U Kaknju organizovano centralno obilježavanje 1.decembra-Dana Trećeg korpusa Armije RBiH (FOTO)

U Kaknju organizovano centralno obilježavanje 1.decembra-Dana Trećeg korpusa Armije RBiH (FOTO)

Kaknju je pripala čast da ove godine bude domaćin centralnog obilježavanja 1.decembra – Dana Trećeg korpusa Armije RBiH.

U okviru Programa obilježavanja Dana Trećeg korpusa Armije RBiH danas je, uz postrojen počasni vod Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH,  u Gradskom spomen-parku položeno cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina. Nakon polaganja cvijeća upriličen je svečani defile kroz Gradsku jezgru Kaknja na čijem su čelu bili članovi Rudarske glazbe koji su svirali koračnice, te mladi iz Kaknja koji su nosile ratne zastave brigada Trećeg korpusa Armije RBiH.

Centralni programski sadržaj bila je svečana akademija koja je upriličena u Domu kulture Kakanj na kojoj su nastupili Rudarska glazba koja je svirala himnu Bosne i Hercegovine i splet sevdalinki, Gradski hor koji je izveo dvije kompozicije, te glumac Mirza Mušija koji je recitirao rodoljubivu poeziju.

Organizator obilježavanja bio je Savez ratnih vojnih invalida ZDK u saradnji sa Općinom Kakanj, dok je Ministarstvo za boračka pitanja ZDK finansijski podržalo organizaciju.

Programskim sadržajima kojima je u Kaknju obilježen 1.decembar – Dan Trećeg korpusa Armije RBiH prisustvovali su jedan od ratnih komandanata Trećeg korpusa general Sakib Mahmuljin, jedan od ratnih komandanata Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade general Halil Brzina, ratni komandant general Džemal Merdan, delegacija Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Nurđehan Šahinović, predstavnici kantonalnih boračkih organizacija i boračkih organizacija općine Kakanj, ratni komandanti kakanjskih brigada…

Prisutnima na svečanoj akademiji obratio se, između ostalih, i načelnik Općine Kakanj.

“Mi u Kaknju sa ponosom naglašavamo da je posjeta našem gradu istovremeno i hodočašće našim zajedničkim svetinjama – državi Bosni i Hercegovini i našoj Armiji. Naša teza da je posjeta Kaknju i svojevrsno hodočašće državi BiH ima utemeljenje u historijskim činjenicama koje kazuju da je na prostoru Kaknja i u njegovoj neposrednoj blizini srednjovjekovna država Bosna imala svoje kraljevske dvore u kojima se čuvala kruna, izdavale povelje, vodile aktivnosti na jačanju i odbrani, te vodila intenzivna diplomatska aktivnost.

Na prostoru općine Kakanj, u Kraljevoj Sutjesci, se nalaze ostaci srednjovjekovnog vladarskog dvora. Postoji pedesetak podataka koji spominju Sutjesku kao mjesto u kojem su bosanski vladari obavljali svoje službene dužnosti, a od vremena kralja Tvrtka I Sutjeska postaje najvažnije stolno mjesto bosanskih vladara u kojem je izdato najviše isprava kraljevske kancelarije. Osim toga, u blizini našeg zavičaja je i Bobovac, najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne. U blizini gradske jezgre Kaknja se nalazi i  čuvena Zgošćanska nekropola stećaka sa koje potiče Zgošćanski stećak. Iz ove nekropole potiče i zlatni srednjovjekovni pečatni prsten sa ljiljanom koji se danas čuva u Muzeju Kaknja.

Naša teza da je posjeta  Kaknju i svojevrsno hodočašće Armiji RBiH temelji se na činjenici da je u našem gradu bio smješten Glavni štab Armije i da su se ovdje planirane velike oslobodilačke akcije. Naša teza da je posjeta  Kaknju i svojevrsno hodočašće Armiji RBiH temelji se i na činjenici da je u najtežim vremenima general Rasim Delić u Kaknju održavao sastanke sa komandantima korpusa, razgovarao sa stranim delegacijama, donosio važne odluke… Mi smo ponosni na činjenicu da general Delić u svojoj knjizi „Lice i naličje rata“ Kakanj pominje čak 40 puta i to uvijek u kontekstu važnih događaja, sastanaka i odluka.

Mi smo ponosni i na kakanjski doprinos u odbrani od agresije kroz angažman vojnih formacija, ali i kroz doprinos naše privrede koja je radila i u teškim ratnim prilikama. Uz osjećaj ponosa, na ovim historijskim faktima se temelji i naša motivacija da nastavimo vrijedno raditi na čuvanju od zaborava svih važnih historijskih činjenica iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata koje su vezane za prostor Kaknja i da budemo još ustrajniji u izgradnji našeg Kaknja i države BiH.

Ovu današnju svečanost i vašu današnju posjetu mi doživljavamo kao ohrabrenje da svi zajedno budemo jači i odlučniji u nastojanjima da u srca mlađih naraštaja usadimo patriotsku svijest da vole ovu zemlju, da je čuvaju, grade i jačaju, i da uvijek na umu imaju misao da je za nju prolivena krv naših šehida i poginulih boraca.

I na kraju, sa vjerovanjem da se ništa ne dešava slučajno, želim naglasiti da je tačno prije 20 godina, prilikom primopredaje dužnosti između dotadašnjeg i novog komandanta Trećeg korpusa brigadnog generala Sakiba Mahmuljina i brigadira Kadira Jusića, općini Kakanj, jedinoj iz zone odgovornosti Trećeg korpusa, dodijeljena Plaketa Trećeg korpusa Armije RBiH kao priznanje svim kakanjskim borcima i  stanovništvu Kaknja za doprinos u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.

Tačno 20 godina poslije ponovo smo počašćeni jer nam je pripala čast da budemo vaši domaćini i da se u našem gradu organizira centralno obilježavanje Dana Trećeg korpusa. Hvala vam na ovoj današnjoj ukazanoj časti sa porukom da smo uvijek otvoreni za saradnju i da smo uvijek spremni dati svoj doprinos u bilo kojoj patriotskoj misiji.

Sa željom da iz Kaknja ponesete lijepe dojmove i da dugo živite u zdravlju i sreći, vama i svim starješinama i borcima upućujem čestitku povodom 1.decembra-Dana Trećeg korpusa Armije RBiH”, rekao je načelnik Mandra.

(kakanj.com.ba/MiruhBosne)

Previous Kraljica Jelena Gruba - jedina žena na čelu Bosanskog kraljevstva
Next Završeni radovi na stabilizaciji Mosta na rijeci Žepi

You might also like

NAŠI DANI

Potvrđena prva optužnica zbog ratovanja u Ukrajini

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Gavrila Stevića zbog odlaska na ratište u Ukrajini 2014. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Optužnica tereti Stevića da je

NAŠI DANI

Drugo zlato za Kosovo na Olimpijadi u Tokiju!

Kosovska džudistkinja Nora Gjakova na Olimpijskim igrama u Tokiju svojoj zemlji donijela je drugu medalju na ovogodišnjoj Olimpijadi. Gjakova, koja se takmiči u kategoriji do 57 kilograma – osvojila je

NAŠI DANI

Kestenijada u Cazinu: Vratiti se narodnoj baštini ovog kraja

  U cazinskom naselju Pećigrad danas je održana 18. Kestenijada – tradicionalni festival kestena kojem su prisustvovali brojni posjetitelji i gosti iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Tokom