BOSANSKO PRIMORJE

BOSANSKO PRIMORJE

-Od ušća rijeke Neretve do Kurila (Petrova sela) nazivaju historičari Bosanskim Primorjem. To je područje bilo od X do početka XIV vijeka u rukama humskih knezova. Kad su Dubrovčani kupili Ston i Stonski Rat 1333. god., nisu im ti novostečeni posjedi bili sigurni, te su tražili da ih osiguraju. Zato su područje od Stona do Kurila kupili od bosanske države 15.1.1399. godine.

Kralj Tvrtko II je potvrdio Dubrovčanima Bosansko Primorje, 24.6.1405. god.

Kad su Dubrovčani došli u posjed Bosanskog Primorja, zvanog ‘Terrae Novae’, proglasili su da su tamošnji pašnjaci zajednička svojina cijelog stanovništva Republike i primijenili na taj teritorij svoj statut – piše Marko Vego u knjizi Naselja bosanske srednjevjekovne države.

U ovom kontekstu priliči spomenuti Neum – danas jedini izlaz Bosne i Hercegovine na more. Očito da je i to područje pripadalo samostalnoj bosanskoj državi, da bi nakon par vijekova pod Dubrovnikom ponovo bilo vraćeno natrag. Naime, nakon mirovnog sporazuma u Požarevcu 1718. – novom granicom Dubrovačka republika je došla u neposredno susjedstvo s Mlečanima. Da bi izbjegli nepoželjnu Mletačku republiku uz svoje granice, Dubrovčani su Bosanskom ejaletu dobrovoljno ustupili Klek i Neum, na sjeveru, i Sutorinu, na jugu – podatak je zabilježen u radu Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja Drugog svjetskog rata.

Ovdje vidimo da je naša zemlja dobila nazad još jednu teritoriju koju je kontrolisala u vrijeme dok je bila kraljevina – Sutorinu.  Znamo da je obližnji Herceg Novi osnovao bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić a u njemu stolovao herceg Stjepan Kosača sve do dolaska Osmanlija.

I druge gradove i mjesta na Jadranu kontrolisali su bosansko-humski vladari u određenom periodu, od Ulcinja do Zadra – izuzimajući grad Dubrovnik. Pomenuti prostori dolazili su pod bosansku kontrolu u periodu vladavine moćnih Kotromanića, od prvih desetljeća 14. vijeka pa do kraja istoga vijeka i vrhunca bosanske države u vrijeme kralja Tvrtka I kada je Bosna bila teritorijalno najveća.

Kao što je navedeno, što je bitno naglasiti: Bosna i Hercegovina je imala čvrste temelje u Primorju već u 10. vijeku!

(MiruhBosne)

Previous Bećirović pisao Nikoliću: Budite politički odgovoran predsjednik, a ne četnički vojvoda
Next 480. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese i GHB biblioteke

You might also like

HISTORIJA

Veliki bosanski vojvoda Hrvoje Vukčić – pobjeda nad Ugarima i osveta hrvatskom velikašu

Bosanski vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić znamenita je ličnost srednjovjekovne bosanske države. Bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić 1380. godine dodjeljuje mu naslov velikog vojvode i daruje posjede u župi Lašvi. Godinu

HISTORIJA

Zapisi o Bosni iz 9. vijeka – zemlja s granicama od Drine do Borove Glave

Iako je u javnosti već dugo uvriježeno mišljenje da se ime naše zemlje prvi put spominje sredinom 10. vijeka u djelu bizantijskog cara-pisca Konstantina Porfirogeneta, historijski zapisi kazuju nam drugačije.

BAŠTINA

Veliki kralj Bosne dobija spomenik u glavnom gradu bosanske države!

Konkursna komisija stručnog žirija za izradu idejnog rješenja spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića proglasila je najboljim tri učesnika konkursa kojima će biti dodijeljene nagrade. Bosanski umjetnik, kipar i profesor Stijepo