BOSANSKA MORNARICA

BOSANSKA MORNARICA

 

Da bi Bosna privredno bila što neovisnija, odnosno da bi se suzbio pomorski monopol Dubrovnika, Đenove i Venecije, Tvrtko (TVRTKO I, KRALJ BOSNE) je odlučio da sagradi vlastite luke i flotu.

Na dijelu bosanskog primorja između Dubrovnika i Kotorskog zaljeva odabrana je najpovoljnija tačka – ispred ulaza u Kotorski zaljev. Tu je sagradio velelijepi grad nazvan “Novi” (današnji Herceg-Novi) s izvrsnom lukom, trgom soli i drugim lučkim sadržajima.

Tvrtko, međutim, nije stao na tome. Podigao je još jednu luku, ali u dubini zemlje, na Neretvi. Bio je to Brštanik kod današnjeg Opuzena. Tu je podignuto i brodogradilište, pa je s onim u Kotoru počelo raditi punom parom na izgradnji bosanske flote.

Kako se, naime, u sastavu bosanske države nalazila i obala od Kotora (bez Dubrovnika) do Zrmanje poviš Zadra, te najveći dalmatinski otoci, bilo je neophodno da Bosna ima vlastitu flotu.

Ona je bila potrebna i za potrebe trgovine i za ratne operacije. Dio flote kupljen je u Veneciji, a za admirala je postavljen iskusni Mlečanin Nikola Basej. Tako je Bosna uspostavila vlastitu flotu čime je postala i pomorska sila.

Od sada su se na Jadranu sve češće susretali brodovi na kojima se vihorila bosanska zastava sa ljiljanima.

Izvod iz knjige: Dr. Enver Imamović, Korijeni Bosne i bosanstva, Sarajevo
1995.
Naslovna ilustracija: Emir Isović (“Infografički vodič kroz Bosansko kraljevstvo”).
 
(MiruhBosne)
Previous Mostar: Najstariji vojni orkestar na svijetu priredio spektakl ispod Starog mosta (FOTO)
Next Osam razloga zbog kojih treba kupovati domaće proizvode

You might also like

BAŠTINA

Naučni skup povodom 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici danas je domaćin naučne konferencije na temu “Građanski aktivizam i otpor fašizmu kao izraz demokratije i ljudskih prava – 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije

HISTORIJA

Granice Bosne među najstarijim u Evropi; mnogo starije od granica susjednih zemalja

  Najnovija istraživanja još jednom su ukazala na to da su granice Bosne i Hercegovine jedne od najstarijih u cijeloj Evropi, te da su one mnogo starije od granica susjednih

HISTORIJA

POVELJA KULINA BANA I NJEN ZNAČAJ

Najznačajniji spomenik srednjovjekovne Bosne. Gdje se nalazi original povelje, a gdje njeni prijepisi. Kakvi su izgledi da Bosna povrati taj dokument. Autor: Dr Enver Imamović Povelja Kulina bana predstavlja najznačajniji