Opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta bit će izvedena u BKC Tuzla

Opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta bit će izvedena u BKC Tuzla

Nakon premijernog izvođenja u Sarajevu, opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta stiže u Tuzlu, a domaćin će biti Bosanski kulturni centar.

Direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić gostovanje opere smatra jednim od najvažnijih kulturno-umjetničkih, ali i produkcijskih događaja ove ustanove u 2017. godini.

– U minuloj godini oborili smo sve rekorde u broju organizovanih kulturnih događaja i posjetom. Brojne kulturno-umjetničke i druge manifestacije u BKC-u Tuzla vidjelo je više od 80.000 posjetilaca.

U ovoj godini želimo nastaviti taj trend, a opera „Zmaj od Bosne“ koja govori o životu za bh. povijest značajne ličnosti Husein kapetana Gradaščevića, svakako je jedna od najznačajnijih i najzahtjevnijih priredbi u našoj ustanovi – kaže Bajić za Fenu.

Muziku za operu „Zmaj od Bosne“ komponovao je Tuzlak Asim Horozić, režiser je Ozren Prohić, dok je libreto uradio tuzlanski književnik i dramaturg Nijaz Alispahić.

U ovom muzičko – scenskom spektaklu učestvuje više od 100 izvođača. U projektu koji je pripreman tri mjeseca učestvuju veliki hor opere i balet Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumci i Sarajevska filharmonija.

Previous Obnovljena Derviš-hanumina medresa u Gradišci (Foto)
Next 387: Mladi iz Bosne i Hercegovine razvili aplikaciju za bolju ekonomiju uz zabavu i nagradne igre

You might also like

HISTORIJA

Bosančica, begovsko pismo, bukvica, ćirilica…

Rasprostranjenost upotrebe ovog pisma podudara se sa rasprostranjenošću bosanske srednjovjekovne države. Na taj se način bosančica upotrebljavala i u Novopazarskom sandžaku. Među bosanskim muslimanima bosančica je bila najviše raširena u begovskim

KULTURA I UMJETNOST

‘Divanhana’ širi sevdah po Evropi

Sarajevski bend „Divanhana“, koji izvodi tradicionalnu muziku, u sedam godina postojanja koncertnim aktivnostima obišao je gotovo cijelu Evropu. Uglavnom izvode tradicionalnu muziku Balkana sa primjesama drugih muzičkih pravaca i posebnim

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo u sebi sabire, čuva i potvrđuje jedinstvo u različitosti

Grad Sarajevo danas slavi svoj rođendan, 555 godina od osnivanja grada, 72 godine od oslobađanja grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu te 25 godina od početka opsade. Ovaj grad