Bitka na Majevici koja je trajala veći dio novembra ’94. okončana velikom pobjedom bosanske armije (Video)

Bitka na Majevici koja je trajala veći dio novembra ’94. okončana velikom pobjedom bosanske armije (Video)

Bitka na Lisači, u rejonu Majevice, trajala je 17 dana, od 8. do 25. novembra 1994. godine. Tom prilikom zarobljen je 61 agresorski vojnik.

Glavni dio posla prilikom oslobađanja Lisače odradili su pripadnici 241. sprečansko-muslimanske brigade „Gazije“, na čijem čelu je bio komandant Halil Jahić, uz pomoć ostalih kalesijskih jedinica i jedinica Drugog korpusa.
Već prvog dana bitke, borci „Gazija“ su doveli u okruženje četničku jedinicu koja se nalazila na platou Lisače. Agresorske snage sa Majevice su žestokim napadima na sve načine pokušavali da iz obruča izvuku svoje vojnike, ali u tome nisu uspijevali.

Uslijedili su i pregovori. Srpska strana je tražila da im se omogući izvlačenje opkoljene jedinice sa Lisače putem preko Male Jelice, a naša je strana tražila da u zamjenu za te vojnike srpska strana ustupi kote Kolijevku i Malu Jelicu. S obzirom da su nakon pregovora ponovo počeli sa napadima, to je značilo da agresorska strana nije pristala na dogovor i da su odlučili žrtvovati svoje vojnike.

Drama na Lisači okončana je zahvaljujući Rusmiru Hasanoviću, zamjeniku komandira voda, koji je sa položaja boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine goloruk otišao među četnike i pozvao ih da se predaju. Prije polaska svome saborcu je rekao da, ako vidi da ga četnici pokušaju zarobiti, puca u njega i da ga ubije kako ga ne bi mučili.

https://www.youtube.com/watch?v=5Drk7qzift4

Nakon što ih je ubijedio da se predaju, garantirajući im da ih niko neće ubiti niti mučiti, četnici su se predali. Padali su na koljena pred njim i ljubili mu čizme. Neki od njih su mu poklonili sat i pištolj. Rekli su mu i da će ga, ako ostanu živi, slavitu kao sveca – kao svetog Rusmira.
Rusmirovo obećanje je ispunjeno i svi agresorski vojnici su predati Crvenom križu i nakon kratkog boravka u tuzlanskom zavtoru svi su živi i zdravi razmijenjeni.

Oslobađanje Lisače bilo je vrlo značajno jer je sa te kote agresor kontrolisao sva kretanja na području Kalesije, Tuzle, Živinica i Lukavca.

https://youtu.be/adjYEVWJNsE

 

(MiruhBosne/ntv.ba)

Previous Obnova državnosti - Formiranje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine
Next Godišnjica državne himne: 'Jedna si jedina' živi u srcima bosanskih patriota (Video)

You might also like

OTPOR BOSNE

JOB grada Mostara: „Putevima pobjede ARBiH 2015”

  JOB grada Mostara, zajedno sa drugim boračkim udruženjima, ove godine u sklopu manifestacije „Putevima pobjede Armije RBiH 2015”, organizuje obilježavanje 22. godišnjice deblokade Mostara, oslobađanja Bijelog polja i pogibije

OTPOR BOSNE

Heroji oslobodilačkog rata: Adil Bešić

Prva velika pobjeda pod komandom Adila Bešića desila se 12. juna 1992. godine kada oslobađa Bugare. Tog dana u organiziranoj akciji jedinica 4. odreda TO ‘Vrsta’ sa 4 čete oslobodila

OTPOR BOSNE

Mostarci se prisjetili slavne bitke u kojoj je grad spojen s ostatkom slobodne teritorije

  Mostar 25 godina kasnije nije onakav o kakvom su maštali heroji u uniformama Armije RBiH, koji su ranog jutra 30. juna 1993. krenuli u slavnu akciju deblokade grada. Uspjeli