Ponos i suze: Sjećanje na veličanstvenu pobjedu kalesijskih boraca

Ponos i suze: Sjećanje na veličanstvenu pobjedu kalesijskih boraca

Odavanjem počasti šehidima i održavanjem svečane akademije, danas je u Kalesiji obilježen 23. maj, dan kada su prije 23 godine hrabri kalesijski borci porazili agresorsku vojsku, i to je bila prva oslobođena općina u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, tada su agresorske snage, nakon etničkog čišćenja Bijeljine, Zvornika i Vlasenice, pokušale zauzeti Kalesiju, u namjeri da se spoje sa Aerodromom Dubrave. U tom slučaju Tuzla i Živinice bi bile u potpunom okruženju.

Nakon okupacije koja je trajala 12 dana, uslijedio je munjevit kontranapad kalesijskih boraca. Ova veličanstvena pobjeda nad daleko nadmoćnijim neprijateljem u Sprečkom polju, odjeknula je u cijeloj zemlji, te bila vjetar u leđa braniocima naše zemlje.

Danas je položeno cvijeće i proučena Fatiha na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji gdje se nalaze imena 431 kalesijskog šehida. S obzirom da se ovaj dan obilježava i kao Dan općine, nakon odavanja počasti najboljim sinovima Kalesije, uslijedila je svečana akademija, na kojoj se govorilo o oslobađanju Kalesije, ali i o današnjoj situaciji na području ove općine.

Kalesijski načelnik Nedžad Džafić je kazao da je herojska pobjeda kalesijskih boraca prije 23 godine, bila prekretnica u borbi protiv agresora. On je u svom obraćanju govorio i o realizovanim projektima na području općine.

 

(Faktor.ba)

Previous Jedinice MUP-a Srbije, 1995. tajno su borbeno dejstvovale u Bosni i Hercegovini
Next Plastenici bi uskoro mogli funkcionirati bez angažmana ljudi zahvaljujući dvojici bh. studenata

You might also like

OTPOR BOSNE

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Institut za istraživanje genocida Kanada: 9. maj je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. To je Dan evropske i bosanskohercegovačke slobode i hrabrosti. Danas se sjećamo

OTPOR BOSNE

Veličanstvena parada bosanske armije (VIDEO)

Ovih dana obilježava se godišnjica formiranja Armije Republke Bosne i Hercegovine. Prilika je to da se sjetimo onih, bosanskih sinova i kćeri, koji su se velikodušno stavili na branik svoje

NAŠI DANI

Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu

 Drugog dana Ramazanskog bajrama na Mostarskim šehitlucima učenjem hatma dove obilježen je Dan šehida. Tim je povodom Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar pročitao poruku mostarskog