Omladinci obilaze stare i iznemogle, pored prigodnih poklona donose i osmijeh u usamljene domove

Omladinci obilaze stare i iznemogle, pored prigodnih poklona donose i osmijeh u usamljene domove

Skupina srednjškolaca iz mjesta Glumina kod Zvornika ovih dana plijeni pažnju svojih sugrađana. Nusret, Ajdin, Muhamed i Admir odlučili su da svoje svakodnevno druženje pretvore u nešto što će koristiti njihovoj zajednici.

Po svojim sokacima i zaseocima među svojim komšijama, rodbinom i prijateljima skupili su nešto novca, kojeg su odlučili udijeliti onima kojima je to potrebno. Prethodnih dana posjetili su dvije osobe koje žive same i u dosta teškim uslovima. Njihov obilazak ovih starijih osoba  izazvali su osmijeh i sreću koja se može vidjeti sa postavljenih fotografija.

Nusret Hidić je jedan od inicijatora ove akcije koju realizuje sa svojim prijateljima s kojima je odrastao u ovom zvorničkom naselju, pored Nusreta u obilazak starijih komšija i prikupljanje sredstava uključeni su Muhamed Huseinović, Ajdin Pargan i Admir Pandur.

Za zvornicki.ba Nusret o inicijativi kaže

To je došlo sasvim slučajno, posmatrali smo jednog od starijih komšija kako se muči sa ogrijevom, a međusobnim smo razgovorom zaključili da on to mora svako jutro raditi i da mu nema ko drugi pomoći. Pošto smo na raspustu i imamo slobodnog vremena pritekli smo u pomoć i za deset minuta sredili ono što bi on radio satima i uz to se još prehladio i razbolio. Ovako smo se mi osjećali zadovoljnim i zagrijanim, a osmijeh na komšijinom licu bio je nešto novo za nas pošto je taj čovjek rijetko nasmijanog lica. Htio nas je ponuditi čajom, ali onda je shvatio da ga nema više u kući, htio je od nekih suhih trava pripremiti topli napitak, ali to je dugo trajalo, pa je jedan od nas otišao do svoje kuće i donio jedno pakovanje filter vrećica.

Razgovor uz taj čaj nam je nekako pomogao da shvatimo da naših pet minuta vremena nekom može popravit dan, a sat našeg vremena može nekom cijelu sedmicu učinit lijepom. Poslije toga smo se obratili svojim sugrađanima da nam pomognu kako bi smo obišli naše starije komšije i da im uručimo neophodnih namirnica, pomognemo taj dan i što je moguće više posla uradimo po kući i oko njhovog doma.

Do sada smo izvršili dvije posjete i prezadovoljni smo, kao i komšije koje smo obišli. Jedna nena nas je izljubila kao da smo njena unučad, a osmijeh joj nije silazio sa lica cijelo vrijeme našeg boravka u njenom domu. Drugom komšiji smo pored namirnica uzeli i drva koja smo sredili i složili tako da svako jutro može bez većih problema uzeti sebi potrebnu količinu suhog ogrijeva za taj dan. Iskupili smo još sredstava koja ćemo u narednim danima utrošiti obilaskom osoba koje su u potrebi. Ispričao nam je Nusret u jednom dahu.

GLUMINA - Omladinci ovog mjesta obilaze stare i iznemogle pored prigodnih poklona donose i osmjeh u usamljene domove

  • Facebook

Nusret pored toga što je odličan učenik srednje medicinske škole u Zvorniku, primjeran je i sportista koji aktivno trenira nogomet, a mnogi mu predviđaju blistavu karijeru.

Admir Mahmutović nešto stariji od naših junaka iz ovog mjesta o ovoj aktivnosti omladinaca Glumine kaže –

U planu su posjetiti i mnoge druge koji očekuju i nadaju se njihovom dolasku. Pozivam još jednom sve moje Gluminnjane i one koji ovo čitaju da daju podršku ovim humanim mladim momcima i na svoj način spram svojih mogućnosti udijele od srca koliko mogu, a oni ce to ako Bog da udijeliti tamo gdje je zaista najpotrebnije.

Previous Džamija u Jezeru kod Jajca izgrađena na riječnoj adi
Next Misteriozni nestanak Dodikovog jarana

You might also like

Ekonomija/Biznis

Napustio Minhen i vratio se na svoju zemlju: ‘Bosna je jedna. Nigdje nema ove ljepote’

Samir Grgić iz Rovina kod B. Gradiške pola života je proveo u Minhenu, gdje je imao siguran posao i odličnu zaradu. No ljubav prema poljoprivredi i rodnom kraju su prevagnuli,

ŽIVOT

Apel za pomoć Zeničaninu Alminu Gaziću oboljelom od melanoma

  Da Bosna i Hercegovina obiluje ljudima dobre volje i humanitarcima pokazala je i akcija sakupljanja novca za liječenje Zeničanina Almina Gazića (1984.) koji je prije tri mjeseca obolio od

ŽIVOT

Sa tri kokošija jajeta godišnje otkrije preko 500 izvora vode (Video)

Franjo Filipović (57) iz Ljubije kod Prijedora, sa neobičnim darom i tri kokošija jajeta godišnje otkrije preko 500 izvora vode, odnosno bunara. Kao rudar radi već 36 godina, a njegov