Ramazan dolazi – Tokom mjeseca posta u glavnom gradu ‘Sarajevo Ramazan Festival’

Prema takvimu Rijaseta islamske zajednice prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1436.h.g. 2015. g., je u četvrtak 18. juna, a prvi teravih-namaz će se klanjati u srijedu naveče 17. juna, navodi se u obavijesti upućenoj iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice koristi ovu priliku da muslimanima i građanima poželi sretne, uspješne i berićetne dane mubarek ramazana, te da ih provedu u miru,  ibadetima i porodičnoj sreći, kaže se na kraju obavijesti Uprave za vjerske poslove.

– Tokom mjeseca ramazana će po drugi put biti održan Sarajevo Ramazan Festival, koji ima za cilj prezentirati lijepe ramazanske običaje i bogatstvo islamske kulture i umjetnosti.

Centralna festivalska lokacija i ove godine će biti Žuta (Jekovačka) tabija, odakle tokom ramazana u akšam (sumrak) puca top koji označava vrijeme iftara – prekida posta, koji tokom ramazana traje od izlaska do zalaska sunca.

Također, u sklopu Festivala će na više drugih mjesta biti organizovani koncerti, izložbe, predavanja, projekcije filmova…

Sarajevo Ramazan Festival kreirali su Fondacija Sarajevo Navigator i Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo.

Programi u okviru Sarajevo Ramazan Festivala dio su projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost“ traje 18 mjeseci i dio je programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

(mb)

Previous Prezime Bošnjak kod pravoslavaca - Lelić u Srbiji
Next Promovirana monografija "Srebrenica" Mersada Berbera: Kapitalno djelo

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Ekološka udruženja: Poništena dozvola za izgradnju mHE na Buni velika pobjeda

Presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima kod Mostara, predstavlja pobjedu

NAŠI DANI

Čerkez: Stablizujemo situaciju. Bosna i Hercegovina ima importe virusa iz Hrvatske, s mora

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva produžio je postojeće mjere koja smatramo adekvatnim i blagovremeno donesenim – izjavio je danas član tog štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran

KULTURA I UMJETNOST

Bošnjački institut u 2018. godini realizovao više od 100 programa

  Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, kao jedinstvena institucija nauke i kulture u Bosni i Hercegovini, već 16 godina aktivno doprinosi razvoju bosanskohercegovačke nauke i kulture kroz različite programe.