Njegošev rođendan neće biti državni praznik Crne Gore – Bošnjačka stranka pokazala snagu!

Njegošev rođendan neće biti državni praznik Crne Gore – Bošnjačka stranka pokazala snagu!

Crnogorska vlada povukla je danas iz skupštinske procedure prijedlog da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude proglašen državnim praznikom.

Vlada do sada nije obrazložila razloge povlačenja izmjena Zakona o državnim praznicima kojima je predviđeno da se 13. novembar, dan rođenja Njegoša, proglasi državnim praznikom.

Njegoš je bio vladar Crne Gore sredinom 19. vijeka i književnik.

U prijedlogu za slavljenje Njegoševog rođenja kao državnog praznika vlada je obrazložila da je Njegoš “reformatorskim i vizionarskim duhom uspio da svoj narod izvede iz mraka Srednjeg vijeka i uspostavi temelje moderne crnogorske države”.

“Njegov književni opus je i nakon skoro dva vijeka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i među evropskim i drugim narodima u svijetu, jednako doživljen, intrigantan i, poput rijetkih velikana književnosti, nikada do kraja pročitan i uvijek izazovan za nova čitanja, za nove generacije, za sva vremena”, navodi se u obrazloženju povučenog zakona.

Protiv proglašenja dana njegovog rođenja državnim praznikom od ranije je Bošnjačka stranka (BS), članica crnogorske vladajuće koalicije.

BS ocijenjuje da su neke ideje njegovog djela “Gorski vijenac”, u svojoj doslovnoj interpretaciji, bile “idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom u 19. i 20. vijeku u Crnoj Gori i okruženju”.

Izvor: Agencije

Previous MOSTARSKI IZUM ZA SVJETSKE VELEGRADOVE
Next Inovacija mladog Kenana Mehinovića omogućit će lakše kretenje osobama sa paralizom

You might also like

NAŠI DANI

OS BiH postavljaju šatore za migrante

U skladu sa odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su počele montirati vojne šatore u migrantskom kampu „Lipa“, radi smještaja nezbrinutih migranata. Jedinice iz sastava

NAŠI DANI

Delegacija FK Sarajevo posjetila sirijske izbjeglice u Turskoj i susrela se s Erdoganom

  Sabrina Buljubašić, generalna direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo, zajedno sa većinskim vlasnikom kluba Vincentom Tanom i Lim Wee Chaiem, vlasnikom kompanije Top Glove, nalazi se u trodnevnoj posjeti Istanbulu. Cilj

NAŠI DANI

Uskoro restauracija rodne kuće Nurije Pozderca

Rodna kuća Nurije Pozderca izgrađena je početkom 19. stoljeća u starobosanskom stilu. Pripadala je uglednoj begovskoj porodici Pozderac, čiji su se članovi aktivno uključili u narodnooslobodilački pokret, te dali veliki