Dan Sandžaka obilježen nizom manifestacija

Dan Sandžaka obilježen nizom manifestacija

U okviru obilježavanja 20. novembra, Dana Sandžaka, u nedjelju su u Novom Pazaru održani Sandžački književni susreti SAKS 2016. i dodjela nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, te drugi po redu Sevdah FEST i više tribina i okruglih stolova.

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) nakon književnih susreta prestižna nacionalna nagradu dodijeljena je Faizu Softiću, književniku iz Bijelog Polja.

Lauret ovogodišnje nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, Faiz Softić je ne krijući emocije zbog dodijeljene nagrade rekao da je zaplakao od sreće.

– Pisci ne mogu promijeniti svijet, iako je u ovom svijetu podosta toga zrelo za mijenjanje, ali smještajući ga u svoj prozni tekst, u svoju poeziju, mogu ga učiniti podnošljivijim. Hvala i velikom Ćamilu Sijariću uz čije sam pripovijetke odrastao – istakao je Softić uputivši riječi zahvale.

Književnik Faiz Softić objavio je knjige poezije “Strašan je zid bez sjene“ i “Čovjek na rasputici“, romane “Pod Kun planinom“ i “Strah od rodne kuće“ i zbirku priča “Čovjek koji kisne“. Roman “Pod Kun planinom“ je doživio tri izdanja i preveden je na francuski jezik.

Softić je zastupljen u udžbenicima za bosanski jezik. Živi u Luksemburgu i Sarajevu kao slobodni umjetnik.

Predsjednik BNV-a Sulejamn Ugljanin je u svom obraćanju iskazao zadovoljstvo zbog velikog broja kvalitetnih književnika, pjesnika i ljudi iz Sandžaka koji, kako je rekao pomažu i održavaju historijsko pamćenje o Sandžaku, javlja Anadolu Agency (AA).

– Da nije bilo vas koji pišete niko danas za Sandžak znao ne bi. Sandžak je regija u kojoj vijekovima i zajedno u harmoniji žive Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi. Svi koji smo ovdje nastali i odrasli od ove vode i mineral zemlje sandžačke imamo isti DNK. Svi smo isti, samo su nam plodovi iz sandžačke zemlje slatki, nikada tuđe nismo dirali – istakao je Ugljanin.

On je podvukao da su književnici dokazali i pokazali da će Sandžak da opstane i traje, te da je nemoguće negiranje postojanja Sandžaka. On je učesnicima ovogodišnjih književnih susreta poklonio po primjerak “Sandžačkog rječnika”.

-Dan Sandžaka se obilježava 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

Delegacija BNV-a je povodom 73. godišnjice od osnivanja ZAVNOS-a položila cvijeće na spomen ploču gimnazije u Pljevljima gdje je taj organ narodne vlasti za vrijeme Drugog svjetskog rata bio osnovan.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) u povodu Dana Sandžaka organizovala je okrugli sto “Sandžak euro regija”, a u Kulturnom centru Novi Pazar, povodom “Dana Sandžaka” održana je tribina pod nazivom “Putevi Sandžaka”.

-Večeras je održan drugi po redu Novi Pazar Sevdah FEST, koji je imao i takmičarski karakter. Takmičili su se mlade nade sevdaha iz Sandžaka, Bosne,Crne Gore i Makedonije. Dan Sandžaka, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine.

Dan Sandžaka se u srbijanskom dijelu te regije obilježava kao neradni dan. U ponedjeljak 21. novembra je u sandžačkim opštinama neradni dan i na svim lokalnim institucijama i ustanovama u tom dijelu Srbije istaknuta je zastava Bošnjaka u Srbiji.

Dan Sandžaka u Sarajevu

„Forum bošnjačkih intelektualaca“ organizovao je 20. novembra 2016. godine u Sarajevu javnu tribinu povodom Dana Sandžaka i 73. godišnjice održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOS-a u Pljevljima 20. novembra 1943. godine na temu: „Sandžak – historijska regija“

Uvodničar na tribini bio je muftija Muamer Zukorlić, generalni sekretar BANU.

