Bilino Polje čeka 20. pobjedu reprezentacije Bosne i Hercegovine

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Euro 2016. godine nastavlja na Bilinom Polju, omiljenom stadionu među navijačima Zmajeva.

http://sportsport.ba/assets/pictures/article/752/fan_zona_sutra_na_bilinom_polju_132155_115752_big.jpg

Na ovom stadionu koji je posljednjih sedmica pripreman za najvažniju utakmicu dosadašnjeg dijela kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, reprezentacija BiH je odigrala 33 utakmice pobijedivši 19 puta.

Izgrađen je 1972. godine pred finalnu utakmicu Srednjeevropskog Mitropa Kupa u kojoj je Čelik pobijedio Fiorentinu i drugi put zaredom osvojio ovo takmičenje.

Svojevremeno je stadion imao kapacitet od 30.000 gledalaca da bi kasnije ta brojka bila smanjena za 10.000 mjesta. Danas, kapacitet stadiona iznosi 13.632 sjedećih mjesta.

Teren Bilinog polja u odličnom stanju…

Nogometna reprezentacija BiH na ovom stadionu počela je igrati odmah nakon završetka rata. Tako je prva zvanična domaća utakmica naših najboljih nogometaša odigrana upravo na Bilinom Polju i to 24. aprila 1996. godine protiv Albanije u utakmici u kojoj nije bilo golova.

Na Bilinom Polju igrali su Španija, Portugal, Turska, Belgija, Njemačka i druge velike reprezentacije Evrope.

Prema zvaničnim podacima, reprezentacija BiH je na Bilinom Polju imala niz od deset godina bez poraza, sve do 2008. godine.

U petak će prepuno Bilino Polje ponovo biti poprište jedne od najvažnijih utakmica kvalifikacija, one protiv Izraela koja je će biti pravi test za selektora Mehmeda Baždarevića i njegove izabranike.

(Klix.ba/mb)
Previous Livanjski sir na policama turskih marketa
Next Prezime Bošnjak kod pravoslavaca - Lelić u Srbiji

You might also like

SPORT

Džeko najbolji strijelac, Hajradinović prvi asistent – bosanski fudbaleri dominiraju turskom ligom

Bosanskohercegovački fudbaleri koji igraju u Super ligi Turkiye pokazuju sjajne partije i dominiraju u svojim klubovima, kao i u ukupnoj statistici turskog prvenstva, piše Anadolu. Na prvom mjestu svakako se

SPORT

Dijamantska liga: Pogledajte kako je Amel trčao do trećeg mjesta u Briselu

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je treće mjesto u utrci na 800 metara, s vremenom 1:45.45. Dvadesetčetvorogodišnji Kakanjac osvajanjem trećeg mjesta u Briselu završio je najuspješniju sezonu u karijeri,

SPORT

Jusuf Nurkić poput Charlesa Barkleyja i Shaquillea O’Neala (Video)

Košarkaši Portland TrailBlazersa su savladali Philadelphiju rezultatom 114:108 nakon produžetka igranog u Portlandu. Bio je ovo najbolji meč karijere za Jusufa Nurkića. Bosanskohercegovački reprezentativni centar je ubacio čak 28 poena,