VINKO ŠAMARLIĆ: Heroj i Olimpijac

Vinko Šamarlić je olimpijac, bio je evidentni olimpijski kandidat, bio je izabran, bio je jedan od devet. Uzalud je njegov prijatelj, njegov trener i sportski funkcioner Brane Crnogorac govorio: ‘Pazi se!’. Vinko je valjda čuo: ‘Bori se!’. Borio se i poginuo. Pod istom onom zastavom pod kojom je trebalo da izađe na tatami najljepšeg grada Katalonije.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Ckvici kod Zavidovića. Nakon završene osnovne škole u Zavidovićima dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu.

Po završetku škole prvo se zapošljava kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Paralelno sa ovim aktivnostima Vinko Šamrlić bio je istaknuti džudista sarajevskog džudo kluba Željezničar. Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu on je već imao osvojenu olimpijsku normu što je značilo da je ispunjavao osnovnu predispoziciju za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Imao je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama odbrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre. Unatoč svemu on se odlučio ostati sa svojim suborcima iz Specijalne jedinice MUP BiH – Odred Bosna. Borili su se na najkritičnijim mjestima, a ne bez razloga su još od prvih dana osvojili simpatije svih građana ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu.

Poginuo je 08. juna 1992. godine, dan prije odlaska Olimpijskog tima Bosne i Hercegovine na Olimpijadu u Barceloni.

Posthumno je odlikovan i “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”. U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni, internacionalni Judo turnir.

VINKO ŠAMARLIĆ, OLIMPIJAC

“Pripadnik Specijalne jedinice MUP-a BiH, džudista, poluteška i teška, jučer poginuo, bitka odsudna. Vinko Šamarlić vodio je mnoge borbe, bacao mnoge protivnike, zaradio silne titule. Bio je višestruki juniorski i seniorski prvak Jugoslavije dok još nije bila bivša. Prije dvije godine osvojio veliki A internacionalni turnir u Istanbulu. Za jučerašnju borbu se nije posebno pripremao. Nije se nadao zahvatu iz potaje. Nažalost, smrt nikada ne pobjeđuje na poene. Ipon, to je uvijek kraj borbe, ma koliku ti razliku u poenima do tada imao. Neravrnopravna borba između smrti i Šamarlića završena je iponom u korist domaćina. A smrt nam je ovih dana svima domaćin. Takmičimo se na njenom terenu i po njenim pravilima.

Vinko Šamarlić bio je u punoj ljudskoj i takmičarskoj zrelosti, 28 godina. Imao je čedo od dvije godine, silne drugove i prijatelje. Znao je razlikovati zagrljaj od zahvata. Znao je s kim i uz koga valja stati. I tu bi ovoj tužnoj priči bio kraj da se odmah ne nametne pitanje zašto ovoliko pažnje nismo posvetili svim poginulim. Odgovor je jednostavan: Vinko Šamarlić je olimpijac, bio je evidentni olimpijski kandidat, bio je izabran, bio je jedan od devet. Uzalud je njegov prijatelj, njegov trener i sportski funkcioner Brane Crnogorac govorio: ‘Pazi se!’. Vinko je valjda čuo: ‘Bori se!’. Borio se i poginuo. Pod istom onom zastavom pod kojom je trebalo da izađe na tatami najljepšeg grada Katalonije.

Vinko, nažalost, o nečemu nije vodio računa. Ma koliko bilo značajno da se ljiljani rascvjetaju na Zlatištu i Mojmilu, na Hreši i Borijama, na Žuču i Poljinama, da je isto tako značajno da se plava zastava sa zlatnim ljiljanima zavijori pred olimpijskim borilištima kao što se razvila na jarbolima pred Ujedinjenim nacijama. Vinko Šamarlić više se neće pojaviti u svom domu, u svojoj jedinici. Njegov olimpijski let je otkazan. Za mene lično, a nadam se i za cjelokupnu našu sportsku javnost, ovaj plemeniti borac jeste učesnik Olimpijskih igara. Očekujemo da će njegovo ime biti ravnopravno u budućoj olimpijskoj spomenici BiH i da će se, barem, na njegovom grobu zavijoriti zastava sa pet olimpijskih krugova” – Budo Vukobrat, BHT, juni 1992.

(mb/oslobođenje)

Previous U KINO SALI OPĆINE NOVI GRAD PREMIJERNO PRIKAZAN FILM "DOBRINJA, OPSADA U OPSADI"
Next Nova turistička ponuda Gazi Husrev-begovog vakufa

You might also like

OTPOR BOSNE

Ovo su heroji oslobodilačkog rata: Znate li barem njihova imena?

Podsjećanje na najveće heroje… Herojska borba Armije RBiH u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu iznjedrila je i devetoricu veličanstvenih ljiljana, dobitnika Ordena heroja oslobodilačkog rata. U današnjem vremenu, kada se ubrzano zaboravljaju

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Hujdura

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje, brojne delegacije, bivši pripadnici Armije RBiH i patriote iz Mostara, obilježili su 27. godišnjicu deblokade ovog grada. Riječ je o jednoj od najblistavijih

KULTURA I UMJETNOST

Hoće li 505. viteška brigada napokon dobiti svoj muzej? (FOTO)

Pokrenuta inicijativa za reorganizaciju “Muzej sobe 505. viteške brigade” i njeno pretvaranje u “Muzej Bužima” Prošle godine navršilo se dvadeset godina od završetka rata i osnivanja općine Bužim. U tom