SIPA nije pravila izvještaj koji se navodi iz Hrvatske

SIPA nije pravila izvještaj koji se navodi iz Hrvatske

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže kako ne postoji izvještaj u kojem se BiH karakterizira kao selefijski centar.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u utorak da ne postoji izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nazvan “Žarište vehabijsko-selefijskog prisustva u Bosni i Hercegovini” koji bi potvrdio navode Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.

On se na konferenciji za novinare u Sarajevu referirao na tekst pod nazivom “Tajne službe: Bosna i Hercegovina postaje centar islamskih ekstremista, mijenja se kulturološka slika Sarajeva” objavljen u zagrebačkom Večernjem listu, u kojem se navodi da je “SIPA, u svom dramatičnom izvještaju otprije nekoliko mjeseci, potvrdila na šta je upućivala SOA” te da je SIPA izradila izvještaj pod tim nazivom.

Ponovio je da Bosna i Hercegovina ima problema s terorizmom, ali je opredijeljena za borbu protiv ekstremizma i terorizma, dodajući da su sigurnosne agencije odlučne u borbi protiv tih pojava, ali nejasno je odakle tvrdnja da je SIPA izradila izvještaj na koji se pozivaju mediji.

Informacije plasirala SOA

Mektić je upitao jesu li to plasirali mediji ili SOA i pozvao direktora te agencije da se javno oglasi o tome, smatrajući da, ako je zaista imao takve informacije, trebala je prvo uslijediti razmjena informacija između dvije zemlje jer u tom segmentu postoji međudržavna saradnja.

Za njega je sporno i to što se takve informacije plasiraju u javnost pred zimsku turističku sezonu u Bosni i Hercegovini, dodajući da ne bi bilo korektno da Bosna i Hercegovina plasira takve informacije o stanju sigurnosti u Hrvatskoj uoči ljetne sezone, “posebno kada su neutemeljene i pozivaju se na nepostojeće dokumente”.

Osim toga, Mektić je apelirao na notare da obrate pažnju na strane investitore koji žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu, kazavši da oni ne mogu postati vlasnici nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da notari registriraju i sačinjavaju ugovore koje nije moguće provesti, podsjećajući da su notari dužni uputiti investitore i objasniti im da određenu nekretninu ne mogu uknjižiti ili registrirati na svoje ime.

Izvor: Agencije/AJB

Previous Kakanj: Novac namijenjen za noćni program dočeka Nove godine bit će preusmjeren za liječenje sedmogodišnjeg dječaka
Next Njemački velikan Bayern M. zainteresovan za bosanskog reprezentativca Seada Kolašinca

You might also like

NAŠI DANI

Sakupljač željeza vratio izgubljeni novčanik sa 5.000 KM

Sulejman Zećiri iz Hadžića kod Sarajeva, poznat pod nadimkom Lola, otac osmero djece, svoju humanost pokazao je u više navrata. Ovaj plemeniti čovjek preživljava sakupljajući staro željezo. Iako živi od

NAŠI DANI

Erdogan bio u cjelodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini (FOTO)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan otputovao je večeras u Ankaru po okončanju jednodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). Turskog predsjednika sa sarajevskog aerodroma ispratio je

OTPOR BOSNE

Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Danas je obilježena 27. godišnjica od uspostave tzv. Puta spasa preko Grepka. Ovom manifestacijom evociraju se uspomene na uspostavu koridora Goražde – Grebak – Trnovo – Igman – Pazarić koji