Ministarstvo za boračka pitanja sufinansirat će izgradnju spomenika bosanskim specijalcima

Ministarstvo za boračka pitanja sufinansirat će izgradnju spomenika bosanskim specijalcima

Sporazum o sufinansiranju izgradnje spomenika bosanskim specijalcima, koji će se nalaziti u parku pored Druge gimnazije, potpisao je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo sa generalnim sekretarom Udruženje veterana – Veterani odreda policije Bosna Kantona Sarajevo Željkom Panićem, saopćeno je iz pomenutog ministarstva.

“Resorno ministarstvo je izdvojilo 40.000 KM za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja šehidima i poginulim pripadnicima Odreda policije Bosna”, precizirao je ministar Fišo.

Dodao je kako su specijalci zbog svoje iskazane hrabrosti zaslužili da dobiju spomenik jer su odigrali značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Odluku o podizanju spomenika, a na inicijativu pomenutog Udruženja, donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, dok je lokaciju za izgradnju ovog spomenika osigurala Općina Centar.

“Procijenjeno je da će izgradnja ovog spomenika koštati oko 173.000 KM, a on će biti djelo kipara Nebojše Šerića Šobe, koji se odrekao svog honorara. Prema njegovom idejnom prijedlogu, koji je prihvaćen, grupa bosanskohercegovačkih specijalaca nalazit će se na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljati pobjedu.

MUP KS Udruženju je dodijelio tenk koji će se koristiti za izradu ovog spomenika”, pojasnio je ovom prilikom Panić.

Odred policije “Bosna“ imao je 1.350 pripadnika, od kojih je 81 nažalost izgubio život, a nekoliko stotina ih je ranjeno.

(MiruhBosne)

Previous Januar u bosanskim selima: Život bez smoga
Next Na Bjelašnici niče novo apartmansko naselje 'Srebrna lisica' (Foto)

You might also like

OTPOR BOSNE

Gradačac: Obilježena 25.godišnjica zaustavljanja „Oklopnog voza“ (Video)

U Gradačcu je obilježena 25. godišnjica formiranja Požaričke čete i zaustavljanja „Oklopnog voza“ kojim je agresor namjeravao osvojiti Gradačac. Takozvana Vojska RS 1992. godine okupirala je Modriču, Derventu, Odžak i

OTPOR BOSNE

Bitka na Majevici koja je trajala veći dio novembra ’94. okončana velikom pobjedom bosanske armije (Video)

Bitka na Lisači, u rejonu Majevice, trajala je 17 dana, od 8. do 25. novembra 1994. godine. Tom prilikom zarobljen je 61 agresorski vojnik. Glavni dio posla prilikom oslobađanja Lisače

ŽIVOT

Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

U haremu Alipašine džamije u  Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH. Mustafa Hajrulahović Talijan bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog