Opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta bit će izvedena u BKC Tuzla

Opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta bit će izvedena u BKC Tuzla

Nakon premijernog izvođenja u Sarajevu, opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta stiže u Tuzlu, a domaćin će biti Bosanski kulturni centar.

Direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić gostovanje opere smatra jednim od najvažnijih kulturno-umjetničkih, ali i produkcijskih događaja ove ustanove u 2017. godini.

– U minuloj godini oborili smo sve rekorde u broju organizovanih kulturnih događaja i posjetom. Brojne kulturno-umjetničke i druge manifestacije u BKC-u Tuzla vidjelo je više od 80.000 posjetilaca.

U ovoj godini želimo nastaviti taj trend, a opera „Zmaj od Bosne“ koja govori o životu za bh. povijest značajne ličnosti Husein kapetana Gradaščevića, svakako je jedna od najznačajnijih i najzahtjevnijih priredbi u našoj ustanovi – kaže Bajić za Fenu.

Muziku za operu „Zmaj od Bosne“ komponovao je Tuzlak Asim Horozić, režiser je Ozren Prohić, dok je libreto uradio tuzlanski književnik i dramaturg Nijaz Alispahić.

U ovom muzičko – scenskom spektaklu učestvuje više od 100 izvođača. U projektu koji je pripreman tri mjeseca učestvuju veliki hor opere i balet Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumci i Sarajevska filharmonija.

Previous Obnovljena Derviš-hanumina medresa u Gradišci (Foto)
Next 387: Mladi iz Bosne i Hercegovine razvili aplikaciju za bolju ekonomiju uz zabavu i nagradne igre

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Rešad Strik: Napustio blještavilo Hollywooda i doselio u Bosnu!

Dok primjeri i priče o odljevu mozgova pune naslovnice bh. medija i portala, u sjeni ostaju oni koji su se odlučiti na povratak. Takva je i priča Rešada Strika, holivudskog

KULTURA I UMJETNOST

Guardian Tanovićev novi film uvrstio u top 10 na Berlinaleu

Ugledni britanski časopis The Guardian uvrstio je film “Smrt u Sarajevu” bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića među deset ostvarenja koja morate pogledati na 66. Berlinaleu. Na festivalu, koji slovi za jedan

KULTURA I UMJETNOST

Najavljen bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina (VIDEO)

Ovogodišnje izdanje Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se od 26. do 28. jula održavati u Stocu, predstavljeno je u srijedu u mostarskom Centru za kulturu, a organizatori su najavili