Bihać: Etno selo na Uni nudi “putovanje” kroz minula vremena (FOTO)

Etno selo “Natura Art” na rijeci Uni u Lohovu kod Bihaća počelo je sa radom čime je simbolično na području tog grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine označen početak turističke sezone.

Nakon požara u februaru ove godine u kojem je pretrpjelo štetu, etno selo je obnovljeno, restauirano i obogaćeno s novim objektima i sadržajima.

– Iako je turizam nisko profitabilna grana, ovdje na Unsko-sanskom kantonu i na rijeci Uni ipak treba ulagati i mi ćemo pokazati da se može uspješno poslovati – kazao je Haris Ćoralić, direktor kompanije koja upravlja etno selom.

Natura Art je smješten na veoma interesantnom dijelu rijeke Une, u blizini je atraktivnih vodopada “Dvoslap” i “Troslap”. Svojim sadržajem predstavlja bosansku tradiciju s akcentom na ovaj dio Krajine gdje su mlinovi i vodenice stoljećima mljeli pšenicu i kukuruz. Tu su i stare bosanske kućice i stara kovačnica sa nekadašnjim alatima kojima su se kovale alatke za rad na seoskim domaćinstvima, javlja Anadolija.

Kako je kazala službenica etno sela Dijana Lipovača, posebno su se potrudili da tokom ove sezone imaju i privlačne sadržaje za djecu, prije svega domaće životinje koje se slobodno kreću parkom i čiji će broj povećati tokom sezone.

– Imamo i bicikle koje iznajmljujemo ali imamo i ugovore sa rafting kjlubovima u Bihaću i sa klubovima za ekstremne sportove, tako da ovdje kod nas mogu dobiti sve, od kajaka, raftinga, planinarenja, izleta u Nacionalni park, a ponudu često dopunjujemo kako se razvijaju i druge usluge u Bihaću – dodala je Lipovača.

(Faktor.ba, Foto: Anadolija)

Previous Paradržavna tvorevina 'HZ HB': Kako je pokršteno tristo pedeset mostarskih Bošnjaka-muslimana
Next Predstavljena interaktivna maketa iz Osmanskog perioda: Virtuelna šetnja kroz staro Sarajevo

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Januar u Sarajevu s pet snježnih dana

-Ova zima svima je čudna zbog nedostatka snijega. Nije da ga nije bilo, ali par dana nije nešto što bi zadovoljilo kriterije stanovnika zemlje koja je organizovala zimske olimpijske igre

BH RAZGLEDNICA

Ilidža: Aktivnosti na uređenju prostora oko ‘Rimskog mosta’

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović danas je sa zastupnicima Skupštine Zvonkom Marićem i Samirom Suljevićem, te direktorom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja

BAŠTINA

Bosanski kraljevski grad: Bobovac interesantan turistima iz cijelog svijeta (FOTO)

  Kraljevski grad Bobovac privlači sve veći broj turista, broj registriranih u sezoni koja traje od 15. maja do 1. decembra prelazi 10.000, a posjećuju ga gosti iz cijele Bosne