Zukorlić je tom prilikom istakao zadovoljstvo što je baš na ovaj dan u Sarajevu gdje obilježava ovaj dan. Iako je tema tribine “Sandžak – historijska regija”, Zukorlić je kazao da nema ambiciju da se bavi historiografijom Sandžaka koja ima svoj kontinuitet skoro 800 godine, već mu je namjera da stavi fokus na najznačajnije tačke kroz taj period historije a koje kako kaže predstavljaju utemeljenje historije.

To znači da je Sandžak regija sa dubokim korijenima, kaže Zukorlić, što je posebno naglasio iz razloga što imamo učestalo negiranje i to bez historijskog utemljenja i korijena, i to silom.

Zukorlić je podsjetio na datum Deževskog sabora gdje je objavljena istraga bosanskim kristijanima (bogumilima) i tada je spaljeno nekoliko stotina pripadnika bogumila.

Vjersko-kulturološka i etno-geološka odrednica obilježava Sandžak kao posebnu regiju, kaže Zukorlić, dodajući da Sandžkom vladaju Osmanlije mnogo prije nego Bosnom. On podsjeća i da je pojam Sandžak nastao poslije dolaska Osmanlija a održao se do dana današnjeg. Ono po čemu je regija Sandžak dobila ime jeste kao posebna teritorijalna jedinica u Osmanskom carstvu, te da je danas samo ovaj, naš Sandžak očuvao svoje ime i leksički ali i u svakom drugom smislu.

Zukorlić je naglasio da je Sandžak pretrpio težak pokušaj nacionalnog buđenja, ali i sve teškoće sa kojima su se Bošnjaci susretali.
Berlinskim kongresom Sandžak je ostao u okviru Osmanske imperije dok Plav i Gusinje nisu i pripali su Crnoj Gori. Istakao je i to da bi Dan Sandžaka trebali slaviti svi Bošnjaci jer je to važan dan za sve nas.

Do referenduma u Crnoj Gori, poručuio je Zukorlić, Sandžak nikada nije bio priznat kao dio Srbije i Crne Gore po svim državnim zakonima. Tada Sandžak ostaje u sastavu Kraljevine Jugoslavije ali bez Međunarodnog pravnog priznanja. Podsjetio je i na Komitski pokret koji je “živio” do 1926. godine ali i brojne druge pokrete koji su djelovali do iza Drugog svjetskog rata.

Sandžak jeste dio matičkog i domovinskog prostora Bošnjaka, poručio je Zukorlić. Sandžak kao prekogranična regija- ima realnu budućnost i to je cilj njegove politike.

Na kraju tribine Zukorlić je čestitao Dan Sandžaka kazavši da trebamo nastaviti ovim putem zajedno i korektno.

Moderator na tribini bio prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik FBI.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Razlaz Tita i Avde Hume
Next Freya torbe i van bosanskohercegovačkih granica

You might also like

SANDŽAK

Novi Pazar: BNV od međunarodnih institucija zatražilo specijalan status za Sandžak

Specijalni status za Sandžak iniciran zbog prava na samoopredjeljenje i zaštite individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Sandžaku Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Evropskoj uniji (EU), Organizaciji za evropsku

SANDŽAK

Sandžak: Obilježena 100. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Starčeviću

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje, učenjem dove i podsjećanjem na taj tragični događaj, danas je u mjestu Starčeviće, opština Tutin, na jugozapadu Srbije na granici prema Kosovu, obilježena 100. godišnjica

SANDŽAK

Ko se umije na Alipašinim izvorima vječito ostaje mlad (Foto)

Priroda plavsko-gusinjskog kraja sa pravom liči na pravu bajku. Nepregledne zelene poljane ispresijecane brzim planinskim potocima, čistim rijekama, „načičkane“ još neistrženim pećinama, atraktivnim planinskim dolinama, kanjonima, vodppadima i visokim vrhovima