Pet godina bez heroja povratka – Fadil Banjanović Bracika

Pet godina bez heroja povratka – Fadil Banjanović Bracika

Prije tačno pet godina preminuo je Fadil Banjanović Bracika, borac za povratak u Podrinje.

Bracikin doprinos u procesu povratka bio je ogroman. Odmah nakon rata, davne 1996. godine, Fadil Banjanović kročio je u bošnjačka naselja u Podrinju – Jusići, Mahala, Hajvazi i Caparde. Mještani su slijedili njegov primjer i počeli se vraćati.

Ljubav i borba za Kozluk bile su njegove glavne odlike, smjernice, želje, nadanja i snovi. Bracika više nije među živima, ali armija povratnika na Drini i u drugim krajevima naše Bosne i Hercegovine, ostat će da vječno svjedoče o uspjehu i pokretu koji je predvodio ovaj veliki čovjek.

Fadil Banjanović rođen je 1962. godine. Obavljao je dužnost pomoćnika ministra za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi Tuzlanskog kantona. Nakon Općih izbora 2010. godine po drugi put je izabran u Vijeće naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

Više puta nagrađen je zbog svoje humanosti i za uspješno realiziran povratak u Podrinje. Bio je poštovana politička ličnost u oba bh. entiteta i cijeloj državi. Bio je počasni građanin Kozluka, gdje i preminuo.

Izvor: Faktor

Previous Sejfo Šehović je apsolutno najjači takmičar u svojoj kategoriji: osvojio tri zlata na SP-u u powerliftingu
Next Poruke s mitinga podrške u Sarajevu: Zaustavite ubijanje djece u Siriji

You might also like

OTPOR BOSNE

U Zvorniku obilježen 8. april – Dan otpora agresiji (Foto)

Polaganjem cvijeća na Kazanbašči i na Kula gradu u Zvorniku, te prigodnim programom i obraćanjima prisutnih zvaničnika, podpredsjednika RS Ramiza Salkića, federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića i federalnog

OTPOR BOSNE

Konjic: Obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH

Otvaranjem spomen kompleksa “Milaševica” učenjem mevluda i hatma dovom pred duše šehida u mjestu Kruščica, u općini Konjic, danas je obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH. Predstavnici vlasti, boračkih udruženja

NAŠI DANI

Potvrđena oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću

Ramiz Dreković, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobođen je svih optužbi, saznaje Politicki.ba. U drugostepenom postupku, Sud Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio prvostepenu presudu.