Zmajevi bolji od Finske, sutra protiv Španaca za plasman na Svjetsko prvenstvo

Zmajevi bolji od Finske, sutra protiv Španaca za plasman na Svjetsko prvenstvo

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine na korak je do plasmana na Svjetsko prvenstvo. Naši mladi košarkaši danas su porazili selekciju Finske rezultatom 95:72, u utakmici za razigravanje za plasman od 5-8. mjesta na Evropskom prvenstvu u Turskoj, pa će se sutra protiv Španije boriti za petu poziciju koja vodi na Mundobasket naredne godine.

Očekivalo se da nakon lošeg otvaranja utakmice sa Francuskom, Zmajevi danas bolje uđu u meč, što su i uradili. Od prvog minuta zaigrali su agresivno i poveli sa 8:0. Vrlo brzo bh. juniori došli su i do dvocifrene prednosti – 19:8, ali su Finci koristili svaku našu i najmanju grešku, u ovom periodu bili bolji pod košem, pa je nakon deset minute igre rezultat iznosio 22:19 za BiH.

Druga četvrtina pripala je našoj reprezentaciji. Nakon pogotka Nikole Marića u 12. minutu Zmajevi su imali zalihu od devet poena – 27:19. Finci se, ipak, nisu namjeravali lako predati. Trudili su se da trojkama kazne svaku našu grešku, ali ovoga puta protivnik je bio taj koji je jurio rezultat. Naši momci su kontrolisali meč, te je nakon odigranih 20 minuta prednost BiH iznosila 14 poena – 45:31.

Ako su u prvom poluvremenu Finci i uspijevali da na trenutke ugroze visoko vođstvo našeg tima, u trećoj dionici to nije bio slučaj. Izabranici Josipa Pandže bili su bolji i kvalitetniji od rivala i to su pokazali na terenu. Držali su sve konce igre u svojim rukama i u 28. minutu imali i 20 poena prednosti – 62:42.

Pred početak odlučujuće, posljednje četvrtine rezultat je iznosio 67:51 za BiH.

Zmajevi su se razigrali u posljednjoj dionici i vrlo brzo uvećali prednost. U 36. minutu ona je iznosila čak 21 poen u korist našeg tima (81:20). Pobjednik se već tada znao.

Izabranike Josipa Pandže još jedan stepenik dijeli od plasmana na Svjetsko prvenstvo naredne godine. Da bi ga preskočili, naši momci trebaju sutra od 14.15 časova savladali selekciju Španije u utakmici za peto mjesto na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Zmajevi, uz vas smo! Sretno!

FINSKA – BOSNA I HERCEGOVINA 72:95 (19:22, 12:23, 20:22, 21:28)

BOSNA I HERCEGOVINA: Marić 14, Talić 13, Nikolić, Bojović 2, Gegić 16, Čerkezović 5, Čampara 9, Musa 28, Antunović 4, Zovko 4, Kobić.

basket.ba

Foto: FIBA

(MiruhBosne)

 

Previous Stadion Grbavica - primjer budućnosti
Next BOGUMILSKO PRIHVATANJE ISLAMA -Puritanska vjera koju oni traže toliko vijekova

You might also like

SPORT

NBA zvijezda Jusuf Nurkić: Konaković je smatrao da nisam dovoljno talentovan

Konaković i Vujović su kazali da ja nisam dovoljno talantovan prvi put kada sam pokušavao stupiti u košarkaške vode, kazao je za BHRT Jusuf Nurkić reprezentativac Bosne i Hercegovine u

KULTURA I UMJETNOST

Muzej novije i savremene historije Slovenije otvara izložbu povodom 40. godišnjice OI u Sarajevu

Legendarna Vukova i Frankova srebrna medalja samo su dio Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Mnogi Slovenci pomogli su u realizaciji ključnog jugoslovenskog projekta decenije, a to je i

SPORT

Zenica: Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili Bugarsku

  Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u posljednjem kolu grupe ”K” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo večeras u Zenici pobijedila je Bugarsku, uvjerljivim rezultatom 87:67,  AA.  Izabranici selektora Vedrana Bosnića bili