Na Bjelašnici niče novo apartmansko naselje ‘Srebrna lisica’ (Foto)

Na Bjelašnici niče novo apartmansko naselje ‘Srebrna lisica’ (Foto)

U okviru urbanističkog projekta Bjelašnica II u narednoj zimskoj sezoni Bjelašnica će biti bogatija za nove sadržaje. Radi se o novom apartmanskom naselju “Srebrena lisica” gdje se sa građevinskim radovima ulazi u finalnu fazu, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Osman Smječanin, šef službe za urbanizam u Općini Trnovo.

U okviru apartmanskog naselja predviđena je izgradnja deset objekata, devet je već u svojoj finalnoj fazi, dok je od desetog odustao investitor, tako da će Općina kaže Smječanin ubrzo krenuti sa raspisivanjem licitacije kako bi pronašla investitora i za navedeni objekat.

“Infrastrukturalni radovi se privode kraju. Zbog snijega još nije dovedena struja do pumpne stanice, te ista nije još priključena, kao i kanalizacioni sistem. Također, iz istog razloga još nije izvršeno napajanje objekata električnom energijom”, kaže Smječanin, napominjući kako sve ide svojim tokom, bez problema, te će projekat biti završen u predviđenom roku.

Pojašnjava, kako će Općina Trnovo zajedno sa Kantonom Sarajevo u okviru ovog projekta izgraditi garažu koja će imati kapacitet 85 parking mjesta.

Osim apartmana, naselje će imati poslovne sadržaje, ugostiteljske objekte i prodavnice. Prizemlje naselja je izgrađeno od kamena, a svi objekti su u skladu sa okolinom i planinskim ambijentom.  Fasada je od drvenih ploča, dok je krov aluminijski, zeleno-sive boje.

Cjelokupno naselje gradi se na površini od oko 15.800 kvadratnih metara. Vrijednost projekta  iznosi 15.844,950 KM.

Investitor na ovom projektu su Bosman d.o.o., Emission d.o.o., Gros H&G d.o.o., Body Art d.o.o., Grakop d.o.o., Biofarmed d.o.o., Krups d.o.o., Neimari d.o.o. i Općina Trnovo.

Inače, ovaj projekat gradi se na mjestu gdje je nekad planirana izgradnja ledene dvorane i Wellness Centra. Kako nije bilo zainteresovanih investitora, došlo je do promjene Regulacionog plana kojim se planira sadašnje apartmansko naselje “Srebrna lisica”.

Sa realizacijom projekata u okviru RP Bjelašnica II, odnosno prodajom zemljišta Općina neće stati. Prema Regulacionom planu Bjelašnica II u planu je izgradnja još tri hotela, od čega bi se jedan trebao nalaziti na mjestu nekadašnjeg hotela “Smuk”.

“Za sve slobodne lokacije će biti raspisan javni oglas za licitiranje, pa ćemo da vidimo da li će biti interesa ili ne”, dodaje Smječanin.

Inače, cilj realizacije projekata u okviru Bjelašnice II je da sa budućim sadržajima ova planina bude atraktivna tokom cijele godine.

Previous Ministarstvo za boračka pitanja sufinansirat će izgradnju spomenika bosanskim specijalcima
Next Sjećanje na našeg uglednog historičara Mustafu Imamovića (1941 – 2017)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Mostar uputio zahvalu zdravstvenim radnicima

“Hvala, Thank you, Grazie, Gracias, Merci, Danke” riječi su koje su večeras bile ispisane na Starom mostu u Mostaru. Bile su to riječi kojima su se Mostarci zahvalili svojim zdravstvenim

Ekonomija/Biznis

Cazin: Privredno čudo sa više od 2.400 malih i srednjih preduzeća

Dodjeljivanje statusa grada Cazinu u toj lokalnoj zajednici vide kao priznanje za sve ono što su do sada radili, ali i obavezu da u narednom periodu nastave još bolje sa

BH RAZGLEDNICA

Sarajevska Sahat kula (VIDEO)

Sarajevska Sahat-kula visoka je 30 metara, a pretpostavlja se da je izgrađena u 16. ili 17. vijeku. Sat na kuli je jedini javni sat u svijetu koji mjeri lunarno, a