Naselja bosanske srednjovjekovne države: Makarska

Naselja bosanske srednjovjekovne države: Makarska

ŽUPA MAKARSKA

Konstantin Porfirogenet spominje Župu Makarsku u X vijeku (to Mocron, lat Mocrum; slov. Makar(ska)). Rimljani su Makarsku zvali Mucurum.

Ona se nalazila u oblasti Paganija. U njoj su živjeli Pagani koji su se pokrstili koncem IX vijeka. Paganija se prostirala od Neretve do rijeke Cetine. Kasnije se prozvala Krajinom.

U Župi Makarska nalazio se grad Makar blizu današnje luke Makarske. Njegove ruševine postoje i danas.

Bosanski kralj Ostoja sa kraljicom Helenom i sinom Stjepanom darovao je selo Makar svojim feudalcima Vukašinu, Baranu i Georgiju ‘Vucach’ za učinjene usluge prilikom kraljeve borbe protiv Humljana, 1417 godine.

Vojvoda Donjih Kraja Juraj Vojsalić je darovao sela: Makar, Pasičinu i još neka druga braći Radivojevićima, 12-VIII-1434 godine.

Paganija (Krajina) je došla pod tursku vlast 1498-9 god.

 

Izvor: Naselja bosanske srednjovjekovne države, Marko Vego

(MiruhBosne)

Previous Obilježena godišnjica pogibije: Život Džemala Bijedića obilježila borba za Bosnu i Hercegovinu
Next Razotkrivanje velikosrpskog plaćenika Dž. Galijaševića

You might also like

HISTORIJA

Sjećanje na Džemala Bijedića: 39 godina od tragične smrti

Utorak, 18. januara 1977. godine: službena novinska agencija TANJUG objavljuje vijest koja je potresla jugoslavensku javnost. U avionskoj nesreći kod Kreševa poginuo je Džemal Bijedić, predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ.

HISTORIJA

HISTORIJA I PORIJEKLO BOSANSKIH VLAHA

Ako u južnoslavenskoj historiji i leksici postoji najsloženija i najnerazumljivija riječ, ne samo u historijskom već i u etnološkom, antropogeografskom, lingvističkom, onomastičkom, kulturološkom ili politološkom smislu, nema nikakve sumnje da

BAŠTINA

Dragulj južne Hercegovine džamija Kotezlije Muje

Na putu za Trebinje iz pravca Ljubinja na obronku brda Lipnice, s desne strane puta, samo 2 kilometra prije Popova polja u selu Kotezi stoje ostaci džamije. Narodna tradicija veli