Prezime Bošnjak kod pravoslavaca – Lelić u Srbiji

Manastir Lelić

Prezime Bošnjak, dosta često prisutno na širem području u  sve tri vjere (katoličanstvu, islamu i pravoslavlju) u Bosni i Hercegovini i susjedstvu, uglavnom potiče od  toponima Bosna (država, rijeka, naselje).

Neki srbijanski etnolozi tvrde da se pravoslavno prezime Bošnjak (i Bošnjaković) javlja na širem etničkom prostoru, ima ih sa više slava i nisu ni u kakvom bližem srodstvu.

Tako Bošnjaci u mjestu Lelić (Srbija), potiču iz Osata u Bosni kod Srebrenice.
U periodu između 1789-1791. godine prešli su Drinu i naselili su se u selu Lelić (Valjevo) u zapadnoj Srbiji. Po mjestu porijekla (Bosna) prozvaše ih Bošnjaci, a i selo po njima dobi isto ime.
Prvi doseljenici u njega bili su braća Jovan i Milovan Bošnjaknavodi se na pojedinim internetskim stranicama koje pišu o rodoslovu.

Selo Lelić je rasutog tipa. Kuće ovog sela su na brdu i njegovoj sjevernoj padini, sve su jedna pored druge na udaljenosti od 10 do 30 metara, sa malim vrtom parcela, a zatim sa brda spuštene u dolinu Bošnjačkog potoka i opet tu jedna pored druge i otišle na vrh potoka. Izuzetak su te nove kuće, koje su izgrađene na imanjima, naime to su kuće najnovijih doseljenika. Iako je Lelić ovako kompaktan, ipak se u njemu izdvajaju pojedini džemati: Bošnjaci, Brđani, Matići i Miškovići.

(mb)

Previous Bilino Polje čeka 20. pobjedu reprezentacije Bosne i Hercegovine
Next Ramazan dolazi – Tokom mjeseca posta u glavnom gradu 'Sarajevo Ramazan Festival'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Biblioteka i antikvarnica Hasana Mulamustafića u Janji: Sačuvao i Kur’an koji je bačen u Drinu!

U kući Hasana Mulamustafića, u srcu prelijepe bosanske čaršije na Drini, rađa se biblioteka i antikvarnica. Visoki i sređeni zidovi sa prozorima i rešetkama, zaklonili su kuću u ulici Hamdije

SEHARA

SJAJ I RUINE KUĆE KAPETANOVIĆA

Kapetanovići su domorodni Bošnjani bogumilskih korijena. Zadržali su sve bosansko – uz bosančicu, bosansko ime jezika, i ime starih, dobrih Bošnjana… Piše: Ibrahim Kajan Nešto je zbunjujuće i nelagodno s

SEHARA

Unuk Latif-age u banjalučkom naselju Čelinac: Sevdalinka “Put putuje Latif-aga” je naša himna

Jedna od najljepših sevdalinki “Put putuje Latif-aga” se više od sto godina pjeva u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i izvan nje. Odigrala je značajnu ulogu tokom iseljavanja Bošnjaka tokom