Na današnji dan rođen legendarni bosanski fudbaler Asim Ferhatović – Hase

Na današnji dan rođen legendarni bosanski fudbaler Asim Ferhatović – Hase

Na današnji dan 1933. godine, prije tačno 84 godine u Sarajevu je rođen  Asim Ferhatović – Hase.

Odrastao je na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo igrati fudbal na lokalnom igralištu. Sa petnaest godina odlazi na Koševo i pristupa omladinskom pogodnu Fudbalskog kluba Sarajevo, čime započinje svoju fudbalsku karijeru.

Za tri godine igranja za juniore Sarajeva, Ferhatović je upisao 70 nastupa i postigao 52 gola, što ga je svrstalo u red najvećih talenata Sarajeva. Najveći uspjeh napravio je, kada je predvodeći omladince Sarajeva, u ljeto 1951. godine postao prvak Bosne i Hercegovine. Kao nagrada za dobre partije u dresu omladinskog tima stigao je i poziv u prvi tim, od strane Miroslava Brozovića, koji je tada obavljao funkciju trenera-igrača, pa je Hase u novembru 1951. godine, upisao svoj debi za Sarajevo u Kup utakmici sa Čelikom u Zenici, koja je završena pobjedom Sarajeva sa 3:0. Debi u Prvoj ligi, Hase je upisao u maju iduće godine, na gostovanju, protiv Crvene Zvezde u Beogradu, a na svoj prvijenac u dresu Sarajeva, Hase je čekao do 31. maja 1953. godine, kada je pogodio u tijesnoj pobjedi nad Zagrebom od 2:1.

Nakon povratke  iz vojske, pokazao je da je sazrio kao igrač i da je spreman da postane prvo ime FK Sarajevo. U sezoni 1955/56, Hase postiže 11 golova i postaje prvi strijelac tima. I u idućoj sezoni, Ferhatović je igra dosta dobro, ali to nije bilo dovoljno da Sarajevo zadrži prvoligaški status.

Godina dana, provedena u Zonskoj ligi, Sarajevu je donijela novi ubitačni tandem u napadu, Šehović – Ferhatović. Ovaj dvojac je u utakmicama Zonske lige i kvalifikacija za Prvu ligu, mreže protivničkih golova pogodio ukupno 50 puta, što je bilo dovoljno da se Sarajevo ponovno vrati u društvo najboljih. Sarajevo više nikada nije ispalo iz Prve lige, a Hase je iz sezone u sezonu postajao sve bolji igrač.

Dobre igre u dresu Sarajeva  privukle su pažnju i selektora reprezentacije, pa je Ferhatović 1961. godine postao reprezentativac Jugoslavije. U svom prvom, a kasnije će se ispostaviti i jedinom nastupu u plavom dresu, Hase je odigrao 90 minuta u duelu sa Južnom Korejom na Koševu. Nikada poslije toga, više nije dobio poziv za odabrani tim, što većina fudbalskih stručnjaka smatra velikom nepravdom koja mu je nanešena, jer je za majstora njegovog kalibra definitvno bilo mjesta u plavom dresu. Ipak, Hase nije bio mnogo pogođen  time, što nije igrao za reprezentaciju, jer je,  iako  već nedaleko od poznih godina, i dalje tresao protivničke mreže.

U ljeto 1963. godine, Hase napušta Koševo. Nakon derbija sa Željezničarom, u posljednjem kolu, u kojem je Hase stigao i postići gol, odlazi za Tursku, gdje potpisuje ugovor sa slavnim Fenerbahceom. Samo sedam dana nakon posljednje utakmice u bordo dresu, Hase je odigrao i prvu utakmicu u plavo-žutom dresu istanbulskog kluba. Ipak, nije se dugo zadržao u najvećem turskom gradu. Poslije samo mjesec dana, četiri odigrane utakmice i jednog postignutog gola, Hase se vraća u svoje Sarajevo, uz čuvene riječi:  “Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati.”

U Sarajevu je zatekao novog trenera, Abdulaha Gegića, koji mu je povjerio samo jedan zadatak, da igra isključivo na protivničkoj polovini. Sada, kada se više nije morao vraćati na svoju polovinu po loptu, Hase je imao više snage i koncentracije u završnici, a 19 postignutih golova u sezoni 1963/64, pokazuje da je Gegić napravio pravi potez. Tih 19 golova, Hasetu je donijelo titulu najboljeg strijelca Prve lige Jugoslavije, za tu sezonu, a obzirom na godine, to je bio i njegov vrhunac karijere.

Hase je bordo dres nosio još tri godine, a u šampionskoj sezoni 1966/67, upisao je osam nastupa, od čega posljednji,  16. oktobra 1967. godine, na Kantridi, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog povrede morao napustiti teren. Bila je to nedjelja u kojoj je otišao Hase, nedjelja kada je Hase odigrao svoju posljednju utakmicu u bordo dresu.

U toku šesnaestogodišnje karijere igranja u dresu Sarajeva, Ferhatović je postigao ukupno 100 golova na zvaničnim utakmicama, što ga do danas čini najboljim strijelcem Sarajeva svih vremena, kada su u pitanju zvanični nastupi.

Hase je umro od infarkta, u svojoj rodnoj kući na Kovačima u noći sa 24, na 25. januar 1987. godine, a da ga njegov grad i njegovi sugrađani, koje je neizmjerno volio, nisu zaboravili, najbolje pokazuje činjenica da njegovo ime danas između ostalog nose i stadion Koševo, omladinska škola FK Sarajevo, ulica u sarajevskom naselju Koševo, memorijalni malonogmetni turnir, musluk česma na Baščaršiji, te memorijalni šahovski turnir – piše  fksarajevo.ba.

Previous Hoše komerc u prošloj godini ostvario prihode više od 64 miliona KM
Next U našoj zemlji povećana proizvodnja pšenice za 43,9 posto, a kukuruza za 50 posto

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Revijalnom utakmicom i nizom aktivnosti obilježena 30. godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija

Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je trideseta godišnjica smrti Želimira Vidovića Kelija, proslavljenog fudbalera FK Sarajeva, javlja AA. Danas se navršavaju tri decenije od smrti bivšeg fudbalskog asa Sarajeva i reprezentativca

SPORT

Bosanski odbojkaši u polufinalu Svjetskog prvenstva

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobijedili je Kazahstan u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva koje se igra u našem glavnom gradu. Rezultat je bio 3:0 u setovima. Kapiten Sabahudin Delalić

SPORT

Željezničar uvjerljivo slavio u vječitom derbiju na Grbavici

Željezničar je večeras uvjerljivo slavio u vječitom gradskom derbiju protiv Sarajeva rezultatom 5:2. Sarajevski gradski rivali odigrali su 119. (139. ukupno) ligaški derbi pred više od 11 hiljada navijača na