Rimski most na Kožetini – Ustikolina

http://www.turizam-bpk.ba/v1/images/rm.PNG

Na ušću Gabelskog potoka u rijeku Drinu, na desnoj obali rijeke Drine, u mjestu Kožetin nalazi se stari kameni most, koji je poznat pod nazivom Rimski most.

Historijski i kulturni značaj ovog mosta je prepoznala  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te je most na Kožetini u Ustikolini 2005. godine proglasila nacionalnim spomnikom.

Most je udaljen 4 km nizvodno od Ustikoline. Smatra se da je nastao  u kasnim stoljećima srednjeg vijeka, dakle još prije dolaska Osmanlija na naše prostore.

Most je sagrađen  na strmom terenu i njegova sadašnja dužina iznosi oko 10 metara. Izgrađen je od blokova lomljenog kamena različitih dimenzija. Temeljen je direktno na priobalnim stijenama iznad potoka. Svod mosta je polukružan i urađen od grubo obrađenih, ali prilično pravilnih komada krečnjaka. Nema nikakve dekoracije, niti natpisa. U gruboj građevinskoj tehnici vidljiva je samo sekundarna kamena plastika koja je izražena isticanjem završnog reda ploča postavljenih oko 10 cm preko čeonog zida.

Na mostu nema ograde, niti elemenata na osnovu kojih bi mogla da se utvrdi moguća rekonstrukcija ranijeg izgleda. I danas most dobro očuvan, sačuvan u izvornom obliku, nalazi se na dijelu karavanskog puta koji je išao desnom obalom Drine.

(turizam-bpk.ba)

Previous Gest za svaku pohvalu: Grupa građana Maglaja uredila kružni tok te sjeverni ulaz u grad
Next Povratak giganta: Ditini proizvodi uskoro ponovo na tržištu

You might also like

BAŠTINA

Kako se 1971. povela diskusija o Tvrtkovom grbu kao novom obilježju Bosne

Od kako je krajem avgusta 2023. postavljen spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu – ne prestaju diskusije u vezi s tim. Nema tu puno akademskih diskusija, budući da se svaka medijska

BAŠTINA

Markica za 450 godina Husein-pašine džamije u Pljevljima

Povodom “450 godina Husein-pašine džamije” Pošta Crne Gore danas je publikovala poštansku marku., javlja RTCG. Iz Pošte Crne Gore podsjećaju da je Husein-pašina džamija u Pljevljima sagrađena 1569. godine. “Osnivač

BAŠTINA

Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Gotovo 30 ekipa iz regije nastupit će danas na tradicionalnoj Pekijadi u Oćeviji, općina Vareš. Predsjednik MZ Oćevija i član organizacionog odbora Zdravko Višnjić izjavio je da ekipe na takmičenje