U Zaklopači na istoku zemlje 16. maja 1992. ubijeno više od šezdeset Bošnjaka: Za zločine niko nije odgovarao

Preživjeli iz Zaklopače obilježavaju 23. godišnjicu zločina u ovom mjestu na istoku Bosne.

Zaklopača je malo mjesto na dionici puta Vlasenica – Milići, u općini Milići.

Tu su srpske snage 16. maja 1992. godine ubile više od 60 Bošnjaka, a među njima i desetero djece starosti do petnaest godina.

Ubijene su cijele porodice, braće Fadila i Behadila Hodžića. Zatim porodica Osmana Salihovića. Ubijen je Ibro Hodžić i njegovih pet sinova i unuk.

Ubijen je Hamed Hamidović i njegove tri kćeri, a supruga Fata je podlegla kasnije od posljedica ranjavanja.

Tog dana ubijena su i tri sina Ibre Hamidovića. Ubijen je Asim Hodžić, koji je imao tek četiri godine, Fatima Berbić koja je imala 67 godina.

Ubijeno je oko 40 % stanovnika ovog mjesta, dok su preživjeli protjerani. Stradanje Bošnjaka Zaklopače ponovilo se te 1992. kao što je bilo jeseni 1941. godine.

Tada su u seoski mekteb četnici iz okolnih sela koji su bili u sastavu Drinskog četničkog korpusa kojim je komandovao major Jezdimir Dangić, zatvorili 81 Bošnjaka, među kojima je bilo i djece u naručju. Polili su mekteb benzinom i zapalili ga.

Tada su stradale čitave porodice.

Zaklopača se spominje u haškim optužnicama protiv ratnih lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ali do danas za ove zločine niko nije odgovarao, piše NAP.

Previous Predstavljena interaktivna maketa iz Osmanskog perioda: Virtuelna šetnja kroz staro Sarajevo
Next Brčko se sjeća šehida i poginulih boraca Armije R BiH

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prije 31 godinu zapaljena sarajevska Vijećnica i dva miliona knjiga

Gradska vijećnica, kao jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, zapaljena je u noći sa 25. na 26. augusta 1992. godine, tokom opsade Sarajeva.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica zločina na Mostini kod Čajniča

Pored Lovačkog doma na Mostini kod Čajniča danas je obilježena 29. godišnjica stradanja bošnjačkog naroda sa područja opštine Čajniče, javlja Anadolu Agency. Porodice ubijenih Čajničana, sa predstavnicima Muftijstva goraždanskog i

NAŠI DANI

Misli li Hrvatska da su Bošnjakinje tražile?

Pa zar Hrvatska misli da su Bošnjakinje tražile? Pitanje je logično prisjetimo li se, u atmosferi oslobodilačkog pokreta ‘Nisam tražila’, kako se hrvatsko pravosuđe ponijelo kada je trebalo kazniti ratna