Kalesija: Naser Orić postrojio Prnjavorsku četu (FOTO)

Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, večeras je postrojio Prnjavorsku četu, koja je prije 23 godine, zajedno sa drugim saborcima, oslobodila Kalesiju od agresora, čime je ovaj grad postao prvi oslobođeni u Bosni i Hercegovini.

Postrojavanje čete je organizovano povodom godišnjice oslobađanja naselja Prnjavor i Kalesije, kada su kalesijski borci munjevitom akcijom porazili daleko moćnijeg neprijatelja.

– Ovdje su prisutni i generali, a ja moram da poštujem činove. Međutim, organizatori su rekli da je meni ove godine pripala čast da postrojim ovu četu. Zadovoljstvo mi je što mi je pripala ova prilika i želim da vam čestitam godišnjicu. Nadam se da ćemo svake godine u što većem broju dolaziti, da se povezujemo, da znamo jedni za druge i da gajimo našu herojsku tradiciju – kazao je Orić prilikom postrojavanja čete.

Nakon postrojavanja održana je svečana sjednica Mjesne zajednice Prnjavor, na kojoj se govorilo o nastanku i ratnom putu Prnjavorske čete.

– Bio je to prvi oslobođeni dio teritorije u BiH, kojeg su oslobodile jedinice Armije RBiH. Tih dana smo bili ponosni, najponosniji u cijeloj BiH. I danas smo ponosni. Bio je to početak svih većih i manjih uspjeha koje su postizale jedinice Armije – rečeno je na sjednici.

Prisutnima su se obratili generali Salih Malkić i Mirsad Gutić, komandant Orić te profesor Salih Kulenović.

Svečanoj sjednici su prisutvovali predstavnici općinske vlasti, brojni kalesijski političari i privrednici, borci i drugi građani.

Prije postrojavanja i dolaska u Prnjavor, na centralnom šehidskom spomen obilježju u centru Kalesije, proučena je Fatiha za kalesijske šehide.

(Faktor.ba)

Previous Mesna industrija „Bajra“ u Kaknju gradi fabriku vrijednu 50 miliona KM
Next Najveći turistički projekat u BiH: Banovićki muzej rudarstva i pruga do najljepšeg izletišta

You might also like

OTPOR BOSNE

VIDEO Marko Vešović o sebi i onima koji su ga smatrali “izdajnikom” 

Marko Vešović, nedavno preminuli bosansko-crnogorski književnik i njegov upečatljiv govor iz 1992. godine…

NAŠI DANI

Finansijska podrška Grada Sarajeva izgradnji Muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu

Grad Sarajevo će sufinansirati izgradnju muzeja 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine. Ozvaničeno je to današnjim potpisivanjem ugovora sa načelnikom Općine Bužim, Mersudinom Nanićem. Sredstva u iznosu

OTPOR BOSNE

Komšić u Olovu: Nismo posustali kad je bilo teže, nikada se nećemo predati i odustati od Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je u mjestu Kruševo kod Olova obilježavanju 30. godišnjice od dolaska 1. Samostalnog sokolačkog bataljona na olovsko ratište. Tom prilikom Komšić se