480. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese i GHB biblioteke

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1537. godine kao vakuf (zadužbina) osmanskog namjesnika Gazi Husrev-bega.

Zgrada medrese je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i nalazi se preko puta glavnog ulaza u Gazi Husrev-begovu džamiju. Centralno mjesto u ovom objektu zauzima dershana (prostor za predavanje), dok su bočne prostorije služile kao učeničke spavaone.

Gazi Husrev-beg je medresu podigao u spomen na svoju majku Seldžuk-sultaniju, kćerku sultana Bajazida II, pa se po njoj ovaj objekat sprva i zvao Seldžuklija. Otac mu, Ferhat-beg  bio je pak bosanskog porijekla.

Kasnije je zbog krova od olova, materijala od kojeg su se u to doba pravili meci (kuršumi), medresa u narodu prozvana Kuršumli medresa, Kuršumlija.

Odlukom iz 1921. godine Kuršumli medresa i Hanikah, koji se nalazi odmah pored i u kojem su školovani derviši, ujedinjeni su u jednu, Gazi Husrev-begovu medresu.

Od 1940. godine nastava je preseljena u zgradu obližnjeg Đulaginog dvora, pa se danas u prostoru Kuršumli-medrese nalazi Muzej „Gazi Husrev-beg“, posvećen velikanu koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju Sarajeva.

Obilježena 480 godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese (AUDIO)

-Svečanom akademijom danas je obilježena 480 godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese. Utemeljena je 08.01.1537. godine te je osmi januar zvaničan dan škole.

Na kraju prvog polugodišta upriličen je poseban program za učenike, profesore i odgajatelje škole.

O značaju ovog jubileja hfz. Mensur Malkić, direktor medrese istakao je da je velika odgovornost biti na čelu ove odgojno-obrazovne institucije. U pozdravnoj riječi podsjetio je na vizionarsku misao vakifa.

“Svršenici medrese svojim životom i radom svjedoče o dobročinstvu vakifa. Iako nije imao svoje potomke, generacije svršenika medrese ubrajaju se u plemenitu porodicu Gazi Husref-bega. Oni ga svojim radom i dovama čine i dalje bliskim uzorom.” – kazao je Malkić

Na svečanoj akademiji priznanje za afirmaciju medrese uručeno je njenim istaknutim svršenicima. Priznanje za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove uručeno je Huseinu ef. Smajić, zamjeniku resiu-l-uleme i Hasanu Čengiću, Predsjedniku sabora IZ u BiH.

Povodom jubileja škole objavljena je i Monografija GHB medrese.

Gazi Husrev-begova biblioteka, također obilježava 480 godina rada

U foaeju bibilioteke upriličeno je druženje uposlenika i korisnika. Ovim druženjem, kako ističu iz Gazi Husrev-begove biblioteke, prepoznaju i cijene trud i ogroman doprinos u očuvanju ideje Gazi Husrev – bega o biblioteci, kao izvoru novih znanja i uspjeha od strane brojnih korisnika.

Krajem 2016. godine biblioteke je imala 6450 članova, te blizu 19.000 korisničkih posjeta.

U prigodnom obraćanju direktor GHB biblioteke , mr. Osman Lavić je zahvalio na povjerenju korisnicima. Poručio je da će biblioteka nastojati unaprijediti usluge. Zahavalio je na korsnim sugestijama i prijedlozima,koje su korisnici upućivali na adresu biblioteke .

Od prisutnih korisnika u čitaonici GHB biblioteke simbolične nagrade uz članarinu za 2017. godinu dobili su : Omar Tanović, Amina Arnautović, Alija Dautović, Dženana Paljić i Alem Borić.

Alija Dautović, student Pravnog fakulteta Univerzita u Sarajevu, na prigodnom druženju nakon uručenja nagrada istakao je da u čitaonici GHB biblioteke ima odličan ambijetn za učenje. To je za njega,kako je istakao, značajan segment u uspješnom školovanju.

Svečani program obilježavanja godišnjice najavljen je za petak 13.01.2017.

Tada će biti upriličena projekcija filma ”Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci” , te izložba ”Izvori za historiju pismenosti u Bosni i Hercegovini”.

(bir.ba/MiruhBosne/sarajevo.travel)

Previous BOSANSKO PRIMORJE
Next Naučnici iz Bosne i Hercegovine, RH i Irske zajednički prave najveći robotski dron na svijetu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Tešanj: Izložbu ‘Domovina u srcu’ za 5 dana posjetilo oko 2000 gostiju

Povodom Dana otpora fažizmu općine Tešanj, upriličena je izložba “Domovina u srcu”. Izložbu su u saradnji sa Muzejom Tešanj postavili pripadnici 2. pješadijskog- rendžerskog puka OS BiH, čiji su eksponati

KULTURA I UMJETNOST

Levy o Bosni i Sarajevu: Duh Sarajeva je opstao (Video)

Francuski filozof, pisac i reditelj Bernard-Henri Levy, koji je juče napadnut tokom Beldocs festivala u Beogradu, izjavio je da taj incident ne zaslužuje da se pominje, zato što diskredituje isključivo

BH RAZGLEDNICA

Donji Bakići: Selo na sedam spomenika

Među 819 spomenika kulture na listi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nalaze se 164 nekropole sa stećcima. Rasijane su po cijeloj zemlji. Srednjovjekovni nadgrobni spomenici uglavnom su “preživjeli” daleko od