Schwarz: Deveti januar 1992. ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Hitlera i Staljina

Schwarz: Deveti januar 1992. ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Hitlera i Staljina

Stefan Schwarz, bivši član Parlamenta SR Njemačke i počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bosanske Krupe, objavio je pismo na Facebooku u kojem oštro kritikuje vlasti entiteta Republike Srpske zbog proslave 9. januara kao dana RS-a.

Kada neko kaže da Evropa nije naučila ništa iz Hitlerovog i Staljinovog terora, onda je Republika Srpska živi dokaz za to. Deveti januar 1992. ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Hitlera i Staljina – napisao je Schwarz.

On podsjeća na ideju stvaranja takozvane „velike Srbije“ kao krajnjeg cilja agresije na Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina, što je dovelo do masovnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima.

Nakon cijelog tog užasa, žrtve ne traže osvetu, nego pozivaju na solidarnost i pomirenje. Rat u Bosni i Hercegovini bio je i ostao sramota Evrope – piše Schwarz.

Onaj ko je preživio ratne zločine i genocid, a ipak poziva na mir i traži pravdu, ne smije biti zaboravljen, naglašava Stefan Schwarz:

– Ako bi se mogla dati Nobelova nagrada za cijeli jedan narod, Bosanci su je zaslužili.

(Faktor.ba/MiruhBosne)

Previous SANSKI MOST: Prizori zaleđenih rijeka (FOTO)
Next Razgovor o knjizi R. Mahmutćehajića „Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 25. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: Da se nikada nikome ne ponovi

Dvije stotine ruža bačeno je sa litice na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, gdje je na današnji dan 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, javlja Anadolu Agency

RIJEČ

Zašto Izrael može nekažnjeno mučiti zatočenu palestinsku djecu

Izrael je i dalje jedina zemlja na svijetu koja automatski i sistematski procesuira djecu na vojnim sudovima. Ipak, svjetski lideri ne govore ništa U posljednjih nekoliko dana, izraelske vlasti su oslobodile desetine palestinske djece zatvorenika u

NAŠI DANI

JK Rowling podržala Macy Gray nakon što je optužena za ‘transfobiju’

JK Rowling podržala je Macy Gray dok se pjevačica suočava s optužbama za ‘transfobiju’ nakon što je rekla da vas ‘promjena dijelova tijela ne čini ženom’. Gray, (54), sudjelovala je