Stadion Grbavica – primjer budućnosti

Stadion Grbavica – primjer budućnosti

Neće samo Željezničar imati koristi od svog stadiona, već je gotovo sigurno da će i reprezentacija Bosne i Hercegovine zaigrati ponovo u Sarajevu..

Sportska infrastruktura u glavnom gradu Bosne i Hercegovine vrlo malo zadovoljava svjetske i evropske standarde

Nešto više od tri godine prošlo je od posljednje utakmice fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a tada, 14. augusta 2013., na stadionu “Asim Ferhatović” zmajevi su poraženi od Sjedinjenih Američkih Država s 3:4.

-Nisu baš bh. fudbaleri imali sreće s rezultatima na Koševu, a u posljednjih osam mečeva na našem najvećem stadionu Bosna i Hercegovina je upisala jednu pobjedu, jedan remi i čak šest poraza.

Hasetov stadion očito “ne leži” bh. fudbalerima, a pored fudbalske selekcije rijetko koji nacionalni tim igra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kako zbog atmosfere, tako i zbog uslova. Bh. košarkaši većinu svojih mečeva u kvalifikacijama igraju u Tuzli, rukometaši često mijenjaju gradove, a u mandatu Dragana Markovića najviše se igralo u Mejdanu.

Bilal Šuman, novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine svojim dolaskom vratio je reprezentaciju u Sarajevo, tačnije u Skenderiju. U razgovoru za Oslobođenje, Šuman ističe da je želio početi svoj mandat iz glavnog grada, ali da to ne znači da će nacionalni tim striktno igrati u Sarajevu.

– Želja mi je bila da u novu eru bh. rukometa krenemo iz Sarajeva. Bilo je raznih komentara, kako ne treba igrati u Sarajevu, jer često bude malo publike, ali mislim da publika puni dvorane u skladu s rezultatima. Naravno, to ne bi smjelo tako jer se reprezentacija treba podržavati i kada gubi i kada pobjeđuje, govori Šuman i nastavlja:

– Što se tiče infrastrukture, ona u svim sportovima u našoj zemlji nije na nivou na kakvom bi trebala biti i to je problem koji prati naše sportove. Nacionalni tim treba igrati u cijeloj državi, ali to u mnogome zavisi od uslova. Imamo vrlo mali broj sportskih objekata u državi koji ispunjavaju potrebne uslove evropskih i svjetskih standarda.
Selektor rukometaša Bosne i Hercegovine ističe da je veoma pozitivan primjer gradnja istočne tribine na stadionu Grbavica.

Gradnja istočne tribine stadiona Grbavica pozitivan je primjer

– O takvim stvarima svi trebamo imati pozitivno mišljenje. Ispunjavanje uslova koje traže FIFA i UEFA mora biti prioritet svih fudbalskih klubova i saveza u BiH. Znam da u BiH nije lako naći novac za izgradnju ili renoviranje infrastruktura, a za to je potrebna jača podrška države, koja mora stajati iza sportskih kolektiva, kaže Šuman.

Upravo pomenuta izgradnja istočne tribine na Grbavici kapaciteta 4.650 mjesta primjer je kako se treba raditi na poboljšanju uslova na bh. stadionima. Poznato je da Željo svoje mečeve u Evropi igra na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, no sa završetkom radova na istočnoj tribini, očekuje se da plavi ispune uslove igranja evropskih mečeva u Dolini ćupova.

No, neće samo Željezničar imati koristi od svog stadiona, već je gotovo sigurno da će i reprezentacija Bosne i Hercegovine zaigrati ponovo u Sarajevu, a nova Grbavica, uz Bilino polje, može biti dom nacionalnog tima.

Glavni grad naše zemlje sasvim sigurno zaslužuje nacionalne timove, no sportski kolektivi i savezi moraju više raditi na popravku infrastrukture. Čast muzičkim zvijezdama, ali zar da olimpijska dvorana Zetra služi samo za koncerte ili da u Skenderiji državni timovi igraju svake prestupne godine!?

-FK Sarajevo nije vlasnik stadiona “Asim Ferhatović Hase”, pa je tako barem jednom u sezoni primoran da odgađa svoju utakmicu za dan ili dva, jer se na Koševu održavao koncert.

U svemu ovome problem jeste i zakon o sportu, koji bi u potpunosti promijenio funkcionisanje i način rada klubova i saveza, pa tako i probleme infrastrukture. Jer, da nije simpatizera najtrofejnijeg bh. kluba, teško da bi i Željo krenuo u izgradnju istočne tribine.

 

(oslobođenje.ba/MiruhBosne)
Previous Svjedoci bosanskih srednjovjekovnih povelja - '12 dobrih Bošnjana'
Next Zmajevi bolji od Finske, sutra protiv Španaca za plasman na Svjetsko prvenstvo

You might also like

NAŠI DANI

Premijer KS: Možemo uraditi sve što je potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. godine zajedno sa Barselonom

Pere Aragones i Garcia, predsjednik Vlade Katalonije, koja je nosilac aktivnosti u cilju organizacije Zimskih olimpijskih igara 2030. godine tokom današnjeg sastanka sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom razgovarao je

SPORT

ELVIR BALJIĆ NOVI TRENER TUZLA CITYJA!

Nakon odlaska Milenka Bošnjakovića s klupe Tuzla Cityja, čelnici Plavih su brzo reagovali i dogovorili saradnju sa Elvirom Baljićem! Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i Real Madrida u Tuzlu dolazi

SPORT

EYOF već budi olimpijski duh, stiže nam više učesnika nego na ZOI ’84!

  Grad Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina, prvi su put nakon 35 godina domaćini velikog sportskog natjecanja, na kojem je učešće potvrdilo 46 zemalja s više od hiljadu sportista