su na ideju da naprave dron koji će biti mnogo bolji i napredniji od ostalih.

Uz pomoć profesora Armina Trešnje, nakon nekoliko mjeseci istraživanja, pristupili su izradi i za mjesec dana uspjeli napraviti savršen dron koji im je na ovom prestižnom takmičenju donio pobjedu.

Jaka konkurencija

– Zlatna medalja nam mnogo znači, posebno zbog toga što je konkurencija bila zaista jaka. Na ovom takmičenju su predstavljeni najbolji radovi iz mnogih država širom svijeta, od Njemačke, Francuske, SAD-a do zemalja Azije. Iako smo bili svjesni da imamo dobar izum, ovakvo priznanje nismo očekivali – kaže za Faktor.ba Rijad Babović.

Ovo za njega nije prvo bitno priznanje. Za dosadašnje radove je također osvojio vrijedne nagrade.

– Od sedmog razreda osnovne škole počeo sam se interesovati za izume, robote, a od srednje škole počeo sam raditi sa letjelicama i dronovima. Do sada sam od bitnijih projekata imao „Mine Rover vozilo“, koje bi imalo mnogo koristi pri uklanjanju mina u BiH. Također sam osvojio zlato u Gruziji, gdje sam predstavio zanimljiv rad pod nazivom „Pametna učionica“. Ova učionica ima mnogo prednosti u odnosu na klasične, olakšava nastavu a i mnogo je modernija.  Putem mobitela bi se mogle mijenjati boje zidova, spuštati tabla, prilagođavati klupe i slično – govori Rijad, dodajući da kući čuva već oko desetak vrijednih priznanja i medalja.

Ipak od svih izuma najdraži mu je dron koji ima mnogo više prednosti i koristi od klasičnih. Do sada su dronovi imali problema sa stabilnošću, izdržljivosti, a često su i padali. Dron ovih mladića je riješio sve te nedostatke.

– Naš dron ima izvrnute propelere, kraci su mu nagnuti pod uglom od 3-4 stepena što poboljšava potisak. Samim tim dron je mnogo brži, duže mu je vrijeme leta, a stvara manju buku, što ga čini mnogo pogodnijim za urbana područja. Može ponijeti veći teret, ima bolju stabilnost, a karakteriše ga i nemogućnost otkidanja elise – navodi naš sagovornik.

Profesionalni podvizi

Iako se u Bosni i Hercegovini dronovi u velikoj mjeri ne koriste, Rijad ističe da je u svijetu njegova korist uveliko prepoznata i da se koristi kako u privatne svrhe i zabavu tako i za velike profesionalne podvige.

–  Nadam se da će se i u našoj zemlji prepoznati važnost i sve prednosti upotrebe dronova. On se može koristiti umjesto helikoptera za snimanje filmova i nekih predjela iz zraka, transporta hitnih medicinskih potrepština, gašenje požara, nadgledanje državnih granica… Tako bi se u vanrednim situacijama kada padne veliki snijeg, putem drona mogli prenijeti lijekovi i osnovne potrepštine stanovnicima u neprohodnim područjima – ističe mladi inovator.

Zbog toga se nada da će neka od domaćih kompanija ubrzo prepoznati značaj ovog izuma i biti spremna uložiti, finansirati ili proizvoditi ovakve dronove.

Do tada će učenici iz Sarajeva pokušati predstaviti ovaj rad na još nekim takmičenjima, te raditi na novim izumima koji bi mogli biti od velike koristi.

(Faktor.ba)

Previous Kadirić: Voće, pčele i ljekovito bilje su velika šansa za mnoge nezaposlene u Bosni i Hercegovini
Next Prelijepi prizori na Uni: Džamija na riječnom ostrvu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ove godine iz Bosne i Hercegovine u Tursku izvoz minimalno 85.000 tona brašna

  Iz Bosne i Hercegovine će u ovoj godini biti moguć izvoz brašna u Tursku u iznosu od minimum 85.000 tona, potvrdio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Energoinvest predstavio Smart City rješenja u Starom Gradu

Pametna rasvjeta, senzori za otpad, pametni parkinzi, brojači saobraćaja i ljudi, mjerači zagađenosti zraka…sve su to nova, inovativna rješenja koja su osmislili mladi inžinjeri kompanije Energoinvest d.o.o. a koja su

MADE IN BOSNIA-387

AS: Za 3 sedmice proizvedeno i kupcima isporučeno preko 22 miliona kg prehrambenih proizvoda

U posljednjih mjesec dana dok se svijet, susjedne države i Bosna i Hercegovina bore sa pandemijom korona virusa, proizvodnja robe domaćih kompanija koje su u sastavu AS grupacije ne spava.